Beta Kapı 40. yılını yeni yatırımlarla kutladı
Taahhüt ve proje odaklı motorlu kapı sistemleri alanında faaliyet gösteren Beta Motorlu Kapı Sistemleri Limited Şirketi, 40. yılını anlamlı bir yatırımla taçlandırdı
Dünyanın en önemli sorunu haline gelen çevre, temiz enerji ve iklim değişikliği konularını dikkate alan firma, faaliyet alanı olan motorlu kapı sistemlerinde, ısı dirençli, enerji tasarruflu ve karbon ayak izini minimuma indiren yeni uygulamaya ek olarak IOT üzerinden kapıların çalışma detaylarını raporlayan sistem kurdu. Bu sistem Türkiye'de ilk.
Ali Rehai Kızıltan, işletme eğitimini tamamladıktan sonra, bir süre Tariş'te müfettiş olarak çalışıp, 1983 yılında ticaret hayatına atılmış. 1. Sanayi Sitesi'nde bir mağazada elektrik motoru ticareti yapmaya başlayan Kızıltan, 1985 yılında işyerini Çankaya'da bitpazarı içine taşımış. 1987 yılında kurulan Volt Elektrik'in ilk bayisi olmuş. Süreç içinde GAMAK, WATT ve Abana Siemens motorlarının bayiliklerini almış. 1990 yılında işlerin büyümesi üzerine Yenişehir Gıda Çarşısı'nda şube açmış. 1992'ye kadar iki şube ile devam eden işlerini, o yıl metrekaresini büyüttüğü Yenişehir'deki mağazada toplamış. Ancak, ilerleyen yıllarda elektrikli motor markalarının bayi sayılarının artması, rekabetin pazarı zorlaması bu alandaki ticareti zorlaştırmış.
Teknolojideki gelişmeleri, insanların taleplerindeki değişimleri farkeden Kızıltan, 1993 yılında yeni bir alanda yatırım yapma kararı aldığını belirterek, şunları söyledi; “Otomasyonun geleceği olduğunu, otomasyonlu sistemlerin insan hayatındaki yerinin giderek artacağını görüp, o yıl Beta Motorlu Kapı Sistemleri'ni kurdum. 1995 yılında Balçova'da açtığımız showroom aynı zamanda satış ve pazarlama faaliyetlerini de yürüttüğümüz bir merkez haline geldi. Motorlu kapı sistemlerinin hızlı büyümesi üzerine 1999 yılında elektrikli motor ticaretinden tamamen vazgeçip, kapı sistemlerine yoğunlaştım. Otomatik kapı sistemlerinde en büyük hedef kitle olan fabrikalara yöneldik. Bu nedenle de merkezimizi daha çok sanayi bölgelerine yakın olmak için taşıdık. 2000 yılında Bornova'nın Kavaklıdere Köyü'nde kurduğumuz fabrikaya taşındık. 2016 yılında da Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni fabrikamıza taşındık. Bu alanda bir süre imalat yaptık. Ancak, taleplerin çeşitliliğinin çok olması, her ihtiyacın farklı olması, ürün çeşitliliğinin de çok olması bizi imalattan ziyade taahhüt ve proje hazırlamaya yönlendirdi.”
Ali Rehai Kızıltan'ın oğlu Sezai Kızıltan eğitimini tamamlamasının ardından o da babasıyla birlikte çalışmaya başlamış. Beta Motorlu Kapı Sistemleri'ne taze kan olarak katılan Sezai Kızıltan, teknolojiye dayalı bir sektör olarak faaliyet alanlarıyla ilgili yeni yatırımlara yöneliyor. Amaçlarının sürdürülebilir bir iş yapmak olduğunu vurgulayan oğul Sezai Kızıltan, 40. yıllarına hem çevreye saygılı hem de teknolojik bir yatırımla gireceklerinin müjdesini de verdi; “Hazırladığımız kapıların sürekli çalışabiliyor olması bizim için önemli. Sürdürülebilirliğimizin bir diğer kuralı da çevreye saygılı, tasarruflu ürün hazırlamak. Bu nedenle motorlu kapıların yoğun olarak çalıştığı fabrikalara ısı direnci olan, enerji tasarruflu ve karbon ayak izini minimuma indiren çevreye saygılı kapılar yapmayı hedefledik. Bununla ilgili bir sistem yatırımı yaptık. İzolasyonlu, zaman ayarlı, sızdırmaz kapılar yapabiliyoruz” diye konuştu.
Kendi sektöründe Ege'nin en büyük, Türkiye'nin de sayılı firmalarından biri olan Beta Motorlu Kapı Sistemleri, sektördeki diğer firmalardan satış sonrası sağladığı hizmetle de ayrılıyor. Servis hizmetinde çok iddialı olduklarını belirten Sezai Kızıltan, “Bizim sektörümüzde servis çok önemli. Teknoloji altyapılı, yoğun kullanılan ürünler satıyoruz. Montaj ve montaj sonrası kullanımdan kaynaklı problemlere anında müdahale edebilmeliyiz. Bu amaçla oluşturduğumuz 10 tane hareketli ekibimiz var. Müşterilerimizin yüzde 90'ı Ege Bölgesi'nde. Ancak, Yurt içi ve Yurt dışındaki projelerde de sıklıkla yer alıyoruz” dedi.
Hedeflerini de sıralayan Kızıltan, şunları söyledi; “Firmamızda sürdürülebilirlik ve kurumsallaşmayı tamamlayıp, sürekli gelişim sürecini yerleştirmek istiyoruz. Yurtdışı fuarları daha yakından takip etmek, dünyadaki yenilikleri daha yakından izleyip, gelişmeyi sürdürmek amacındayız. Teknolojik gelişme durmuyor. Biz de teknoloji odaklı bir alanda faaliyet yürütüyoruz. Çevreye saygılı kapı yatırımımızın ardından şimdi de yazılım yatırımı ile kapıların detaylı çalışma raporunu kuran Türkiye'deki ilk firma olmaya hazırlanıyoruz. Motorlu kapının açılma sayısı, zamanları, açılma konusunda yaşanan sıkıntı olmuş mu, bakım ya da servis hizmeti gerekiyor mu? Bunlar raporlanabiliyor. Bunu yapan yazılımlar var. Bu yazılımları kullanarak kendi sistemimizi oluşturacağız. Bu kapı kullananların güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Dünyada kullanılıyor ve Türkiye'de ilk biz olmak istiyoruz. Tüm yeniliklerimizle sektördeki yerimizi büyütmek istiyoruz. Bir yandan Ege Bölgesi'nde büyürken, aynı zamanda Türkiye pazarındaki payımızı da arttırmak istiyoruz.”