Beyaz et, 'ihracatı kayda bağlı mallar' listesinde

Yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre Son dönemde fiyatı artan gıda ürünlerinin ihracatına yönelik getirilen kısıtlama kararları...

TAKİP ET

Yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre; Son dönemde fiyatı artan gıda ürünlerinin ihracatına yönelik getirilen kısıtlama kararları çokça tartışılırken, şimdi de tavuk eti fiyatlarındaki artışa paralel olarak ihracatına kısıtlama getirilip getirilmeyeceği gündeme oturdu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatlarını 'ihracı kayda bağlı mallar listesine' eklendi. Alınan bu karar gıdada olduğu gibi beyaz ette de bir kriz mi yaşanacak sorularını akıllara getirdi. İzmir Kasaplar Odası Melih bunun bir önlem olduğunu ve şu anda bir sıkıntı olmadığını belirtti.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliğinin yayınladığı verilere göre; Türkiye kişi başına düşen kanatlı et tüketim oranı 22,50 olurken bunun yüzde 21,95'ni piliç eti, 0,54'nü hindi eti oluşturuyor. Türkiye'de 2022 yılında kanatlı et üretimi 2 milyon 471 bin 641 ton olurken bunun 2 milyon 417 bin 995 tonunu piliç eti oluştururken 53 bin 646 tonunu hindi eti oluşturuyor. Türkiye'nin 2021 yılında kanatlı et ihracatının ilk sırasında 268 bin 366 tonla Irak bulunurken 70 bin 344 tonla İran, 25 bin 538 tonla Libya izledi. 2022 yılı itibariyle de kanatlı et ihracatı tavukta 545 bin 686, hindide 7 bin 397 ton oldu.

 

İÇ PİYASA RAHATLATILMAYA ÇALIŞILIYOR

Ticaret Bakanlığı, kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatlarını 'ihracı kayda bağlı mallar listesine' ekledi. Son dönemde fiyatı artan gıda ürünlerine yönelik ihracat kısıtlama hamlesi şimdi de tavuk ve hindi eti ile yenilen sakatatları için masada. Konu hakkında açıklama yapan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara daha önce benzeri bir kararın küçük baş hayvanlar için alındığından bahsederken şu şekilde devam etti;' Üretimin talebi ancak karşılayabildiği durumlarda arzı korumak için ülkemizde alınan tedbirler sonucunda ihracata kısıtlama getirilip iç piyasa rahatlatılmaya çalışılır. Böylelikle ihracat ancak belli izinlerle kısıtlanarak kayıt altına alınmış olur. Daha önce benzeri bir durumu küçükbaş hayvanda da yaşamıştık.'

İzmir'de beyaz et krizi yaşanabilir mi hakkında yorum yapan Şenkara, 'İzmir'de beyaz et üretimi mevcut tüketimle doğru orantılı olarak devam ediyor. Mevcut bir sıkıntı söz konusu değil. Piyasadaki yaklaşık yüzde 20'lik beyaz et fiyat artışından ötürü alınmış önlemlerden birisi ihracatın kayıt altına alınması. Herhangi bir kriz söz konusu değil' ifadelerini kurdu.

Şenkara, hayvancılığın her sektörü için özendirici bir politika ve istem uyandıracak teşvik oranlarının artırılması hayvancılık sektörünü rahatlatabilir diyerek sözlerini noktaladı. (M.T.)

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme