Beyin pili ile depresyon son buluyor
Beyin pili depresyonu yenebilir mi? Parkinson hastalarına umut: Beyin pili teknolojisi nasıl çalışıyor? Beyin pili tedavisi hangi hastalıkları tedavi ediyor? Parkinson belirtilerine dikkat: Erken tanı nasıl hayat kurtarır?
Beyin pili teknolojisi, Parkinson gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde sağladığı başarılarla dikkat çekerken, artık depresyon gibi psikolojik hastalıkların tedavisinde de devrim yaratıyor. İstanbul Tema Hastanesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kılıç, beyin pili tedavisinin psikiyatrik rahatsızlıklarda sağladığı olumlu etkiler hakkında bilgilendirdi.
DEPRESYONUN ÜSTESİNDEN GELİYOR
Parkinson, epilepsi, distoni gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde uzun yıllardır uygulanan beyin pili teknolojisi, son yıllarda depresyon tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Beyin pili sayesinde Parkinson hastalarında hareket kabiliyetinin büyük ölçüde düzeldiğini belirten Doç. Dr. Mustafa Kılıç, tedavi sürecinde sağlanan iyileşmelerin sadece fiziksel değil psikolojik açıdan da hastaların yaşam kalitesini artırdığını vurguladı.
DEPRESYON SON BULUYOR
Parkinson hastalığının tedavisinde beyin pili, hastaların hareket kabiliyetlerini yüzde 90'ın üzerinde iyileştirirken, depresyon hastalarında da benzer bir başarı sağlıyor. Doç. Dr. Kılıç, 'Beyin pili tedavisiyle depresyon semptomlarını kontrol altına almak mümkün. Psikiyatrik hastalarımıza uyguladığımız beyin pili tedavisi, hastaların günlük yaşamlarında büyük bir değişim yaratıyor,' dedi.
HANGİ YAŞLARDA UYGULANABİLİYOR
Beyin pili tedavisinin genellikle 75 yaşın üzerindeki hastalarda uygulanmadığını belirten Doç. Dr. Kılıç, tedaviye başlamak için hastanın genel durumunun göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Parkinson hastalığının başlangıcından itibaren ilk 4 yıl boyunca beyin pili uygulanmıyor. Ancak, ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan hastalarda, 4. yıldan sonra beyin pili tedavisi devreye giriyor.
BEYİN PİLİ ÖMRÜ
Beyin pili tedavisinde şarjlı ve şarjsız olmak üzere iki farklı pil türü bulunuyor. Şarjlı pillerin ömrü 20-25 yıl arasında değişirken, şarjsız pillerin ömrü ortalama 5 yıl sürüyor. Her iki pil türü de MR uyumlu olup, hastaların tedavi sonrasında MR çekimi yaptırması mümkün oluyor. Hangi pil türünün kullanılacağı ise hastanın durumuna göre belirleniyor.
TEDAVİ NE KADAR ETKİLİ?
Beyin pili tedavisi, hastalıkları ortadan kaldırmasa da, hastaların yaşam kalitesini artırıyor. Parkinson hastalarında titremelerin, hareket kabiliyetinin ve yazı yazma gibi günlük faaliyetlerin iyileştiği görülüyor. Hastalar, tedavi sayesinde daha rahat yürüyebiliyor, kendi başlarına yemek yiyebiliyor ve günlük aktivitelerini kolayca gerçekleştirebiliyor.
ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Parkinson hastalığının belirtilerini erken dönemde fark etmek, tedavi sürecinde önemli bir avantaj sağlıyor. Hareket yavaşlaması, kabızlık, yürüyüş zorluğu gibi belirtiler görüldüğünde, hastaların hemen bir nöroloji uzmanına başvurmaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Kılıç, erken müdahalenin yaşam kalitesini artırma açısından kritik olduğunu ifade etti.