Bilim Kurulu hazırladı: İzmir Körfez'i için 14 maddelik eylem planı geliyor!  

İzmir Körfezi'nde artan kirlilik ve toplu balık ölümleriyle mücadele için hazırlanan 14 maddelik eylem planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla oluşturulan Bilim Kurulu tarafından hazırlandı. Bu plan, yarın kamuoyuna duyurulacak.

İzmir Körfezi'nde artan kirlilik ve toplu balık ölümleriyle mücadele için hazırlanan 14 maddelik eylem planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla oluşturulan Bilim Kurulu tarafından hazırlandı. Bu plan, yarın kamuoyuna duyurulacak.

Son dönemlerde İzmir Körfezi'nde yaşanan kirlilik ve balık ölümleri üzerine Bakanlık, bölgedeki durumu incelemek amacıyla harekete geçti. Bakan Kurum'un talimatıyla oluşturulan İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu ve ardından 35 akademisyenden oluşan Bilim Kurulu, “İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı”nı hazırladı. Bu plan, kirliliğe bağlı oksijen yetersizliği nedeniyle tehlike altında olan ekosistemin canlanması için gerekli adımları belirleyecek.

EYLEM PLANI DETAYLARI

Bilim Kurulu, kirlilik kaynaklarının önlenmesine öncelik vererek eylem planını oluşturdu. Yerel yöneticilerin acil olarak yapması gerekenler detaylı bir şekilde plan içerisinde yer alıyor. Eylem planının açıklanacağı toplantı, 7 Ekim Pazartesi günü saat 14:00'te İzmir İktisat Kongresi binasında gerçekleştirilecek. Toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve diğer ilgili kurum temsilcileri katılacak.

KİRLİLİK SORUNLARI VE ÖNLEMLER

22-23 Ağustos tarihlerinde gerçekleşen balık ölümlerinin ardından, Bakanlık ekipleri bölgeden deniz suyu örnekleri alarak atık su kaynaklarında denetim gerçekleştirmiştir. İncelemeler, iç körfezdeki deniz suyu hareketliliğinin durma noktasına geldiğini ve atık su kaynaklı amonyak seviyesinin olması gerekenden 50 kat fazla olduğunu göstermiştir. Bu durum, İzmir Körfezi'nin ekosisteminin büyük bir tehdit altında olduğunu ortaya koyuyor.

"DENİZDE OKSİJEN KALMAMIŞTIR"

Bakan Kurum, yaptığı açıklamalarda İzmir Körfezi'nin can çekiştiğini vurguladı. Oksijen seviyesinin kritik derecede düştüğünü ve bazı bölgelerde yaşamın neredeyse sona erdiğini belirtti. Bu durumun derelerdeki su kalitesinin de tarihinin en kötü dönemini yaşadığını ortaya koyduğunu ifade etti. Bakan Kurum, hazırlanan eylem planlarının acil, orta ve uzun vadeli olarak hayata geçirileceğini sözlerine ekleyerek, “İzmir Körfezi can çekişiyor. Denizde oksijen kalmamıştır. Şu anda Körfezimizin bazı noktalarında yaşam kalmamıştır. Balıklarımız, oksijensiz kaldıkları için ölmüştür. Bugün derelerdeki su, ‘organik kirlilik' açısından tarihin en kötü durumundadır. İzmir Körfezi'nin ekosistemi artık tamamen durma noktasına gelmiştir; Körfez ölmektedir. İzmir Körfezi, bugün yapıldığı gibi, kaderine terk edilemez” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMA GRUPLARI

Bilim Kurulu, "İklim Değişikliği Modelleme Çözümleri Çalışma Grubu", "Atıksu Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu" ve "Deniz Ekosisteminin Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi Çalışma Grubu" gibi gruplar oluşturarak incelemelerini derinleştirdi.

Bakmadan Geçme