Binali Yıldırım İzmir'de sayıyı güncelledi: 6'lı Masa artık 12'li!

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-İzmir Ticaret Odası'nda Lojistik ve Mobilya Sektörleri Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan AK Parti...

TAKİP ET

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-İzmir Ticaret Odası'nda Lojistik ve Mobilya Sektörleri Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan AK Parti Genel Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, toplantının konusunu unuttu siyasete girişti. Yıldırım, Cumhur İttifakı'nın '6'lı değil 7'li masa' hedefini yükselterek 12'ye çıkarttı. Yıldırım, 'Başbakanlığım döneminde oda başkanlarına 'Sizden bir şey istiyorum, bir olun gücünüzü birleştirin' dedim. 3 tane 1'i alt alta koyunda 1 ediyor yan yana koyunca 111 ediyor. Ben bu salonda bunu görüyorum' dedi.

'İZMİRLİ KİMLİĞİ'

'İzmir ve İzmirli nasıl olunur?' diye bir soru yönelten Yıldırım, 'Ben 2011 yılında bu güzel şehirden milletvekili adayı olduğumda 'Bu adam İzmirli değil, nereden geldi?' diye sesler kulağıma gelmişti. Doğrusu o dönem üzüldüm. Sonra bu İzmirlilik işini kafama taktım. Baktım ki İzmir Türkiye'nin renklerinin hepsini barındırıyor ve Türkiye'nin özeti. Hayatının en genç ve verimli yıllarını İstanbul'da geçirmiş biri olarak İzmir ve İstanbul'u karşılaştırma fırsatım oldu. İstanbul'da 40 yıl da yaşasanız Diyarbakırlılığınız, Mardinliliğiniz ve Erzincanlılığınız devam ediyor. Ama 1 buçuk yıl içinde nereden gelirseniz gelin ben İzmirliyim demeye başlıyorsunuz. Bir İzmirli kimliği oluşuyor. Ben, İzmir'de milletvekilliğimin son günlerini yaşıyorum, ben İzmirliyim. Ben İzmir'in konularını Ankara'da çözmenizi sağlayan bir bağlantı oldum. Ben hala sizlerle beraber olacağım. İzmir'in gelişmesi demek Türkiye'nin gelişmesi olacak' diye konuştu.

'YOL YAPTIK'

Ürettiğini satan ülkeler için zaman paradan daha önemli olduğunu dile getiren Binali Yıldırım, 'İzmir'e geldiğinizde ürettiğinin yarısını kendi bölgesinden yarısını da başka noktalarından satıyor. Demek ki İzmir'in üretme potansiyeli çok yüksek. Bunu sağlamak için altyapıyı daha da güçlendirmemiz lazım. Yol ve köprü yetmez diyenler var ya, kardeşim köprü olmazsa yiyecek ekmeğin bile olmaz. Bunu görmek lazım. Altyapınız olmazsa ürettiğinizi getirip sofrasına koyamazsınız. Nefes almadan Türkiye'nin her yerine yol yaptık. Demiryollarını tamamen yeniledik' ifadelerini kullandı.

'BÖLDÜRTMEYİZ'

Yıldırım, Ankara- İzmir Hızlı Tren Projesi'nin birkaç yıla biteceğini vurgulayarak 'Tren projesi kara yolu gibi değil eğitimi hemen hemen hiç olmuyor. Dağları deliyorsunuz, vadileri köprülerle geçiyorsunuz. Maliyeti yüksek ama standart rahat. Çay içerken tabağa bile dökülmüyor. İzmir'deki havaalanında yüzde 30'u yakın yolcu artışı var. Adnan Menderes Havaalanı'nı siz biliyorsunuz, iç ve dış hatları 18 ayda yaptık. Konak Tüneli yapıldığında İzmir'de tünel yoktu. İzmir artık her tarafa bağlanıyor. İZBAN, dünya ölçeğinde şehri baştan sona geçen en uzun ulaşım aracı. Başbakanlığım döneminde oda başkanlarına 'Sizden bir şey istiyorum, bir olun gücünüzü birleştirin' dedim. 3 tane 1'i alt alta koyunda 1 ediyor yan yana koyunca 111 ediyor. Ben bu salonda bunu görüyorum. Yolları böldük, hayatları birleştirdik, gönülleri birleştirdik. Dedik ki yolları böleriz, Türkiye'yi böldürtmeyiz' açıklamasını yaptı.

'KOLAYCA ALTINDAN KALKAMAZSINIZ'

İzmir'de meydana gelen depreme dikkat çeken yıldırım, 'Pandemi bir kriz değil ama deprem bir kriz değil. İzmir mesela, 30 Ekim miydi? 30 Ekim'de birçok vatandaşımızı kaybettik. Burada hükümetimiz yerinde dönüşüm yaparak konutları teslim etti. Rezerv alanında 5 bine yakın konut yaptık. Kahramanmaraş merkezli depremler asrın depremi olarak tarihe geçti. Ben büyüklerimden gelmiş geçmiş en büyük deprem diye Erzincan Depremi'ni dinlerdim ama bu deprem onu geride bıraktı. Bu deprem bir devletin kolayca altından kalkacağı bir iş değil. Bu milletin ferdi olmak gurur meselesi. Türkler büyük bir millet. Büyüklüğümüz tarihten geliyor, Türkleri çıkarın tarih yazılmaz. Türkler olmadan tarihi tamamlayamazsınız' dedi.

'OYUN BÜYÜK'

Yıldırım son olarak seçimlere dikkat çekerek, '14 Mayıs seçimlerine girerken karşı karşıya olduğumuz durumu paylaşmak istiyorum. Bu seçim üzülerek ifade ediyorum ki yaptığımız hiçbir seçime benzemiyor bu seçim Türkiye'nin seçimi olmaktan çıktı. Bakıyoruz her yer bu seçimle ilgileniyor. Bizi sevdiklerinden, merak ettiklerinden mi zannediyorsunuz? Joe Biden'ın başkanlık yarışında 'Bizim Türkiye ile ilgili hedeflerimizi darbe ile yaşamadık. Bu sefer muhaliflerle beraber çalışacağız ve Tayyip Erdoğan'ı seçtirmeyeceğiz' dedi. Neden Erdoğan'ı hedef alıyorlar? çünkü Erdoğan edilgen bir lider değil. Terör örgütüne bakıyoruz Millet İttifakı adına açıklama yapıyor. İsimsiz söylüyorum, reklam yapmayayım. Bir tanesi diyor ki '14 mayısta cumhurbaşkanı değil sistem de değişecek' diğeri diyor ki 'Erdoğan'dan kurtulursak iyi günler bizi bekliyor' Değişecek şey ne biliyor musun? Kürt devleti kurulması, Ermenilerin sesinin daha yüksek çıkması. Bize dokunamamalarının sebebi Türkiye'deki güçlü yönelim güçlü lider, Recep Tayyip Erdoğan'dır. Erdoğan'ı sevmeyebilirsiniz, nefret edebilirsiniz. Her şeyi kenarı bırakıp ülkemizin geleceğine bakalım. Seçim kazanma adına büyük bedeller ödenerek terörü kontrol altında aldığımız dönemi tersine döndürmek istiyorlar. Bunu siyasetten arınmış bir şekilde söylüyorum. Oyun büyüktür, tezgah büyüktür. Adayın dışında bir irade söz konusudur. Arkasında sadece terör değil başka şeyler var. 6'lı 7'li falan değil sayı 12'ye kadar çıkıyor sayı' diye konuştu.

'20 MİLYAR DOLAR KATKI'

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger İzmir için lojistik sektörünün çok önemli olduğunu dile getirerek, Avrupa ve dünya pazarlarına yakınlığı lojistik potansiyelini ortaya koymaktadır. İhracatta İzmir'in ülke ihracatına katkısı 20 milyar doların üzerindedir. Bu rakamlar, İzmir'in yakın gelecekte en önemli lojistik merkezi olacağını ortaya koymaktadır. Sadece limanlar değil, İzmir'de kara üzerinden lojistiğe ihtiyaç duyuluyor. Kemalpaşa Lojistik Merkezinin hayata geçmesi önem taşıyor; uzun bir koridoru ifade etmektedir. Mobilya sektöründe ise İzmir, önemli noktalardan biridir. Sektörümüz daha iyi yerlere gelecektir' diye konuştu.

'HEDEF 1 MİLYAR DOLAR'

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz Ege Mobilya, Kğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği verilerine göre 2022 yılında 871 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koyulduğunu dile getirerek, '2023 yılı hedefimiz ise 1 milyar dolar barajını aşmak. Egeli ormancının alın teri, pamukçunun emeği ihraç ürünlerimize hem değer kattı hem bölge insanımıza ve ülkemize döviz kazandırdı. Günümüzde mobilya, kğıt ve orman ürünleri sektörü, rekorlar kıran ihracatımızın da yükselen yıldızı. Sektörün Ocak-Aralık 2022 dönemi itibarıyla ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 8 milyar 440 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin ihracatından aldığı pay da yüzde 3,3'e ulaştı' dedi.

'KUR' SİTEMİ

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, '50 yıldır iş hayatında olan biri olarak bu yıl çok güzel gidecek dendiğini görmedim Her sene insanların kriz beklentisi olur. Tabii ki hayatın doğal akışı içinde yukarıya çıkışlar olduğu gibi aşağı inişler de olur. Son günlerde yaşanan enflasyonla ilgili ve bankalar arasındaki kurların farklı uygulanmasından dolayı maliyet artışları söz konusu. Buna kesin bir çözüm bulunması gerekiyor' diye konuştu.

'LİMANLAR YENİLENMELİ'

Alsancak Limanı, Aliağa Bölgesi limanları ve Çeşme'deki Ro-Ro Limanı büyük bir lojistik potansiyel barındırdığını dile getiren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 'Liman kapasitelerini artırmamız ve limanları yenilememiz büyük önem taşıyor. Alsancak Limanı, potansiyeline rağmen liman yaklaşım kanalının yeterli derinliğe getirilmemesi ve liman sahasının genişletilememesi nedeniyle daha verimli kullanılamıyor. Yaklaşım kanalının derinleştirilmesi ve yeni konteyner terminalinin kazandırılmasıyla birlikte Alsancak Limanı'nın kapasitesi de artacaktır' dedi.

 

Bakmadan Geçme