Bir milyon yabancı ziyaretçi güneş sistemi'ni gizlice dolaşıyor olabilir!
Alpha Centauri'den gelen 1 milyon asteroit, Güneş sistemimizde ne kadar derinlere girebilir? Bu 'yabancı ziyaretçiler' gerçekten Güneş'e yaklaşabilir mi? 28 bin yıl içinde artan bu materyalin etkisi ne olacak?
Yeni bir araştırma, Alpha Centauri yıldız sisteminden gelen yaklaşık 1 milyon 'yabancı ziyaretçinin' Güneş sistemimizde gizlice dolaşıyor olabileceğini ortaya koydu. Ancak bu ziyaretçiler, klasik 'yeşil küçük insanlar' değil; daha çok 'gri kayalar' olarak tanımlanan asteroitler. Alpha Centauri, yıldız sistemimize en yakın olan ve yaklaşık 4,3 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir üçlü yıldız sistemidir.
ALPHA CENTAURİ'NİN GİZEMLİ ASTEROİTLERİ
Araştırmalara göre, eğer Alpha Centauri de tıpkı Güneş sistemi gibi materyal fırlatıyorsa, Oort Bulutu'nda, güneş sistemimizin kenarındaki buzlu materyaller arasında, 328 feet (100 metre) genişliğinden büyük milyonlarca uzay kayaçlarının gizlice dolaşıyor olması mümkün. Bu yabancı ziyaretçilerden bazıları, zamanla güneş sistemimizin iç bölgelerine de girebilir.
GELECEK 28 BİN YILDA ARTACAK
Araştırma ekibi, Alpha Centauri'nin Güneş sistemine yaklaşırken önümüzdeki 28 bin yıl boyunca bu materyalin girişinin artacağı tahmininde bulunuyor. Western Ontario Üniversitesi'nden Paul Wiegert, 'Alpha Centauri'den gelen materyalin tamamen önemsiz olmadığını görmek bizi biraz şaşırttı' diyerek bu durumun beklenmedik bir sürpriz olduğunu belirtti.
ALPHA CENTAURİ: ÜÇ YILDIZDAN OLUŞAN BİR SİSTEM
Alpha Centauri, üç yıldızdan oluşan bir sistemdir ve bunlardan biri olan Proxima Centauri, Dünya'ya en yakın yıldızdır. Bu yıldızın etrafında, diğer yıldızlar ve gezegenlerin yörüngelerini etkileyen birçok gezegenimsi cisim bulunduğu düşünülmektedir. Alpha Centauri'nin etkisiyle, sistemin içindeki asteroitler ve kuyruklu yıldızlar da Güneş sistemimize doğru yol alıyor olabilir.
OORT BULUTU'NA GİZLİCE GİRMELERİNİN SEBEBİ NE?
Alpha Centauri'nin Güneş sistemine benzer şekilde materyal fırlatması, bu gezegenimsi cisimlerin Oort Bulutu'na gizlice girmelerine neden oluyor. Oort Bulutu, Güneş sisteminin en uzak sınırındaki buzlu materyallerin bulunduğu bölgeyi ifade eder. Burada bu 'gri kayalar' bir tür 'ceket' gibi materyali yakalayıp Güneş sistemimizin içine doğru hareket edebiliyorlar.
SONSUZ BİLİMSEL KEŞİF OLANAKLARI
Western Ontario Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Cole Gregg ve Wiegert, Alpha Centauri ile Güneş sistemi arasındaki etkileşimi simüle ederek 100 milyon yıl süren bir model çalışması yaptı. Bu çalışma, Alpha Centauri'den gelen birçok nesnenin Güneş sistemimize ulaşabileceğini ortaya koydu.
GÖZLEMLER VE BEKLENTİLER
Araştırmacılar, Alpha Centauri'den gelen nesnelerin her yıl yaklaşık 50 adet Oort Bulutu'na girebileceğini öngörüyor. Ancak bu nesnelerin çok az bir kısmının Güneş'e yakın mesafeye gelerek görünür hale gelmesi bekleniyor. Yüksek hızla Güneş sistemine giriş yapan bu nesnelerin çoğu, Güneş'in çekim gücü nedeniyle sistemimizde uzun süre kalmayacak ve sadece geçiş ziyaretleri yapacak.
BİR ASTEROİT ALPHA CENTAURİ'DEN GELMİŞ OLABİLİR Mİ?
Araştırmacılar, yeni keşfedilen bir asteroidin Alpha Centauri'den gelmiş olabileceği hakkında güçlü ipuçları bulduklarını belirtiyorlar. Wiegert, 'Alpha Centauri'den gelen materyali incelemek inanılmaz heyecan verici,' diyerek, 'Oradan gelen bir asteroiti Güneş sistemimizde bulmak, başka bir yıldız sisteminden gelen bir örnek misyonu almak gibi olurdu, üstelik bedavaya!' şeklinde ekledi.
DİĞER YILDIZ SİSTEMLERİNDEN GELECEK MATERYAL
Bu araştırma aynı zamanda, diğer yakın yıldız sistemlerinden gelecek materyallerin transfer verimliliğini incelemeyi ve hangi yıldız sistemlerinden materyalin beklenebileceğini anlamayı hedefliyor.
Kaynak: Space