Birleşik Krallık’ta büyük grev: 500 bin kişi işi bıraktı
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta dün yüzbinlerce öğretmen, devlet memuru, demiryolu ve otobüs görevlisi ve üniversite çalışanı greve gitti.
Yaklaşık 500 bin kişinin aynı gün iş bıraktığı tahmin edilen ülkede, birçok sendika grev hareketlerini birleştirme kararı almıştı. Bu kararla birlikte gerçekleştirilen grev en az son 10 yılın en büyük ve kapsamlı grevi olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda bazı sendikaların tarihlerinde ilk defa ya da onlarca yıldır ilk kez iş bırakma kararı aldığı ülkede, 300 bin öğretmen, 100 bin devlet memuru, 70 bin üniversite çalışanı ve 100 bin makinist iş bıraktı. Greve katılanlar ise şu şekilde:
- İngiltere ve Galler'de yaklaşık 100 bin öğretmenin ve okullardaki yardımcı personelin bugün greve çıkması bekleniyor. Grevin 26 bin okuldan 23 binini etkilemesi öngörülüyor.
- İskoçya'da çok sayıda öğretmen işi bırakıyor
- Birleşik Krallık çapında 150 üniversitede binlerce kişinin greve katılması bekleniyor.
- Toplamda 124 bakanlık ve hükümet departmanında çalışan yaklaşık 100 bin devlet memuru da ücret ve çalışma koşulları sebebiyle grevde.
- İngiltere'de çok sayıda makinist işi bırakıyor.
- Başkent Londra'da bazı otobüs şoförleri de grevde.
Yetersiz ücret artışları, artan fiyatlar
Yıllık tüketici enflasyonunun Eylül 2022'de yüzde 11,1 ile son 41 yılın en yüksek seviyesini gördüğü ülkede son aylarda devam eden grevlerin en önemli nedenlerinden biri, ücret artışı tekliflerinin tüketici fiyatlarında görülen bu artışın gerisinde kalması olarak gösteriliyor.
Mali Çalışmalar Enstitüsüne'ne göre öğretmenlerin maaşları 2010-2022 yılları arasında reel olarak ortalama yüzde 11 azaldı. Sendikaların hesaplamalarına göre ise bu oran gerçekte yüzde 23.
İngiltere ve Galler'de 2022 yılında öğretmenler yalnızca yüzde 5 zam alırken Kuzey İrlanda'da bu oran yüzde 3,2'de kalmıştı.
İngiltere'de, demiryolu çalışanlarının ücret, iş güvenliği ve çalışma koşulları sebebiyle katıldığı grev, ülke genelinde büyük ulaşım sıkıntılarına neden olmaya devam ediyor.
İngiltere'nin başkenti Londra'da grev sonucunda raylı sistem ulaşım servislerinin bir kısmı askıya alınırken bir kısmı aralıklı olarak hizmet veriyor.
İngiltere'nin başkenti Londra'nın simgelerinden olan Big Ben saat kulesinin önünde toplanan Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (PCS) üyeleri de ücretler, emekli maaşı ödemeleri, iş güvenliği ve işten çıkarma süreçlerinde yaşanan mağduriyetleri protesto etti.
Hükümet, grev hakkını kısıtlamaya hazırlanıyor
Öte yandan, Birleşik Krallık'ta grevleri kısıtlayan yasa tasarısı 31 Ocak 2023 tarihinde Avam Kamarası'ndan geçmişti.
Bazı sektörlerdeki grevler sırasında minimum düzeyde hizmet sağlanmasını öngören ve Avam Kamarası'nda 246'ya karşı 315 oyla kabul edilen tasarı, Lordlar Kamarası'nın da onayı halinde yasalaşacak.
Tasarı, aralarında demiryolları ve acil durum hizmetleri gibi alanlarda grevler sırasında bazı çalışanların işbaşı yapmalarını, bunu reddedenlerin işten atılabilmelerini öngörüyor. İngiltere, İskoçya ve Galler'de geçerli olması öngörülen tasarıda, bakanlara itfaiye, ambulans ve demiryolu hizmetlerinde minimum düzeyde hizmet verilmesini zorunlu kılma yetkisi veriliyor.
Birleşik Krallık'ta enflasyon ve grevler
İngiltere'de enflasyon, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürerek Eylül 2022'de yıllık yüzde 11,1 ile son 41 yılın zirvesine ulaşmıştı. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, yıllık tüketici enflasyonu Aralık 2022'de gerileyerek yüzde 9,2 oranında ölçüldü.
Enflasyonun son yılların en yüksek seviyelerde izlediği ülkede, enflasyon altında teklif edilen maaş zamları nedeniyle son aylarda farklı sektörlerde çok sayıda işçi sendikası toplu grev kararları aldı.
Grev kararı alanlar arasında metro çalışanları, otobüs şoförleri ve UBER sürücüleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, havacılık ve posta servisi çalışanları yer alıyor.
Ülkede hemşireler 15 Aralık 2022'de sendika tarihinde ilk kez greve giderken, grev kararlarının yanı sıra hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi de başkent Londra başta olmak üzere ülke genelinde sıklıkla gösteriler düzenliyor.