Birleşmiş Milletler, uzun süreli düşük büyüme riski hakkında uyardı

BM, ocak ayında yayınlanan “Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023” raporunu güncelledi. Raporda, küresel ekonomi yükselen...

TAKİP ET

BM, ocak ayında yayınlanan 'Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023' raporunu güncelledi.

Raporda, küresel ekonomi yükselen finansman açıkları, hareketsiz yatırımlar ve genişleyen borç durumları ile karşı karşıya bulunuyor. Bu da sürdürülebilir kalkınmayı tehdit ediyor.

Ayrıca, dünya ekonomisi Kovid-19 salgının etkileri, Rusya-Ukrayna savaşı, iklim değişikliği ve değişkenlik gösteren makroekonomik nedenlerin etkisiyle uzun süreli düşük büyüme riskinin yaşanma durumu ile karşı karşıya geliyor.

BM raporuna göre, Kovid-19 salgını sonrasında hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yüksek olan enflasyon, son 10 yılın en agresif faiz yükselişine yol açarken, artan faiz oranlara rağmen, özellikle gelişmiş ekonomilerde merkez bankalarının hane halkı harcamaları ve iş imkanı dayanıklılığını koruyarak enflasyonu kontrolde olmasını zorlaştırıyor.

Bu yüzden küresel ekonomik büyümedeki yavaşlama hızı özellikle ABD ve Avrupa Birliği gibi ülkeler başta olmak üzere en büyük ekonomilerdeki güçlü hanehalkı harcamalarının yanında Çin ekonomisindeki toparlanması nedeniyle muhtemelen önceki tahminlerden daha ağır olacak.

Bu kapsamda, ocak ayında 2023 için yüzde 1,9 olan küresel ekonomik büyüme öngörüsü 0,4 puan artışla yüzde 2,3'e çıkarıldı. 2024 öngörüsü ise 0,2 puan azaltılarak yüzde 2,5'e çekildi.

Raporda, 'Bu artışa rağmen, küresel ekonomideki büyüme oranı, Kovid-19 salgınını yaşanmadan yirmi yıldaki ortalama yüzde 3,1'lik büyüme oranının hala çok altında.' değerlendirmesine yer verildi.

Büyüme tahminleri güncellendi

ABD için ocakta yüzde 0,4 olan büyüme öngörüsü güçlü hane halkı harcamalarının etkisiyle yüzde 1,1'e yükseltilen raporda, AB için de yüzde 0,2 olan büyüme öngörüsü yüzde 0,9'a çıkarıldı. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in ekonomik büyüme öngörüsü ise yüzde 4,8'den yüzde 5,3'e olarak düzenlendi.

Raporda, bir çok gelişmekte olan ülke ile alakalı ekonomik büyüme beklentilerinin, sıkılaşan kredi nedenleri ve artan dış finansman maliyetleri sebebi ile kötüye gittiği vurgulandı.

En az gelişmiş ülkelerin ise 2023'te ortalama yüzde 4,1 ve 2024'te yüzde 5,2 büyüyeceği öngörüldü . Bu da BM'in BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nde belirlenen yüzde 7'lik büyüme hedefinin çok altında kalıyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme