BM açıkladı: Akut yoksulluk Dünya'yı sardı! 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) raporuna göre, dünya genelinde 1.1 milyar insan akut yoksulluk koşullarında yaşamını sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), dünya genelindeki yoksulluk durumuna dair önemli verileri içeren bir rapor yayımladı. Rapora göre, dünya çapında 1.1 milyar insan akut yoksulluk içinde yaşamaktadır. Bu durumu en çok etkileyen faktörlerden biri, savaş ve çatışma bölgelerinde yaşayanların oranının yüksekliğidir; rapor, savaş halindeki ülkelerdeki yoksulluk oranlarının üç kat daha fazla olduğunu vurgulamaktadır.

UNDP'nin Oxford Yoksulluk ve İnsani Kalkınma İnisiyatifi (OPHI) ile ortaklaşa hazırladığı raporda, 18 yaş altındaki 584 milyon çocuğun aşırı yoksulluk şartlarında yaşadığı belirtildi. Yoksulluk oranları, yetişkinlerde yüzde 13.5, çocuklarda ise yüzde 27.9 olarak hesaplandı. En yüksek yoksulluk oranlarının Sahra Altı Afrika ve Güney Asya'da bulunduğu, bu bölgelerde yoksul nüfusun yüzde 83.2'sinin yaşadığı ifade edildi.

YOKSULLUĞUN EN YAYGIN OLDUĞU ÜLKELER

Rapor, 1.4 milyar nüfuslu Hindistan'ın 236 milyon ile en fazla aşırı yoksul nüfusa sahip ülke olduğunu ortaya koyarken, Pakistan, Etiyopya, Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelerin de önemli yoksul nüfus barındırdığı kaydedildi. Toplam 1.1 milyar yoksul insanın neredeyse yarısını bu ülkeler oluşturmaktadır.

“455 MİLYONU ÇATIŞMA BÖLGELERİNDE YAŞIYOR”

UNDP Baş İstatistikçisi Yanchun Zhang, yoksulluk içinde yaşayan 1.1 milyar kişinin 455 milyonunun çatışma bölgelerinde bulunduğunu belirterek, bu durumun temel ihtiyaçlara erişim mücadelesini daha da zorlaştırdığını ifade etti. Zhang, “Bu sayının 455 milyonu çatışma bölgelerinde yaşıyor. Çatışmalardan etkilenen ülkelerdeki yoksullar için temel ihtiyaçlara erişmek amacıyla verilen mücadele çok daha sert ve umutsuz bir savaş” diye konuştu.

“BU BULGULAR BİR DÜZEYDE SEZGİSELDİR”

OPHI Direktörü Sabina Alkire ise, çatışmaların yoksulluğun azaltılmasına yönelik çabaları engellediğine dikkat çekerek, güvenlik kaygıları içinde yaşayan insanların sayısının endişe verici bir düzeyde olduğunu vurguladı. Alkire, “Bu bulgular bir düzeyde sezgiseldir. Ancak bizi şok eden şey, iyi bir yaşam sürmek için mücadele eden ve aynı zamanda güvenliklerinden endişe eden insanların sayısının 455 milyon gibi çok büyük bir rakam olmasıydı” dedi.

UNDP ve OPHI, 2010 yılından bu yana düzenli olarak yayımladıkları Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksleri Raporu'nu hazırlarken, konut yetersizliği, sanitasyon, elektrik, beslenme ve eğitim gibi göstergeleri kullanmaktadır.

Bakmadan Geçme