Boğaziçili akademisyenlere disiplin soruşturması!

Şu ana kadar 13 akademisyen hakkında başlatılan disiplin soruşturmalarında, eylemlerin “kanuna aykırı” ve “üniversite işleyişini bozucu...

Şu ana kadar 13 akademisyen hakkında başlatılan disiplin soruşturmalarında, eylemlerin 'kanuna aykırı' ve 'üniversite işleyişini bozucu nitelikte' olduğu gerekçesiyle hareket edildi. Bu protestolar, 4 Ocak 2021 tarihinden bu yana her iş günü, 12.15-12.30 arası kişisel iradeleriyle cüppelerini giyerek rektörlüğe sırtlarını dönen öğretim üyeleri tarafından gerçekleştiriliyor. Bu eylem, 'akademik nöbet' adı verilen bir ayakta durma eylemi şeklinde yapılıyor.

FARKINDALIK YARATMAK

Akademisyenler, bu sessiz ve barışçıl eylemle üniversitenin özerkliği, özgürlüğü ve demokratik yapısına zarar veren uygulamaları protesto etmeyi ve kamuoyunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Öğretim üyeleri, bu eylemlerin bugüne kadar üniversite içinde herhangi bir etkinliğin aksamadığını ve güvenlik müdahalesini gerektirmediğini vurgulamaktadır.

Rektörlük ise eylemleri 'kanunsuz' olarak nitelendirerek 1 Haziran 2023 ve 7 Temmuz 2023 tarihli yazılarını dayanak olarak göstermişti. Bu yazılarda, yapılan nöbetlerin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 'Yasak Yerler' başlığı altındaki 22. maddesine aykırı olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca, rektörlük bu sessiz protestoların öğrenci adaylarının üniversite tercihlerini etkilediğini iddia etmiş ve eyleme devam eden öğretim üyeleri hakkında adli, cezai ve idari işlemlerin başlatılacağını bildirmişti.

'HUKUKSUZ YASALANMASI KABUL EDİLEMEZ'

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, 2911 sayılı kanunu yanlış bir perspektifle yorumladığını belirterek, toplantı ve gösteri haklarının Anayasa ve yargı kararlarıyla güvence altında olduğunu vurgulamışlardır. Ayrıca, barışçıl nöbetlerinin hiçbir şekilde üniversitenin işleyişini aksatmadığını ve hukuksuz bir şekilde yasaklanmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Bu çerçevede, akademisyenlerin disiplin soruşturmaları devam ederken Güney Kampüs meydanında gerçekleştirdikleri akademik nöbetleri de devam ediyor. Öğretim üyeleri, bu barışçıl duruşun ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme