Borç değil, teknolojik altyapı almalıyız
Türkiye'nin Köy Enstitüleri'ni kapattığı 1950'lerde savaştan çıkan Güney Kore'nin ABD'den araştırma enstitüsü kurmak için destek istediğini hatırlatan EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, Türkiye'nin Kore ile rekabet şansını kaybettiğini ama biran önce teknolojik yatırımlara ağırlık vermesi gerektiğini açıkladı
Atatürk'ün “Vasiyetim şudur ki dış borç almayınız, üretip satınız. Bir ülke ne zaman başka ülkelere yardım, kredi için avuç açmıyorsa tam bağımsızdır. Ekonomik bağımsızlık yoksa gerçek bağımsızlık olmaz. Benden sonraki devlet yöneticileri de almasın” sözlerini hatırlatan Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, borç alıp, ekonomiyi dışa bağımlı hale getirmek yerine teknolojiye yatırım yapıp, bu alanda ilerleyen ülkelere rakip olunabileceğini vurguladı.
1950'de her konuda Güney Kore'nin önünde Türkiye'nin yıllardır orta gelir tuzağına saplanmışken, Güney Kore gelişmişlikte en üst sıralarda yer almasının sırrını da paylaşan Gökçüoğlu, “Güney Kore, ABD'den yardım istiyor ama para yardımı değil. Araştırma Enstitüsü kurulması için destek istiyor. Zamanın Güney Kore Devlet Başkanı ABD ve Avrupa'daki Güney Koreli bilim insanlarının ayağına giderek oları ülkesine getiriyor. Ülkede bilim insanlarının maaşı devlet başkanı maaşından yüksek. Türkiye aynı tarihlerde başarısı kanıtlanmış Köy Enstitüleri'ni kapattı. 1954'de Kore'yi kaçırdık, şimdi Vietnam'ın yükselişine bakalım” dedi.
Vietnam hakkında bilgi veren EBSO Meclis Başkanı, “1990'da GSYH 98 USD ile Somali ve Sierra Leone ile dünyanın en yoksul üç ülkesi, özel mülkiyet, eğitim reformu, piyasa ekonomisi reformlarından önce, kötü hasat açlığa yol açıyordu. BM Gıda örgütü ve Rusya, Doğu bloğundan gelen yardıma bağımlıydı. 1993 gibi yakın tarihte %80'i yoksuldu, bugün ise bu oran % 5'in altında. Reformlar öncesi kendini besleyemeyen ülke bugün dünyanın en öndeki pirinç ve önemli bir elektronik ürün ihracatçısı. Ekonomik özgürlük endeksinde en üst sıralarda ve 2024 araştırmalarında yükselen yıldız konumunda. 176 ülke arasında 2015 de en kötü yer olan 148. sırada, şimdi 59. sırada. Türkiye 2015'de 70. sırada, 2023'de 102. sırada. Samsung ülkeyi üretim üssü seçiyorsa o ülkenin dünya ölçeğinde yüksek teknolojiden önemli pay almaması düşünülemez. Vietnam'ın 2024 yılı ilk çeyrek ekonomik verileri: GSYİH son 4 yılın en yüksek seviyesi olan % 5,66 arttı. 8,08 milyar dolar ticaret fazlası verdi. 93 milyar dolar ihracat ve 85 milyar dolar ithalat yaptı. Doğrudan yabancı yatırım yıllık % 13,4 artışla 6,17 milyar dolara ulaştı. TÜFE % 3,77 arttı. Sanayi Üretim Endeksi % 6,18 arttı. 36.200 yeni işletme kuruldu. Sosyalist yönelimli piyasa ekonomisi uygulayan Vietnam, Serbest Ticaret Anlaşmaları imzalayarak ihracat pazarını genişletme ve ülkeye doğrudan yabancı yatırım çekmeye öncelik veriyor. Katma değeri yüksek teknoloji ihracatı 2000 yılında Türkiye'de 1,6 milyar dolar, Vietnam'da 500 milyar dolar, 2022 yılında bizde 2 milyar dolar, 137 milyar dolar. Vietnam eğitim ve liyakata önem verdi, Türkiye eğitimi din ağırlıklıya dönüştürme çabasında liyakatı yok etti. Netice kaçınılmaz, neyi beslersen onu büyütürsün” diye konuştu.