Bornova'da 9 Eylül coşkusu

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü, Bornova'da düzenlenen çeşitli törenlerle kutlandı.

Kutlamalar, Tunceli'nin Ovacık İlçesi'nde meydana gelen askeri aracın devrilmesi sonucu şehit olan askerlerin anılmasıyla başladı. Bu sebeple, Belkahve'deki tören kapsamında daha önce planlanan ritim grubu, zeybek ve vals gösterileri iptal edildi.

Törenler 9 Eylül Şehitliği ile Başladı

Kutlamaların ilk aşaması, Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki 9 Eylül Şehitliği'nde gerçekleştirildi. Törene Kaymakamlık, Garnizon ve Bornova Belediyesi tarafından çelenkler sunuldu. İkinci tören ise İzmir'in kurtuluşunda önemli bir yeri olan Belkahve'de yapıldı. Atatürk Anıtı önündeki törene, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bornova Kaymakamı Muzaffer Şahiner, 57. Topçu Tugayı Komutanı Tuğgeneral Ömer Şahin Selvi, gaziler, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Kurtuluş Ruhunun Yaşatıldığı Etkinlik

Törende bağımsızlık meşalesi yakılarak Kurtuluş ruhu yaşatıldı. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'ndan Hakan Taner Yıldırım, Nazım Hikmet Ran'ın "Kuvayi Milliye Destanı" adlı şiirini seslendirdi. Atatürk Anıtı önündeki törende, Bornovalıların kırmızı kumaşları birleştirerek oluşturdukları Türk Bayrağı da sergilendi. Başkan Eşki ve protokol üyeleri, etkinliğin ardından Ata Anı Evi'ni ziyaret etti. Burada, Araştırmacı Arda Kalaycı tarafından işgal günlerinden 9 Eylül 1922'ye kadar olan tarihi süreç hakkında bilgi verildi. Katılımcılar, döneme ait bayraklar ve çeşitli eşyaları inceledi. Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk'ün balmumu heykeli ile fotoğraf çektiren Bornova Kaymakamı Muzaffer Şahiner ve 57. Topçu Tugayı Komutanı Tuğgeneral Ömer Şahin Selvi, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki ile birlikte özel Türk Bayrağı önünde poz verdi.

Başkan Eşki'den Şehitlere Saygı ve Kurtuluş Vurgusu

Törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Tunceli'de şehit olan askerlerin ailelerine, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı diledi. Şehit haberi nedeniyle bazı gösterilerin iptal edildiğini belirten Başkan Eşki, “İzmir'in doğum gününde, Yüce Atamızın huzurunda, Belkahve'de olmanın gururunu yaşıyorum. Bu tören alanında sizlere hitap edebilmek benim için çok duygusal bir an ve büyük bir onur” dedi.

Başkan Eşki, 9 Eylül'ün yalnızca İzmir'in kurtuluşu değil, bir ulusun birlikte ve inançla neler başarabileceğinin büyük bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, “Bu anlamıyla kurtuluşa inanan ve bu uğurda mücadele eden tüm Anadolu halkını ve ulusal mücadeleyi destekleyen tüm kardeşlerimizi selamlıyorum. Dilerim ülkemiz bir daha kurtuluş savaşlarına ihtiyaç duymadan, ülkemizin asla karanlık günlere sürüklenmesine izin vermeyiz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme