Bu TOBB'u kim çeviriyor?

Ülke gündeminde giderek artan tepkiye neden olan sığınmacı sorununa en yüksek itirazı sanayiciler yapıyor. EBSO'nun değerlendirme...

Ülke gündeminde giderek artan tepkiye neden olan sığınmacı sorununa en yüksek itirazı sanayiciler yapıyor. EBSO'nun değerlendirme anketinde işsizlik-enflasyon, kur düzenlemesinin ardından 3. sırada sığınmacılar geliyor. Son aylarda Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Toplantıları'nın en önemli gündem maddesi oldu. Oda yöneticileri ve üyeler, sığınmacıların asayiş ve istihdamda verdikleri zararları gündeme getirerek, hükümetten yabancıların ülkelerine gönderilmesini talep ediyor. Yaklaşık bir ay önce İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sığınmacıların gönderilmeyeceğini, sanayicilerin talebi üzerine istihdama dahil edilmeleri için yasal düzenlemeler yapılacağını açıkladı. 'Kim bu sanayiciler?' sorusunun altından TOBB çıktı. Egeli sanayiciler TOBB'dan açıklama bekliyor.

'GÖÇMENLERİN YARATTIĞI TABLO İÇLER ACISI'

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Ürün, Suriyeli, Afgan, Iraklı ve Filistinli ağırlıklı sığınmacıların ülkede yarattığı tablonun içler acısı olduğunu belirterek, 'Statüleri resmi olarak tanınmamış olan sığınmacı sayısı resmi verilerle 3 milyon 251 bin kişi. Resmi olmayan verilere ilişkin farklı rakamlar var. Dünyada en çok sığınmacıya kucak açan ülkeyiz. Bu artık insani yardım olayını aştı. Bizim vatandaşımız başka ülkeler için vize alamazken, dünyanın en fazla sığınmacı barındıran 2. ülkesi olduk. Kaçak yollarla ülkeye girmek isterken yakalanan düzensiz göçmenlerin uyrukları risk yaratıyor. Toplumda ciddi rahatsızlığa sebep oluyor. Basına yansıyan, yansımayan pek çok adli vaka gelecek için işaret veriyor. Bu insanlar için ciddi kaynak ayrıldı. AB'den destek alındı. Ancak, sağlıktan eğitime, mali desteğe kadar tanınan haklarla Türk vatandaşları arasında haksız rekabet yaratıldı. Suriyelilerin yaşam alanında, İstanbul, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa öne çıkıyor. İzmir'de sayı 120 bin civarı. Küçük il ve ilçelerde üstünlük onlara geçti. Bunu kabul edemeyiz. Geçen hafta odamızı ziyaret eden Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı 'ayakkabı sektörünü kaybettik, üstünlük onlarda. Konfeksiyon sektöründe ise çekişiyoruz'. Bu sadece işin ticari boyutuna örnek. Fakir göçmenlerin hakim olduğu İngiltere'nin Leeds bölgesinde geçen hafta yaşananlar bizim için fragman niteliğinde' diye konuştu.

'DOĞURGANLIKLARI BİZDEN YÜKSEK'

Göçmenlerin demografik üstünlüğe, yani toplumsal huzursuzluğa doğru ilerlendiğini söyleyen Ürün, 'Geçici koruma kapsamındakilerin yarısı 18, üçte biri 10 yaş altı. Doğurganlık oranı yüksek. Resmi veri yok ama her ailede 5-6 çocuk olduğu dikkate alınırsa, 1'e 5 ürüyorlar. Bu hızla, birçok ilde Türk nüfus azınlıkta kalacak. Yaratılan haksız rekabetin sonuçları, artan adli vakalar ve güvenlik sorunları olacak. Almanya'da bir mahkeme, Suriye'de uzun süredir devam eden çatışmaların siviller için genel tehlike oluşturmadığına hükmederek Suriyeli bir kişinin koruma statüsü talebini reddetti' dedi.

EBSO'NUN SIĞINMACI DOSYASI

  • Toplumsal huzur, güven ve demografik yapının bozulmaması için sığınmacı ve düzensiz göçmenlerin, ülkelerine geri gönderilmesi, toplumda hakim olan endişeleri giderir.
  • Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çıkardığı İskan Kanunu:  Kasaba ve şehirlerde yerleşen ecnebilerin tutarı, belediye sınırları içinde bütün nüfusun yüzde 10'unu geçemez ayrı mahalle kuramaz. Her kararı, her öngörüsü doğru çıkan Atamızın ecnebilere yönelik kararı çok net.
  • Dünyada gayrimenkul karşılığı vatandaşlık veren 9 ülke var. Türkiye bunlardan biri. Diğerleri isimlerini ilk defa duyduğunuz ülkeler. Her şey para değil. Bu topraklar için akan kanın bedeli olamaz. Hele ki, asla ne bu toprağa ne de ülkeye faydası olmayacaklar için.
  • AB Konseyi Mayıs ayında yeni sığınmacı ve göç anlaşması kabul etti. Düzensiz göçü azaltarak, üye ülkeler arasında paylaştıracak. Sığınma hakkı kazanma ihtimali düşük kişilerin kalmasını önleyecek sınır prosedürü getirecek. Talepler 12 hafta içinde ele alınıp reddedilenler, 12 hafta içinde geri gönderilecek. Geçerli oturma izni olmayanlar 'zorla dahi olsa' sınır dışı edilecek.

Geçen hafta TOBB ev sahipliğindeki istişare toplantısında EBSO'nun görüş ve çözüm önerilerini içeren dosya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Emniyet Genel Müdürü'ne sunuldu.

ENDER YORGANCILAR: ÖNCELİĞİMİZ UCUZ İŞ GÜCÜ DEĞİL, ÜLKEMİZ

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 'Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarına göre sağ eğilim güçlendi. Buna göç dalgası neden oldu. Öne çıkan partilerin söylemi sığınmacıları ülkelerine göndermek. Ülkemizdekinin onda biri sığınmacı olduğu halde panikleyen Avrupa'nın bu tedirginliği göz ardı edilmemeli. Gençlerimizin, vatandaşlarımızın hak gaspına uğratılmaması en büyük talebimiz. Bu konunun telafisinin asla maddi karşılığı olmayacağı unutulmamalı. Ülkemizin ekonomik, sosyal, toplumsal geleceği için 'Geri Kabul Anlaşması'nın iptali konusu yeniden değerlendirilmeli.Basına yansıyan ucuz işgücü avantajından daha önemlisi ve bizim de önceliğimiz; ülkemizdir, ülkemizin yarınları gençlerimizdir, halkımızın kendi topraklarında güvenle yaşamasıdır' dedi.

İBRAHİM GÖKÇÜOĞLU:HAYATI YAŞANMAZ HALE GETİRDİLER

EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, sığınmacılarla ilgili rakamları hatırlatarak, 'Sağlık Bakanlığı, 2022 Mart'ta Suriyeli mülteciler için 97 milyon poliklinik hizmeti verdiğini açıkladı. Sağlık hizmetlerine ciddi ücret ödeyen vatandaşlarımız üvey evlat muamelesi ile maddi, manevi kayba uğruyor. Adalet Bakanlığı cezaevlerinde 11.345 yabancı uyruklu tutuklu ve hükümlü olduğunu açıkladı. Doğum oranlarını dikkate alırsak, bizi ciddi beka ve güvenlik sorunu bekliyor. Almanya bayram için ülkelerine giden Suriyelileri 'ülkenizde şartların normal olduğu dönüşünüz ile anlaşılıyor' diyerek geri kabul etmedi. Bayram kutlamasına gidenleri neden geri alıyoruz anlamak mümkün değil. 2 milyar USD karşılığı 1 milyon Filistinli'nin T.C. vatandaşı yapılarak ülkeye geleceği dillendiriliyor. 10 milyon civarı, doğurganlığı yüksek, cahil Ortadoğulunun yaratacağı sorun dikkate alınarak hareket edilmeli. Gaziantep'te sığınmacıların hayatı nasıl yaşanamaz hale getirdiğini görünce Atatürk'ün haklı olduğunu bir kez daha anladık. 41 STK yaptıkları ortak açıklamada bıçağın kemiğe dayandığını söylediler. Buna rağmen sığınmacılar gelmeyi, biz de susmayı sürdürüyoruz' diye konuştu.

'TOBB SIĞINMACI İSTİHDAM ETMEK İSTEYEN SANAYİCİLER KİM AÇIKLASIN'

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Yıldıray Yalnız, 365 oda ve borsayı temsil eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin İçişleri Bakanlığı'ndan sığınmacı istihdamı için düzenleme istediği yolundaki haberlere dikkat çekerek, şöyle konuştu; 'TOBB bu haberlerle ilgili açıklama yapsın. Yalanlanmadığına göre doğru. Ekonomik sıkıntılar  mülteci dayatması ile çözülemez. Sığınmacıların bir bölümü zaten iş hayatının içinde. Patron olanlar var. Birkaç yıl sonra aramızda oturacaklar. Kontrollü yeni göçmen getirmekten söz ediyorlar. Bu ülke Türk mühendislerinin ve çalışanların sayesinde bugünlere geldi. Ne oldu da 3 yılda göçmen talep eder hale geldik. Toksik liderlerin etkisi altına girmişiz. Bu uygulamada ısrar edilirse ilerde tamiri mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkacak.

HÜSNİYE SEVAL ACUN

Bakmadan Geçme