Buca’dan Üçyol’a doğru tünel açılıyor

İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı olacak Üçyol – Buca Metro hattında çalışmalar tam gaz...

TAKİP ET

İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı olacak Üçyol – Buca Metro hattında çalışmalar tam gaz devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği, Üçyol – Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusu – Çamlıkule arasında 13,5 kilometrelik 11 istasyonla hizmet verecek Üçyol – Buca Metrosu'nda tünelleri kazacak ilk Tünel Açma Makinesi (TBM) geldi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Dairesi Başkanı  Mehmet Ergenekon ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Ozan Yılmaz   Buca Koop'ta inceleme gerçekleştirdi.

1 değil 3 devasa köstebek çalışacak

Sosyal medyada yaptığı 'Buca'da köstebek görüldü' paylaşımının bir hayli merak uyandırdığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'Devasa bir köstebek. Bu bizim metro hatlarında tünel açmak için kullandığımız dev makine. Buca Metrosu yapımında 3 TBM kullanılacak. Bunlardan birisi şu anda burada. TBM'nin aşağı inmesi için kazık çalışmaları yapılıyor bir yandan da. 325 kazık çakılacak. Şu an 110 kazık çakıldı. Bir yandan da diğer istasyonlarda çalışmalar başladı. Buca Metrosu İzmir tarihinin en büyük ölçekli ve pahalı projesi. Sadece 450 milyon Euro tutarında tünel kazma, inşaat maliyeti var. 305 milyon Euro civarında da trenlerin alımıyla ilgili maliyet söz konusu. Dev bir bütçesi var. İyi haber şu ki para şu anda cebimizde. İnşaatın tamamlanması ve vaktinde bitirilmesiyle ilgili hiçbir tereddüdümüz yok. Ödemesi tıkır tıkır yapılıyor olacak' dedi.

Hedef 2026 yılı

Hattın açılması için hedef tarihi açıklayan Başkan Soyer, '2026 yılının ilk aylarında bu hattı bitirmek istiyoruz. 13,5 kilometrelik bu hat, 11 istasyondan oluşuyor. Günde 400 bin yolcu taşımayı hedefliyoruz. Dünyanın en verimli projelerinden biri olacak. Bu 400 bin yolcu yılda 45 milyon Euro civarında bir işletme getirisi anlamına geliyor. 2026'da tamamlayıp işletmeye aldığımızda işletme geliri elde ederken sağladığımız finansmanın geri ödemesi başlayacak. Kimsenin cebinden para çıkmadan, hiçbir vatandaşımızın cebinden para çıkmadan, Büyükşehir Belediyesi'ni hiçbir şekilde etkilemeden kendi kendine dönen, maliyetini karşılayan proje olacak' diye konuştu.

Hat üzerinde 3 tane TBM çalışacak. Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı, Hasanağa Bahçesi, Dozuk Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarının bulunacağı Buca Metrosu, F.Altay-Bornova arasında çalışan mevcut metro hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile Şirinyer'de entegre olacak. Bu hat üzerinde tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. TBM'in günde yaklaşık 20 metre tünel açacak, 3 TBM devreye girdiğinde hız üç katına çıkacak. Yaklaşık 305 milyon Euro değerinde araç alımı yapılacak. Dokuz Eylül Üniversitesi istasyonunda 240 araçlık otopark bulunacak. Hat işletmeye açıldığında günlük yolcu sayısının 400 bin olması bekleniyor. 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme