Buğra Gökçe: Mutfaktaki yangın büyüyor
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, TÜİK'in enflasyon verileri sonrası Türkiye'deki gıda enflasyonuna dikkat çekti.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce, TÜİK'in Ağustos ayında açıkladığı enflasyon verilerinin ardından, Türkiye'deki gıda enflasyonuna dair çarpıcı verileri paylaştı. TÜİK'e göre, Ağustos ayında enflasyon yıllık bazda %51,97, aylık bazda ise %2,47 olarak gerçekleşti. Dr. Gökce, bu veriler ışığında Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke olduğuna dikkat çekti.
TÜRKİYE'DE GIDA ENFLASYONU %44,88
Dr. Gökce'nin paylaştığı verilere göre, Türkiye'de gıda enflasyonu %44,88 olarak belirlendi. Bu oran, OECD ülkeleri arasında en yüksek seviye olarak öne çıkıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, AB ülkelerinde gıda enflasyonu ortalama %1,6 seviyesinde, Türkiye hariç OECD ülkelerinde ise bu oran %1,9 olarak kaydedildi. Türkiye'nin ardından en yüksek gıda enflasyonu %7,7 ile Meksika'da yaşanıyor. Türkiye ile Meksika arasındaki fark ise neredeyse 6 katı buluyor.
TÜRKİYE'DE GIDA ENDEKSİ 10 KAT ARTTI
Türkiye'deki gıda endeksi, 2017 yılının Ocak ayında 339 seviyesindeyken, 2024 yılının Ağustos ayında yaklaşık 10 kat artış göstererek 3.374'e ulaştı. Aynı dönemde, dünyadaki gıda endeksi ise sadece 98'den 120'ye yükseldi. Bu veriler, Türkiye'yi dünya genelinde gıda enflasyonunun en yüksek olduğu dördüncü ülke konumuna getirdi.
AFRİKA'DAKİ 45 ÜLKEDEN 43'ÜNDEN YÜKSEK
Türkiye'nin gıda enflasyonu, 45 Afrika ülkesinin 43'ünden daha yüksek seviyede bulunuyor. Güney Sudan ve Zimbabve dışında, Türkiye'ye en yakın gıda enflasyonu %41,9 ile Malavi'de kaydedildi. Asya ülkeleri arasında ise Türkiye, gıda enflasyonu bakımından en kötü durumda olan ülke. Örneğin, Pakistan'da gıda enflasyonu %2,4, komşumuz Azerbaycan'da -%0,6 ve Gürcistan'da -%0,2 olarak gerçekleşti.
Kuzey ve Güney Amerika'da ise Türkiye, gıda enflasyonu bakımından Arjantin hariç tüm ülkeleri geride bıraktı. Ambargo altında bulunan Venezuela'da bile gıda enflasyonu %41,4 seviyesindeyken, Kolombiya'da %5,2, Brezilya'da ise %4,1 olarak kaydedildi.
Bu veriler ışığında, Türkiye'nin gıda enflasyonu konusunda yaşadığı ciddi sorunlar, küresel çapta da dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda.