Burası EGEKONDU
Ege Mahallesi'nin hemen arkasında yükselen rezidanslar mahalle halkını tedirgin etmeye başladı. Mahalle halkı, çehresi değişecek mahallelerin 'dönüşüm'ünden endişe ediyor
Berivan KAYA/YENİ İZMİR- İzmir'de yıllardır dönüşüm bekleyen Ege Mahallesi'nde kentsel dönüşümün önündeki ipotek sorunu geçtiğimiz aylarda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ortadan kaldırıldı. Bazı konutlardaki ipotekleri kaldıran Başkan Soyer, 'yepyeni' bir Ege Mahallesi'nin doğacağını duyurdu.
BİZ ALAMAYIZ
Ege Mahallesi'nin yerinde dönüşeceğini belirten Muhtar Akın Konuvatandaş, 'Ege Mahallesi bizim ülkemiz gibi. Evlerimizin depreme dayanıklı olması lazım. Çatısı akmayan, elektriğinde, suyunda sorun olmayan evlerde yaşamak bizim de hakkımız. Bizim burada yapılacak olan evleri alma gücümüz yok ama tapu sahiplerine birebir ev veriliyor. Yıkılan evin yapısına uygun evler verilecek. Ege Mahallesi'nde mahalleliye bir bölge tahsis edildi, yerinde dönüşüm olacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, mahalleye gelip dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu. Şu an temel için çalışmalar başladı. 2025 yılına kadar 250-400 arası konut teslim edilecek. Mahalle 3 etap olarak yapılacak' ifadelerini kullandı.
'ÇEKİNCELERİMİZ VAR'
Kentsel dönüm projesinin 2013 yılında başladığına dikkat çeken Konuvatandaş, 'O tarihten beri ince elendi, sık dokundu. Bir türlü proje oturtulamadı. Bizim isteklerimiz oldu. Bu süreç içerisinde vatandaşların karşı çıktığı da oldu. Fakat bu sezon bir start verildi. Birilerinin belki işine geldi, belki de halkımızın hoşuna gitti. Devletimizin de katkısı oldu. Bazı evlerde Emlak Bankası'nın ipotekleri vardı. Devlet ve belediye el ele vererek ipotekleri kaldırdı. Bizim asıl problemimiz işgalci ve kiracılar. İşgalcilere moloz yıkım paraları verildi. Belediye onlarla bir sözleşme yaptı. Başkan, işgalci ve kiracılar için konut sözü verdi. Bu vatandaşlar da belediyenin kiracısı olacak. Belediye bize söz verdi, yıkmadan 'taşımayla' dönüşeceğiz. Etabı bitirip taşıma yöntemi uygulanacak. Evimizden çıkarken yeni evimize taşınmak istiyoruz. Yarın bir gün bize yüksek paralar önerilip buradan gitmemiz istenir mi diye çekincemiz var' ifadelerine yer verdi.
1 BİNA YARIM MAHALLEYİ ALIYOR
Mahallenin kültürel yapısının değişeceğini belirten Muhtar Konuvatandaş, 'Biz 2025'ten sonra böyle bir 'Ege Mahallesi' bulamayacağız. Mahalle dönüşünce kültürel yapısı da değişecek. Bizim buraya yetkili kişiler de oturmak için gelecek. Bizim geleneklerimiz ters gelebilir. Biz onlara ayak uyduracağız, değişip kabuğumuzdan çıkmak zorunda kalacağız. Bizim için bir kat olsun, dam olsun, bizim olsun. 875 hanemiz var bu mahallede. Yaptıkları bir bina mahallenin yarısını alıyor. Kentsel dönüşümden korkularımız tabi ki var. Sorunlar bizi bekliyor, bir çatışma olacak burada ama biz burada kalmaya çalışacağız. Bize mobbingler gelebilir fakat Romanlar kim gelirse gelsin kucak açarlar' dedi.
AİDATLARI ÖDEMEYE GÜCÜMÜZ YETMEZ
Mahalle sakini Mustafa O. , 'Bizim 70 metrekare bir evim var, 20 metrekaresini yola alıyorlar. Buralara 6-10 katlı binalar yapılacak. Bu binaların asansörü, bakımı, aidatı var. Buradaki insanlar günlük çalışan insanlar… Burada fakir insanlar bu aidatı nasıl ödeyebilir? Bu insanları hiç düşünüyorlar mı? Bizim mahallemizin kaldırabileceği bir yük değil bu' dedi.