Büyükler oynadı küçükler öğrendi
Efeler Belediyesi öncülüğünde ‘Oyuncakçı Dede’ olarak bilinen Erkan Atalı’nın ‘Geçmişten Günümüze Zeka ve Beceri Oyuncakları’ isimli...
Efeler Belediyesi öncülüğünde 'Oyuncakçı Dede' olarak bilinen Erkan Atalı'nın 'Geçmişten Günümüze Zeka ve Beceri Oyuncakları' isimli oyuncak sergisi açıldı. Serginin açılışını Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ve minik öğrenciler yaparken, topaçtan tel arabasına, bez bebekten akıl beceri oyuncaklarına kadar birçok oyuncağın yer aldığı sergide oyuncakları bu kez büyükler oynadı, küçükler izledi. Açılış sonrası sergide yer alan oyuncakları inceleyen Başkan Atay ve misafirler, oyuncaklar ile adeta geçmişte yolculuk yaparken, Teknik Öğretmen Erkan Atalı'nın yaptığı yıllar öncesine ait eski oyuncaklardan oluşan sergide 116 farklı çeşit oyuncak sergileniyor. Sergide çocuklar da eski oyuncakları dikkatle inceleyerek nasıl oynandığını çözmeye çalışırken renkli görüntüler ortaya çıktı.
ANTİK ÇAĞ'DAN GÜNÜMÜZE
Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, 'Buradaki materyallerin bir kısmı Antik Çağ'da oyuncaklarla ilgili olan objeler. Bunları çocuklarla buluşmasını sağlıyoruz. Eskiden bizlerin tabi bugünkü modern oyuncakları gibi oyuncakları yoktu. Telden arabalar yapıyorduk hep. Burada onları da görme olanağı buluyoruz. Ben Oyuncakçı Dede Erkan Atalı'ya çok teşekkür ediyorum' dedi.
DEDE NİNE ÇOK SEVİYOR TORUN SIKILIP BIRAKIYOR
Eskiden oynanan oyuncakları atık malzemelerden geri dönüşüm yaparak günümüze taşıdığını ifade eden Oyuncakçı Dede lakaplı Erkan Atalı, 'Meslek Lisesi'nde öğretmenlik yaparken ilkokul, ortaokul ve üniversite öğrencilerinin genelde ödevlerini yapıyordum ben. O zamanlar 'ödevci dede' diyorlardı. Sonradan mahallenin çocukları ile beraber okullarda çalışmalara başladık. Yani özellikle anaokulu çocuklarının koyduğu bir isim bu 'Oyuncakçı dede'. Yıllardır bu işin içindeyim ama 2011 yılından bu yana daha profesyonel olarak çalışmaya başladım. Şu anda Aydın ili ve çevrede 500'ün üzerinde sergi açtım. 8 ayrı ilde de kalıcı sergim var. Ayrıca buradaki oyuncakların hepsi atık malzemelerden yapıldı. Serde yörüklük olunca çevreden ister istemez etkilendik. İlk oyuncak işine başladığımda 80 çeşit oyuncak vardı. Şimdi ise 116 çeşide yükseldi. Her gören 'şöyle de bir oyuncak vardı' diyerek tarif ediyor ve onu yapıyoruz. Türkiye'de ilk 1930'lu yıllarda oyuncak fabrikası kurulmuş ve ondan önce hiç oyuncak yoktu. Tabi o dönemler çocuklar kendi oyuncaklarını yapmaya başladı. Böyle olunca ben de çalışmaları bu duruma getirdim. Eskiden oynanan oyuncakları günümüze taşıdık ve çok da olumlu tepki aldım. Yani sergilerimize nine ve dede torunuyla geliyor. Nine, dede oynamaya devam ediyor, torun sıkılıyor' dedi.
İHA