Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü!
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Gezi davasında 18...
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen ve Anayasa Mahkemesi'nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki milletvekilliğinin düşürülmesi kararı Genel Kurul'da okundu.
'ANAYASA KİTAPÇIĞI FIRLATILDI'
Kararın okunmasıyla birlikte Atalay'ın vekilliği resmen düşürülmüş oldu ve TİP'in milletvekili sayısı 3'e düştü. Kararın okunmasının ardından muhalefet vekiller, ellerindeki dövizlerle kürsüye yürüdü. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararını okumasının ardından yüzüne anayasa kitapçığı fırlatıldı.
CHP, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararın okunmasını geciktirmek ve sürecin Meclis tutanaklarına geçmesini sağlamak amacıyla 'kapalı oturum' önergesi sundu. Önerge kabul edildi ve kapalı oturumda yer almayan kişilerin Genel Kurul'dan ayrılması istendi.
'ANAYASA'YA DARBE YAPIYORSUNUZ'
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, kürsüye yürüyerek protesto etti. DEM Partililer, ellerini sıralara vurarak 'Anayasa'ya darbe yapıyorsunuz' diyerek tepki gösterdi.
CHP'nin kapalı oturum talebinde, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararının Anayasa'nın ihlali ve yüksek yargı organları arasındaki çatışma üzerinden demokratik rejimin geleceğini tehdit ettiği belirtildi. Ancak, kapalı oturum talebi ret edildi ve açık oturuma geçildi.
Genel Kurul'da Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine yönelik aleyhte ve lehte konuşmalar yapıldı. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Anayasa'nın 153. maddesine göre yürütülen bir davayı tartışmanın anlamsız olduğunu savunurken, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise yüksek yargı arasındaki tartışmayı ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un bu kararı okumamasını eleştirdi.
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, usulsüz bir işlem yapıldığını ifade ederek, Anayasa'nın ayaklar altına alındığını belirtti ve Bekir Bozdağ'ı adaleti katletmekle suçladı.
Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası'ndan tutuklu bulunan Can Atalay ile ilgili ikinci kez hak ihlali kararı vermişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu karara uymayarak dosyayı Yargıtay'a göndermişti. Yargıtay ise Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymama kararı almıştı.
Haber Merkezi