Canan Aydemir Özkara: Kadın kadının yurdudur!

Aysun Güler/ YENİ İZMİR- İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi 15. Seçimsiz Olağan Genel Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. İzmir...

TAKİP ET

Aysun Güler/ YENİ İZMİR- İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi 15. Seçimsiz Olağan Genel Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. İzmir Kent Konseyi'nde gerçekleşen toplantıya; Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, Kadın Meclisi Başkanı Canan Aydemir Özkara, yürütme kurulu, meclis üye ve gönüllüleri, eski meclis başkanları katılım gösterdi.

'ÇOCUKLARIN GELECEĞİ CEMAAT VE TARİKATLARA TESLİM EDİLİYOR''

Toplantının açılış konuşmasını İzmir Kadın Meclisi Başkanı Canan Aydemir Özkara yaptı. Özkara, 'Bundan tam bir yıl önceki konuşmamda, artan kadına yönelik taciz, tecavüz ve cinayet haberleri ile sarsıldığımızı, kadın bedenine ilişkin siyaset örneklerinin artmasına yer vermişim. Bugün ise hala 6284 sayılı yasa nafaka hakkımız gasp edilmeye, boşanma hakkımız engellenmeye, çocuk istismarı aklamaya, medeni kanun değiştirilmeye çalışılıyor. Ekonomik krizin yükü daha fazla bakım emeği olarak üzerimize yıkılıyor. ÇEDES uygulaması ile okullara imam, müezzin, din görevlisi atanıyor. Kız okulları ile de karma eğitime son verilmeye çalışılıyor. Çocukların geleceği cemaat ve tarikatlara teslim edilmeye çalışıyor. Kadınlar tüm bunların yanı sıra derin bir yoksulluk ve yoksunluk içinde'' dedi.

'KADINLAR YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYOR''

İzmir'deki kamu kurum ve kuruluşlarında, siyasette kadınların verilerini paylaşan Özkara, 'İzmir nüfusu, 4 milyon 254 bin 425 ve bunun 2 milyon 226 bin 502'si kadın. Yüzde 50'den bir fazlayız. Karar alma mekanizmalarındaki cinsiyet kırılımlarına göre, valimiz ve büyükşehir belediye başkanımız, kaymakamlarımız erkek. 30 ilçe belediye başkanımızın 4'ü, bin 293 muhtarın 123'ü, 773 belediye meclis üyesinin 163'ü, 28 milletvekilinin ise sadece 6'sı kadın. Görece diğer kentlere göre kadının temsili iyi olsa da bize göre hala eksik. Sizce biz kadınlar temsil ediliyor muyuz? Bu rakamlar yapısal eşitsizlik ve sistematik bir ayrımcılığın sonucu. Araştırmalara göre kadınlar ve erkekler ekonomiye eşit oranlarda katılırsa küresel alandaki gayri safi milli hasıla tam yüzde 30 oranında büyüme gösteriyor. Bu amaçla çıktığımız yolda, İzmir'in 30 ilçesinde farklı ihtiyaç ve talepleri olan kadınlarla birlikte bu kenti nasıl yaşamak istediğimizle ilgili bir söz olmak sözümüzü gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Biliyoruz ki kadın kadının yurdudur. Birbirimizin yurdu olmaya devam edeceğimize söz veriyoruz' diye konuştu.

'KADINLAR VE ERKEKLER OLARAK HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ''

Kadın Meclisi Başkanı Özkara'nın ardından konuşmasını yapmak için kürsüye çıkan Nilay Kökkılıç, 'Kent Konseyi Yürütme Kurulu'na en çok öneri getiren meclislerimizden biri, Kadın Meclisi. Yerel seçimler öncesi temsilde eşitliği daha çok konuşuyoruz. Özkara'nın da verdiği sayılara göre ne yazık ki temsilde eşitliğin gerçekleşmediğini görüyoruz. Kadın ve erkek eşitliğinin uluslararası sözleşmelerde belirtilmesine rağmen bu eşitlik fiilen gerçekleşmiyorsa devletlere düşen bir görev vardır: bu eşitliği fiilen sağlayacak yasal düzenlemeleri hayata geçirmek. Eşitliğin ve yeterli temsilin sağlanabilmesi için kadın haklarına en az kadınlar kadar erkeklerin de sahip çıkıp desteklemesi gerekiyor. Kadın ve erkek hep birlikte mücadele etmek zorundayız'' dedi.

Konuşmaların bitiminde, Kadın Meclisi Çalışma alt gruplarının kolaylaştırıcıları yıl boyunca sürdürdükleri faaliyetleri paylaştı. Yapılan sunumların ardından Özkara İzmir Kadın Meclisi'nin 2023 faaliyet raporunu katılımcılarla da paylaştı.

ÖNERİ ÖNERGELERİ PAYLAŞILDI

Açılış konuşmalarının ardından önerge önerileri sunuldu. Sunulan önergeler arasında:

  1. Kadınların istihdamda yer almalarını desteklemek ve çocukların nitelikli okul öncesi eğitim hizmetinden yararlanmalarını sağlamak amacıyla kreşlerin açılması ve yaygınlaştırılması,
  2. İzBB'nin tüm hizmet binalarında 'Çocuk Bakım Odası' oluşturulması,
  3. İzBB tarafından spor kulüplerine yapılan yardımlarda, kadın sporcuların yer aldığı ve kadın yöneticisi olan kulüplerin önceliklendirilmesi,
  4. Süt Kuzusu, Gebe Paketi, Okullarda Beslenme desteklerinin yaygınlaştırılması ya da yeniden hayata geçirilmesi,
  5. Sosyo-ekonomik yoksunluk/yoksulluk içinde bulunan ailelerin/bireylerin geçici kalabilecekleri barınma merkezlerinin açılması, gibi ana önergelerin yanı sıra tavsiye önergelerde Kent Konseyi'ne sunulmak üzere dikkate alındı.

HEP BİRLİKTE 'OLUR OLMAZ'

Öneri önergelerin paylaşılmasının ardından katılımcılar dilek ve temennilerini sundu. Yürütme kurulu ve katılımcılar tarafından; yerleşmiş erkek egemenliğine, cinsiyetçiliğe, şiddete ve sömürüye karşı isyanın şarkılarından biri olan ''olur olmaz''ı seslendirildi.

Bakmadan Geçme