'Çandarlı Limanı'nı Çinliler tamamlayabilir'

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Bölgesi'nin ihracat kapısı İzmir'in liman problemine dikkat çekti, son aşaması tamamlanamayan Çandarlı Limanı için Çinliler'i adres gösterdi

Deniz taşımacılığının İzmir'den gerçekleşen dış ticaret için hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Alsancak Limanı, Aliağa Limanı ve yapım aşamasındaki Çandarlı Limanı hakkında görüşlerini açıkladı.

Alsancak Limanı için geçmiş yıllarda özelleştirme süreçleri yaşandığını hatırlatan Jak Eskinazi, “Biz de Ege İhracatçı Birlikleri olarak teklif veren konsorsiyumun içindeydik. Ama gerçekleştirilemedi. Şu anda Alsancak limanının değeri, o günkü değerinin üçte birine kadar düştü” dedi.

Alsancak Limanı'nın çalıştığını ama Aliağa limanları olmasa İzmir'in ihracat şansının çok düşeceğini vurgulayan Eskinazi, “Liman bizim için o kadar önemli konu. Alsancak limanı bir numaralı liman iken, ihracatımızın yüzde 60'ını Alsancak limanı, yüzde 40'ını diğer limanlar yaparken, şimdi tam tersi duruma geldi. Aliağa limanları ihracatımızın yüzde 70-75'ini, Alsancak limanı ancak yüzde 25'ini yapabiliyor” diye konuştu.

Eskinazi 30 yıldır İzmir'in gündemini işgal eden Çandarlı Limanı hakkında da görüşlerini sıralayarak, şunları söyledi; “Bir de bizim Çandarlı limanımız var. Epey yatırım yapılmış bir liman. Maalesef son kısmı için birkaç kez ihaleye çıkıldı ancak ihaleye girecek firma bulamadık. Bence çok iyi çalışılsa, bir özelleştirme kapsamında Çandarlı bitirilebilir ve Ege'ye çok büyük bir kazanç sağlayabilir. Çinliler, çok büyük ümitlerle Pire limanını aldı ancak liman şehrin içinde kaldı ve büyüyemiyor. O yüzden yeni liman arıyorlar. Çandarlı limanı hem onlar için hem de bizim için önemli bir aktarma limanı haline gelebilir. Ayrıca Aliağa-Bergama aksında yeni OSB'ler, serbest bölgeler kuruluyor. Buraya kurulacak tesislerin ihracatlarını yakın bir limandan yapmaları maliyetlerini çok düşürecektir. Tüm ihracatımızın yüzde 92'si deniz yoluyla oluyor. Çok büyük bir rakam. Bunun için bu limanları genişletip büyütmemiz lazım.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme