Çapa: İzmir Bizim Yaratıcı Endüstriler Merkezimiz Olmalı
93. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen 'TechTalks' etkinliğinin son konuğu gazeteci ve televizyoncu Emin Çapa oldu. Çapa, İzmir'in yaratıcı endüstriler merkezi olarak konumlanabileceğini belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, “teknoloji” temasıyla ve “Zamanın Ötesine Geçiyoruz” sloganıyla düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) bu yıl 93. kez kapılarını açtı. Etkinlik kapsamında İZFAŞ ile İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ iş birliğiyle düzenlenen “TechTalks” konuşmalarında Emin Çapa, geleceğin dünyası ve yapay zekanın etkileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
"İçine Bilim ve Akıl Koymadığınız İşler Geleceksizdir"
Çapa, insanlığın büyük bir dönüşüm sürecinde olduğunu ifade ederek, “Bu salondaki genç insanlar, bizim bildiğimiz anlamda çocuklar doğurmayacaklar. Bildiğimiz anlamda dünyamızın sonuna gelindi. Bir sınıra gelindi. Geçiş kuşağıyız biz. Yıkıcı bir şey bu. Bildiğiniz anlamda insanlık bitmek üzere. Fiziki biyolojik bir varlık olarak insan bitmek üzere. Dünya buna koşarken benim ülkem Ortaçağ'a doğru koşuyor. Istırap verici bir şey. Bu çocuklara bir gelecek bırakamamanın ıstırabı var. Benim çocuğumun iyi bir kariyeri var ama benim çocuğumun kurtulması gerekmiyor. Önemli olan Emin Çapa'ların kurtulması. Artık içine bilim ve akıl sokmadığınız hiçbir işi yapmayın. Hiçbir değeri yok” dedi.
"Yapay Zeka Kritik Dönemeci Geçti"
Dönemimizde toprak işgallerinin yerini zihin işgallerinin aldığını vurgulayan Çapa, yapay zekanın geldiği noktayı şu sözlerle açıkladı: “Yapay zeka artık kritik dönemeci geçti. Yeni bir döneme geldik. Artık öğrenen makineler var. Bunun 2070'te olması bekleniyordu. Ama artık yapay zeka, süper zeka seviyesine doğru gidiyor.”
"İzmir, Yaratıcı Endüstriler Merkezi Olmalı"
Çapa, İzmir'in yaratıcı endüstriler konusunda yoğunlaşması gerektiğini belirtti ve şunları ekledi: “İzmir bizim neyimiz olabilir diye düşündüm. İzmir bizim yaratıcı endüstriler merkezimiz olabilir. Başka hiçbir şey olmamalı, İzmir öyle kalmalı. Sanayiydi, oydu, buydu hayır. Kendi hinterlandına bağlanarak bizim yaratıcı endüstriler merkezimiz olmalı. İngiltere'de bunun bakanlığı var. Refah yaratıcı endüstrilerden geliyor.”