ÇAYSİAD açıkladı… Çay fiyatlarına yüzde 100 zam beklentisi

Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılma Kar, mevcut durumda çayın fiyatının...

TAKİP ET

Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılma Kar, mevcut durumda çayın fiyatının 2023 üretim maliyetinin oldukça altında olduğunu belirtti. Çay fiyatlarına zam beklentisinin olduğunu dile getiren Kar, Çaykur'un maliyetinin 90 TL'nin üzerinde ve hatta 100 TL'ye yaklaşacağını ifade etti. Bu nedenle, çay fiyatlarında yaklaşık yüzde 100'e varan bir artış beklediğini vurguladı.

Bloomberg HT'ye konuşan Kar, gübre ve işçilik gibi maliyetlerin çay üretiminde önemli ölçüde arttığına dikkat çekti. 2008 yılında kilogram başına 83 kuruş olan yaş çay alım fiyatının, bugün 11,30 TL'ye yükseldiğini belirtti. Ancak bu artışa rağmen alım gücünde yüzde 15 oranında bir gerileme yaşandığını ifade etti. Kar, maliyetlerin artışının üreticinin alım gücünü olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak şunları ifade etti:

'2008'de yaş çay alım fiyatı kilogram başına 83 kuruştu ve o zaman 67 sente tekabül ediyordu. Bugün yaş çay alım fiyatı 11,30 TL oldu ama 57 sente tekabül ediyor. Yani fiyatlarda 14 misli artış oldu ama alım gücünde yüzde 15 bir gerileme oldu. Maliyetlerin artışı mühtahsilin alım gücünü olumsuz yönde etkiliyor'.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme