ÇEKÜL'den kent müzelerine destek

ÇEKÜL Akademi'nin kültürel mirası koruma eğitimlerine yerel yönetimleri büyük ilgi gösterdi. Vakıf, yıl sonuna kadar 8 eğitim programı gerçekleştirecek

ÇEKÜL Vakfı, Anadolu'nun tarihsel, kültürel ve kentsel mirasını korumak isteyen yerel yönetimlere desteğini sürdürüyor. Kent müze ve arşivlerinin kurulmasında 34 yıldır aktif rol oynayan vakıf, ÇEKÜL Akademi ile kültürel koruma, alan yönetimi, müzecilik ve UNESCO normları gibi eğitimleriyle Tarihi Kentler Birliği'ne bağlı belediyelere deneyimlerini aktarıyor. 400'e yakın kent müzesinin kurulmasında eğitimleri ile destek veren ÇEKÜL Akademi, 2024 sonuna kadar 8 eğitim programını hayata geçirecek.

ÇEKÜL Vakfı, kent müze ve arşivleri için uygun yapı seçimi, aslına uygun restore, koleksiyonların oluşturulması gibi birçok aşamada yerel yönetimlere destek sağlıyor. Vakıf, müze projelerinde yalnızca fiziki kurulum süreçlerine değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve çağdaş müzecilik anlayışına uygun eğitimler aracılığıyla bu alanların etkin şekilde işletilmesine yönelik yol haritası sunuyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KENT MÜZELERİ İÇİN EĞİTİMLER

ÇEKÜL Akademi'nin müzelerin kurulması ve sürdürülebilirliği üzerine sunduğu üç modüllü eğitim programı, yerel yönetimlere çağdaş müzecilik anlayışına uygun vizyon kazandırmayı amaçlıyor. Kent müzelerinin tarihsel perspektifle planlanıp kentlilik bilincini güçlendiren yapılar olması sağlanıyor. Eğitim programlarına katılan yerel yönetim çalışanları, kent müzeleri, kültürel mirasın korunması, restorasyon süreçleri gibi alanlarda teorik bilgi edinirken, bilgileri pratiğe dökme fırsatı buluyor.

Eğitimler hakkında bilgi veren ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, yerel yönetimlerin kültürel mirasın korunması konusunda çalışmalarını arttırdığı belirterek kent müzeciliğinin popülerliğinin yükseldiğini ifade etti. Eren “Yerel yönetimlerin müzecilikte attıkları adımları takdirle karşılıyoruz. Ancak ülkemizin tarihsel, kültürel ve kentsel miras zenginliğinin korunması için bütüncül koruma anlayışı olmalı ve uzman ekipler tarafından uygulanmalı. ÇEKÜL Akademi olarak bu amaçla, yerel yönetimler ve korumadan sorumlu kamu-yerel-sivil-özel tüm kesimlerle iş birlikleri yapıyoruz. Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerle yaptığımız eğitim çalışmalarında koruma alanlarında görevli teknik uzmanların ihtiyaçlarına göre programlar hazırlıyoruz. Vaka analizleri, pratik uygulamalar, seminer, atölye çalışmaları ve alan ziyaretlerini içeren eğitimler akademinin uzmanları tarafından bütüncül koruma anlayışı vurgulanarak yerel yönetici kadrolarına aktarılıyor. Kurulduğumuz 2009'dan bu yana verdiğimiz eğitimlerle 400'ün üzerinde kent müzesinin kurulmasına katkı sağladık'' dedi.

ÇEKÜL Vakfı'nın kent müzeleri ve arşivlerinin kurulması sürecinde uygun yapıların seçilmesi, aslına uygun restore edilmesi, müze koleksiyonlarının oluşturulması aşamalarında yerel yönetimlere destek sağladığını ifade eden Eren, kültürel miras konusunda çalışma yapmak isteyen yerel yönetimlere çağrıda bulunarak; “Yerel yönetimlerdeki kentsel koruma alanında görevli uzmanlar, bu eğitimlerle kültürel mirası koruma yolunda daha etkin projeler geliştirebilir. Gelecek nesillere aktarılacak kültürel ve kentsel mirasın korunması adına adım atmak isteyen tüm yerel yöneticileri, ÇEKÜL Akademi'nin uzman eğitmenlerinin bilgi birikiminden yararlanmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

ÇEKÜL AKADEMİ'NİN EYLÜL – ARALIK 2024 EĞİTİM PROGRAMLARI

Alanda Eğitimler:
25-27 Eylül: Kastamonu – "Kastamonu'da Çok Boyutlu Koruma ve İşlevlendirme"
3- 5 Aralık: Adana – "Sanayi Kentinden Kültürel Mirasa Bakış: Adana Örneği"
Bölgesel Kentsel Koruma Eğitimi:
2- 3 Ekim: Ordu – "Tarihi Yapılarda Onarım İlkeleri ve Malzeme Bilgisi"
23-24 Ekim: Afyonkarahisar – "SİT Alanlarında Projelendirme Teknikleri"
20-21 Kasım: İzmit – "Kültür Rotaları ve Planlama Süreci"
UNESCO ve Yerel Yönetimler Eğitim Programı (UYEP):
19- 20 Eylül: Ankara – Modül I: "Kültürel ve Doğal Miras Tanımı ve Küresel Yaklaşımlar"
16-17 Ekim: İstanbul – Modül II: "Dünya Mirası: Türkiye'den Örnekler"
17-18 Aralık: Safranbolu – Modül III: "Alanda Teknik İnceleme Gezisi ve Vaka Analizi"

Bakmadan Geçme