Çeşme'de denizlerin geleceği masaya yatırıldı

Deniz patlıcanlarının korunması neden bu kadar kritik? Çeşme'deki deniz ekosistemini tehdit eden başlıca sorunlar neler? Çalıştayda hangi çözüm önerileri öne çıktı? Mavi ekonomi nedir ve Çeşme için nasıl bir önem taşıyor? TÜDAV'ın gelecekteki projeleri nelere odaklanacak?

Çeşme'de deniz ekosistemini korumak ve sürdürülebilir deniz yönetimi konularını ele almak amacıyla "Çeşme Yarımadası Deniz Çevresi Sorunları ve Çözümleri Çalıştayı" düzenlendi. Çeşme Belediyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) iş birliğiyle gerçekleştirilen çalıştayda, deniz ekosistemine yönelik sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırıldı. Bilim insanları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve yerel yöneticilerin katılımıyla düzenlenen etkinlik, Çeşme'de bir ilk olma özelliği taşıdı.

BAŞKAN DENİZLİ KONUŞTU

Çalıştayda Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, video bağlantısı üzerinden yaptığı konuşmada deniz ekosisteminin korunmasının hayati önemine dikkat çekti. Başkan Denizli, özellikle deniz patlıcanlarının korunmasına vurgu yaparak şunları söyledi: "Bilim insanlarımızın da belirttiği gibi, deniz ekosisteminin en önemli koruyucularından olan deniz patlıcanlarının avlanması, denizlerimize geri dönülemez zararlar veriyor. Bu nedenle, sağlıklı bir geleceğe sahip olmak için bu türlerin korunması büyük bir önem taşıyor." Denizli, çevrenin korunması gerektiğini belirterek bilimin ışığında hareket edilmesinin önemine dikkat çekti.

DENİZ EKOSİSTEMİNİ KORUMA

Çalıştayda konuşan Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, bölgenin doğal ve tarihi zenginliklerine dikkat çekerek, çevreyi korumanın herkesin sorumluluğu olduğunu ifade etti. Maraşlı, "Bu coğrafyanın sadece insanlar için değil, doğa ve diğer canlılar için de korunması gerekiyor. Koruma-kullanma dengesini iyi kurmalıyız" dedi. Maraşlı ayrıca, geçtiğimiz yaz yaşanan orman yangınlarına atıfta bulunarak, doğanın kıymetini bilmenin ve ormanların korunmasının önemini vurguladı.

BİLİMSEL ÖLÇÜM VE ÇALIŞMALARIN GEREKLİLİĞİ

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk de konuşmasında, Ege Denizi'nde yürütülen bilimsel çalışmaların önemine değinerek, bu tür çalıştayların Çeşme Yarımadası'nda daha sık yapılması gerektiğini belirtti. Öztürk, "Ildır'da denizel biyoçeşitlilik üzerine yaptığımız çalışmalar, Çeşme'de deniz patlıcanı ve balıkçılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için bilimsel ölçüm yapılmasının ne kadar gerekli olduğunu gösterdi" dedi. TÜDAV'ın, Çeşme ile iş birliğini sürdürmeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

DÖRT ANA OTURUMDA SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER ELE ALINDI

Çalıştayda, 20 akademisyenin katılımıyla dört ana oturum düzenlendi. Çeşme Yarımadası'nın değişen deniz ekosistemi ve biyoçeşitlilik, mavi büyüme ve mavi ekonomi, deniz kirliliği ve kaynakları ile çevre koruma ve farkındalık çalışmaları gibi konular detaylı olarak tartışıldı. Oturumların sonunda katılımcılar çözüm önerilerini sundu. Çalıştay, deniz çevresini koruma konusunda alınan kararların ve önerilerin kamuoyuna açıklanmasıyla sona erdi.

Kaynak: Çiğli Belediyesi

Bakmadan Geçme