Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan esnaf ve fiyatlarla ilgili açıklama
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Cemil Derici, Çeşme'deki esnaf ve fiyatlar hakkında önemli açıklamalarda...
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Cemil Derici, Çeşme'deki esnaf ve fiyatlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Derici, Çeşme esnafına yapılan eleştirilerin ağır olduğunu belirterek, esnafların karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti.
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Cemil Derici, Çeşme'de fiyat tutarsızlıklarında en çok şikayet edilen kalemlerden birinin dondurma fiyatı olduğunu belirtti. Derici, 'Çeşme'de 50 TL'ye de dondurma var, 150 TL'ye de. Fiyatların yüksek olmasının nedeni kullanılan malzeme, ürün kalitesi ve yüksek kiralar' dedi. Derici, Çeşme'deki esnafların hepsinin girişte ya da masalarının üzerinde fiyat listesi olduğunu, tüketicilerin fiyatları görerek alışveriş yaptığını ve bu nedenle şikayet etmemeleri gerektiğini söyledi.
'EN ÇOK FİYATI ŞİKAYET EDİLENLERDEN BİR DİĞERİ BEACH CLUB ÜCRETLERİ'
Derici, Çeşme'de beach club ücretlerinin de en çok şikayet konusu olduğunu ifade etti. 'Beach clublara giriş ücreti 1000 TL, içeride harcama limiti 2000 TL ve otopark ücreti alınıyor. Ancak fiyatlardan şikayet edenler yine de bu beach clublara girmek için kuyruk oluyorlar, bunu en yakın zamanda Kurban Bayramı'nda gördük. Fiyatlarından şikayet ettikleri beachlere girebilmek için kuyruk oluşturdular. Bu durum, Arda Turan'ın denizin ortasında pideciye lahmacun siparişi vermesine benziyor. Esnaf, lahmacunu ulaştırmak için zodyak bot kiralıyor ve bunun bir bedeli var,' diye ekledi.
'SON DÖNEMDE ÇEŞME'Yİ YUNAN ADALARI İLE KIYASLAMA MODA OLDU'
Derici, Çeşme'nin Yunan adaları ile kıyaslanmasının moda haline geldiğini belirtti. 'Yunanistan bizim insanımız kadar kendi reklamını yapmıyor. Sakız adasıyla komşuyuz, yıllardır gider geliriz. Alkol fiyatları burada 72 Euro iken orada 22 Euro. Diğer deniz ürünleri ve mezeler neredeyse aynı fiyat. Ayrıca vize ve ulaşım maliyetleri de yüksek. Genellikle gidenler ya yeşil pasaportlu ya da günübirlikçi. Araç kiralamak 20 Euro iken şimdi 70 Euro olmuş. Otel ücretleri de aynı seviyede, ama bizim hizmet kalitemiz çok farklı,' dedi.
'MALİYET VE KİRALAR TÜİK'İN VERİLERİYLE AYNI DEĞİL'
Derici, Çeşme esnafının maliyetlerinin ve kiralarının çok yüksek olduğunu belirtti. 'TÜİK'e göre et döner 77, zeytinyağı 113, ev kirası 5800 liraymış. Ancak Çeşme'de en ucuz dükkan kirası aylık 350 bin lira ile 500 bin arasında. Restoran kiralarını düşünemiyorum. Esnafımız, bugün Temmuz ayının 19'u; kalan 40 günde kira, personel, vergi ve diğer giderleri karşılayarak 9 ayını geçirmek zorunda. Bu şartlarda esnafa yüklenmemek lazım. Fırsatçılık yapan çürük elmalarda var ancak çoğu başarılı olamayıp kapatıyorlar,' dedi.
'ÇEŞME ESNAFINA ÇOK YÜKLENMEMEK GEREKİR'
Son olarak Derici, Çeşme esnafına yapılan eleştirilerin ağır olduğunu ve esnafların karşılaştıkları zorlukların göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Esnafın, fiyatlar ve maliyetlerle başa çıkmakta zorlandığını ve bu nedenle daha anlayışlı olunması gerektiğini vurguladı.
HABER MERKEZİ