Çeşmeliler 'Temiz Deniz' için bir araya geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 11 Ağustos tarihinde yayımladığı genelge ile Ildır ve güneyinde kalan deniz sahasında deniz patlıcanı avına izin vermesi, Çeşme'de büyük tepkilere neden oldu.

Çeşme Kent Konseyi'nin çağrısı ile bugün saat 14.00'te Ildırı Su Ürünleri Kooperatifi önünde "Temiz Deniz" başlıklı bir toplantı düzenlenerek basın açıklaması yapıldı ve imza kampanyası başlatıldı. Toplantıya Çeşme'de faaliyet gösteren su ürünleri kooperatifleri, balıkçılar, çevre dernekleri, sivil toplum kuruluşları, Ildırı Mahalle Muhtarı Erdem Yavuz, ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge ve vatandaşlar katıldı.

"ÇEŞME'NİN BALIKÇILIĞI VE TURİZMİ TEHDİT ALTINDA"

Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler, deniz patlıcanlarının deniz ekosisteminde oynadığı kritik rolü vurguladı ve şunları söyledi:

"Deniz patlıcanları genellikle deniz tabanında, kum veya çamurda yaşarlar ve ekosistemin temizleyicileri olarak işlev görürler. Deniz patlıcanları, denizlerin çöpçüsüdür. Tabana çökmüş olan ağır materyalleri temizleyerek, adeta denizlerin filtresi gibi çalışırlar. Bir deniz patlıcanı yılda neredeyse 150 ton kumu filtre eder. Ekosistem için önemli olan deniz patlıcanını, denizlerin akciğeri olarak idrak edebiliriz. Avlanmaları halinde Çeşme'deki denizlerin eskisi gibi temiz kalması mümkün değildir. Kaçak avcılar zaten denizin dibinde canlı bırakmadı. Deniz patlıcanlarının türü yok olursa denizde balık kalmayacak, kirli bir deniz Çeşme turizmine ağır bir darbe vuracak. Zaten pahalı olan deniz ürünleri çok daha pahalı hale gelecek ve balıkçılarımız denizden eli boş dönecektir. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan bu genelgeyi iptal etmesini talep ediyoruz. Başlattığımız imza kampanyasında daha şimdiden 700-800 imzayı bulduk. Topladığımız imzaları yetkili mercilere ileterek bu hatalı karardan vazgeçilmesini talep edeceğiz."

"TEMİZ DENİZ YOKSA TURİZM DE YOK"

ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge ise denizlerin Çeşme turizmi için hayati öneme sahip olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

"Çeşme'de temiz deniz yoksa turizm de yok. Her şeyden önce çocuklarımıza, yarınlarımıza temiz bir deniz ve doğa bırakmamız gerekiyor."

"EKOSİSTEM HASSAS BİR DENGEDİR"

Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı'ndan emekli öğretim üyesi Dr. Enver Yaser Küçükgül, deniz patlıcanlarının ekosistem üzerindeki etkisine değindi ve şunları söyledi:

"Şu anda Gerence Körfezi'nin zemininde kabuklular, deniz patlıcanı gibi yumuşakçalar ve deniz yıldızları gibi türler kalmadı. Ekosistem çok hassas bir dengedir. Siz bu sistemden birini alırsanız bütünü yok edersiniz. Dolayısıyla denizlerimizi ana unsur olarak görmek ve bu olumsuzluklara karşı birlikte hareket etmek zorundayız."

"BİRLİKTE OLURSAK KAZANIRIZ"

Ildırı Mahallesi Muhtarı Erdem Yavuz ise;

"Ildır Körfezi'nin deniz patlıcanı avcılığına açılmaması gerektiğini düşünüyoruz. 14 Mart 2019'da Cumhurbaşkanlığı kararıyla bu körfez, Özel Koruma Bölgesi ilan edildi. Bu karar, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin raporları doğrultusunda alındı. Bu raporlara göre, bu bölgede avcılık yapılması denizin ne kadar zarar göreceğini gösteriyor. Eğer bu mücadelede birlikte olursak kazanırız." dedi.

Toplantı katılımcıların imza kampanyasını imzalamasıyla sona erdi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme