Cezayirlioğlu’ndan Köy Enstitüleri ve Efemera Sergisi

Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi, eğitimci-koleksiyoner Haldun Cezayirlioğlu’nun “Köy Enstitüleri Kitap ve Efemera” sergisine ev...

TAKİP ET

Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi, eğitimci-koleksiyoner Haldun Cezayirlioğlu'nun 'Köy Enstitüleri Kitap ve Efemera' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 2 Mayıs akşamına kadar ziyaret edilebilir. Serginin açılışını Ayvalık Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Ayşe Urul yaptı.

Haldun Cezayirlioğlu, farklı konularda efemera toplayan ve yaklaşık 60 bin kitap sahibi olan bir eğitimci-koleksiyonerdir. Eski ve değerli kitapları toplayarak 'Butik Kütüphane' oluşturmaya çalışmaktadır. Köy Enstitülerinin kuruluşunun 83. yıl dönümünde Ayvalık'ta sergi açmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Bu, Cezayirlioğlu'nun Köy Enstitüleri sergisinin 10'uncusu ve diğer temalarda açtığı sergilerle birlikte toplamda 23'üncü sergisidir. Daha önce Ankara, İstanbul, Kastamonu, Eskişehir, İzmir ve İzmit'te sergilerini gerçekleştirdi. Bu yıl içinde İstanbul'da açılacak olan sergisinin hazırlıklarını da sürdürmektedir.

Cezayirlioğlu, 'Türk Eğitim Tarihi', 'Köy Enstitüleri', 'Ankara Şehir Anıt ve Heykelleri', 'Türk Tıp Tarihi Görseli' ve 'İslam Astronomisi' gibi konularda da araştırmalar yaptığını belirtti. Ana tema olarak iki konuda koleksiyon oluşturmaya çalıştığını söyleyen Cezayirlioğlu, bunlardan ilkinin 'Köy Enstitüleri Kitap ve Efemerası' olduğunu ve bin 200 farklı kitap ve çok sayıda efemera malzemesi ile bu koleksiyonunu kütüphanesinde sakladığını belirtti. Ayrıca, broşür, poster, fotoğraf ve diğer yazılı dokümanları da koleksiyonunda bulundurduğunu sözlerine ekledi. Diğer ilgilendiği koleksiyon konusunun ise takvimler olduğunu sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ

(E.S)

Bakmadan Geçme