ChatGPT uygulaması nedir? İtalya’da neden yasaklandı?
ChatGPT son zamanlarda oldukça popüler olan bir sohbet robotu. Teknolojinin ve yapay zekanın ilerlediği günümüz koşullarında söz konusu robot, kendisine sorulan soruları karşısında bir insan varmış gibi cevaplayabilmekte. Bu önemli teknolojiye ilk yasak ise İtalya’dan geldi.
ChatGPT temel olarak; OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekya dayalı bir sohbet robotu. Robot, kendisine sorduğunuz soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabilmekte. Aynı zamanda söz konusu ChatGPT, kişinin hangi dilde yazdığını anlayabilmekte, açıklayıcı yazılar oluşturabilmekte ve farklı programlama dillerinde programlar yazabilmekte, hataları da ayıklayabilmekte.
ChatGPT, internet üzerinden öğrendiği bilgileri derleyip, geçerli cevaplar verebilmekte. Aslında söz konusu robot, Google arama motoru üzerinden de erişilebilen cevapları bireylerin karşısına getirmekte. Ancak temel fark, Google aranan konu ile ilgili tüm seçenekleri yani birbirinden farklı kaynakları kullanıcıya aktarırken, ChatGPT bir dizi tahminde bulunarak ulaştığı tek bir cevabı çok daha hızlı bir şekilde kullanıcıya sunmakta. Ek olarak, soruları cevaplarken kaynak belirtmemekte.
CharGPT, bilimsel her türlü soruya da cevap verebilmekte. Son zamanlarda söz konusu robotun oldukça ön plana çıkmasıyla birlikte beraberinde bazı soru işaretleri de geldi.
Acaba söz konusu robot, mahremiyeti ihlal etmekte mi?
Bu noktada, İtalya veri koruma kurulu yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi mahremiyet ihlali nedeniyle geçici olarak yasakladı. Söz konusu yasağın temelinde ise şirketinin kullanıcılardan yasaya aykırı olarak kişisel veri toplaması ve ve küçüklerin yasadışı verilere maruz kalmasını önlemeye yardımcı olacak bir yaş doğrulama sistemine sahip olmaması bulunmakta.
OpenAI'den ise henüz bir açıklama gelmedi. Ancak, robot kendisine bu konuya yönelik yöneltilen soruya şu yanıtı verdi:
'İnternet bağlantısı olduğu sürece dünyanın herhangi bir yerinden erişilebilen bir yapay zeka dil modeliyim'
Haber Merkezi