CHP İzmir: Eğitim dinselleşti, piyasalaştırıldı

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı’nda basın açıklaması düzenleyen İl Başkan Yardımcısı Ali Bektaş, AK Parti...

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı'nda basın açıklaması düzenleyen İl Başkan Yardımcısı Ali Bektaş, AK Parti iktidarının yarattığı eğitimde kalitesizleşme ve barınma sorunlarına vurgu yaptı.

'EĞİTİM DİNSELLEŞTİRİLMİŞ, PİYASALAŞTIRILMIŞTIR'

AK Parti iktadarının eğitimi dinselleştirme çabasına dikkat çeken Bektaş, 'Eğitim konuşmak için ne 24 saat ne de 48 saat yeterli değil. Çünkü eğitim sistemimiz maalesef bugün ne çağdaş, ne laik, ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip. AKP iktidarı, bilerek ve isteyerek, kasti bir biçimde ülkemizde eğitimi baltalamıştır. Liyakatsiz atamalarla, eğitim sistemimizin niteliği yerle bir edilmiştir. Eğitim dinselleştirilmiş, piyasalaştırılmıştır' ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE 2002'NİN GERİSİNDE

Eğitime yapılan yatırımlarının her geçen yıl daha da azaldığını belirten Bektaş, 'Yatırımların azalması karşılığında iktidar, ÇEDES projesiyle çocuklarımıza camide bowling oynatma, maket mezarlarda ağıt yaktırma gibi pedagojik olmayan işler yaptırmaktadır' dedi.

Ölçme değerlendirme sonuçlarının Türkiye'e eğitimin durumunu özetlediği söyleyen Bektaş, '81 ülke ve bölgede 15 yaşındaki gençlerin okuma, matematik ve fen bilimi seviyelerinin değerlendirildiği 2022 PISA araştırmasında Türkiye matematikte 39, fende 34, okumada 36'ncı sırada yer almıştır' dedi.

'ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILMIŞTIR'

Bektaş, öğretmenlerin durumuna dikkat çekerek, '2002 yılında 68 bin olan atanmamış öğretmen sayısı AKP iktidarında 1 milyona yükseltilmiştir. Öğretmenlerimiz okullarda şiddet görmekte, öldürülmektedir. Yoksulluk sınırının altında maaşlarla; ücretli, sözleşmeli, aday öğretmen, öğretmen, uzman, başöğretmen unvanlarıyla aynı dersi veren ama farklı maaş alan altı farklı öğretmen yaratılmış, öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmıştır' diye konuştu.

Ali Bektaş açıklamlarını şu sözlerle noktaladı:

'Mesleki eğitim, Türkiye'nin eğitim gündeminin ana konularından biri olmaya devam etmektedir. MESEM'lerle çocuklarımız iş öğrenen değil, iş gören kişiler haline getirilmiştir. Çocuklarımız 4 gün işe 1 gün okula denerek okullardan uzaklaştırılmış, üzerine bir de yasal olmayan şekilde okul saati dışında ve hafta sonlarında ağır işlerde çalıştırılmıştır

'ÇOCUKLARIMIZI KARANLIĞA TESLİM ETMEYECEĞİZ'

KHK uygulamaları ile üniversitelerimizin demokratik işleyişine son verilmiş, özgür düşüncenin ve bilimsel üretimin yerleri olması gereken üniversitelerimiz tektipleştirilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, eğitim mücadelemiz dün ve bugün olduğu gibi yarın da devam edecektir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi AKP'nin karanlığına teslim etmeyeceğiz'

BATUHAN VURUŞKANLAR

Bakmadan Geçme