CHP'li Karakoz: Çiftçinin tarlasına mı çökeceksiniz?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 yıl işlenmeyne araziye el koymasının önüne açan genelgeye tepki gösteren CHP'li Evrim Karakoz, 'Çiftçiyi bitirdiniz, perişan ettiniz yetmedi toprağına mı çökeceksiniz?' diye sordu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik 22 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Alınan karar göre, bakanlık 2 yıl boyunca işlenmeyen toprağa el koyma ve kiralama yetkisine sahip olacak.

"ÇİFTÇİYİ PEİŞRAN ETTİNİZ, YETMEDİ TOPRAĞINA MI ÇÖKECEKSİNİZ?"

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, bakanlığın bu hamlesine tepki göstererek, "Tarım arazilerinin boş kalmasının asıl sebebi AKP'nin yanlış ve plansız tarım politikalarıdır" dedi.

Yönetmeliği sert bir dille eleştiren Karakoz, "Üreticinin girdi maliyetleri katlanırken; gübresi, mazotu, ilacı her türlü masrafı artarken çiftçiyi yeterince desteklemeyen AKP hükümeti, şimdi de köylünün elindeki tarım arazilerine göz dikmiş durumda. Çiftçiyi bitirdiniz, perişan ettiniz yetmedi toprağına mı çökeceksiniz?" ifadelerini kullandı.

"TARIM DESTEKLERİ ÇOK YETERSİZ"

İktidarın artık çiftçinin elinden tutması gerektiğini söyleyen Evrim Karakoz, "22 yıllık AKP iktidarı plansız ve yanlış tarım politikalarıyla ülke tarımını bitme noktasına getirdi. Bugün üretici neyi ekerse, ne kadar kazanacağını bilmiyor. Tarım destekleri çok yetersiz. Mazotu, gübresi aldı başını gitti. Bu iktidar çiftçiyi ürettiği zaman zarar eder hale getirdi. Tarım arazileri boş kalıyorsa, iktidarın çiftçinin elinden tutmaması nedeniyle, üreticiyi yeterince desteklememesi nedeniyle boş kalıyor" diye konuştu.

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Bu uygulama her ne kadar ekilmeyen tarım arazilerini üretime kazandırmaya yönelik bir adımmış gibi görünüyor olsa da aslında açıkça ekonomik sıkıntılar nedeniyle yoksullaşan çiftçinin arazisine el koyup, büyük kartellere ve yandaşlara rant yaratmaya yönelik bir düzenlemedir. Bakanlık önce arazi sahibine tarlasını neden ekemediğini, üretimden neden vazgeçtiğini sormalıdır. Yeniden üretime döndürecek destek ve teşvikleri sağlamalıdır."

"BU UYGULAMADAN DERHAL VAZGEÇİLMELİ"

"İktidara çağrımızdır; önce tarım desteklerini üreticinin ihtiyacını karşılayacak seviyelere çıkarın. Çiftçiye vergisiz mazot verin, gübre desteği sağlayın. Elektrik ve su fiyatlarını düşürün. En önemlisi de tarımsal üretimi planlayın. Çiftçi ne ekerse ne kazanacağını önceden bilsin. Günü birlik kararlarla politika yürütmeyin. İşte o zaman tarım arazileri boş kalmaz. İşte o zaman tarımda ilerleme sağlanır. Tarım ve Orman Bakanlığı bu tartışmalı uygulamadan derhal vazgeçmelidir"

Özel Haber

Bakmadan Geçme