CHP'li Nalbantoğlu'ndan taslak çıkışı: Satacak ne varsa sattılar!

CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni düzenlemesine tepki göstererek, 'Satacak ne varsa sattılar, elde avuçta bir şey kalmayınca şimdi de vergi mükelleflerine ait verileri satacaklar' dedi.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, taslak tebliğlerinde katılma payı adı gerçekleştirdiği düzenlemeyle artık mükelleflere ait verilerin paylaşıma açılmasına zemin hazırladı

Hazırlanan taslak tebliğin "Yasal açıdan, vergi ve kişisel bilgilerin güvenliği ve mahremiyeti ile mükelleflerin ticari sırları ve mali durumları açısından son derece tehlikeli ve sakıncalı" olduğuna dikkat çeken Nalbantoğlu "Gelir İdaresi Başkanlığı ne yaptığını ve yaptığının nelere mal olacağını bilmiyor" diyerek şu soruları yöneltti:

  1. "Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bu taslak tebliğle neyi amaçlamaktadır?
  2. Neden, mükelleflere ait verileri paylaşıma açma ihtiyacı doğmuştur?
  3. Bu bilgilerin başka amaçlarla kullanılmasının önüne nasıl geçecektir?
  4. Amaç bütçeye yeni bir kaynak yaratmak mıdır?
  5. Küresel bir pazara dönüşen dünyada bu verilerin ulusal çıkarlar açısından da büyük sorunlar yaratacağı görülmemekte midir?

"BİLGİLERİN PAYLAŞILMASI, VERGİ MAHREMİYETİNE AYKIRIDIR"

Rıfat Nalbantoğlu, açıklamalarında şu fiadeleri kullandı:

"Bu düzenleme Vergi Usul Kanunun 5. Maddesine de aykırıdır. Vergi mahremiyeti ile ilgili 5'inci Madde; mükelleflerin ve onlarla ilgili kimselerin kişisel, ticari ve mali bilgilerini koruma altına almayı amaçlar. Bu kanun maddesi, vergi ile ilgili görev yapan kişilerin, öğrendikleri gizli bilgileri ifşa etmelerini veya bu bilgileri kendi çıkarları veya üçüncü şahısların çıkarları için kullanmalarını yasaklar. Bu yasak, görevden ayrıldıktan sonra bile devam eder.
Ancak, kanun maddesinin bazı istisnaları bulunmaktadır. Örneğin, vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bazı bilgilerin ilan edilebileceği belirtilmiştir. Ayrıca, adli ve idari soruşturmalarla ilgili olarak belirli bilgilerin kamu kurumlarına verilmesi de vergi mahremiyetinin ihlali sayılmamaktadır. Bu durum, vergi adaletinin sağlanması ve devletin mali kontrol mekanizmalarının işleyişi açısından makul görülebilir. Ama bunların dışında bir firmanın beyannamesinin, gelir tablosunun, bilançosunun veya diğer mali bilgilerinin, üçüncü şahıslarla muvafakat karşılığında veya para karşılığında Gelir İdaresi tarafından paylaşılması, vergi mahremiyeti ilkesine aykırıdır.
Kanun maddesinde, bu tür bilgilerin gizli tutulması gerektiği açıkça belirtilmiştir.

Bu tebliğin uygulanmasıyla birlikte mükellefler ile Vergi İdaresi arasında Gizlilik İhlali, Güven Erozyonu ve Etik Sorunların doğacağı ve bunların sorgulanacağı açıktır."

Özel Haber

Bakmadan Geçme