CHP'li Vekil'den kredi borçları uyarısı: Kaçınılmaz sona doğru mu gidiyor?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geri ödeme sorunları ve karşılıksız çeklerdeki artışa dikkat çekerek, KOBİ'lerin kredi borçlarının hızla büyüdüğünü belirtti.

Gürer, bu yıl ağustos ayında küçük ve orta boy işletmelerin bankalara olan borçlarının 114,6 milyar lira artarak 3 trilyon 927 milyar liraya ulaştığını, 2023 başından bu yana ise toplam borç artışının 663 milyar lirayı bulduğunu ifade etti. Ayrıca, ödenmeyen ve takibe alınan kredilerin yıl sonuna göre 11,6 milyar lira artarak 68,7 milyar liraya çıktığını vurguladı.

Tarım Sektörü Büyük Borç Yükü Altında

Tarım sektörünün de benzer şekilde borç batağında olduğunu söyleyen Gürer, tarım sektörünün bankalara olan borçlarının ağustos ayında 31,5 milyar liralık artışla 746,6 milyar liraya yükseldiğini belirtti. Yıl başından bu yana tarım sektöründe 156 milyar liralık bir borç artışı yaşandığını ifade eden Gürer, çiftçilerin düşük alım fiyatları nedeniyle ürünlerini maliyetin altında satmak zorunda kaldığını ve kredi borçlarını ödemekte zorlandığını belirtti. Çiftçilerin bir kısmının ürünlerini çek karşılığında tüccarlara verdiğini, ancak son dönemde bu çeklerin karşılıksız çıkması nedeniyle çiftçilerin endişe içinde olduğunu söyledi.

Esnaf ve Çiftçi Borç Sarmalında

Çiftçi gibi esnafın da borç döngüsünde sorunlar yaşadığını belirten Gürer, özellikle çeklerin karşılıksız çıkmasının ekonomik sıkıntıları derinleştirdiğini ifade etti. 2023'ün ilk sekiz ayında bankalara ibraz edilen karşılıksız çek sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73,5 artarak 164 bin 268'e çıktığını, bu çeklerin parasal tutarının ise yüzde 224 artarak 102,5 trilyon liraya ulaştığını söyledi. Gürer, tarım sektöründe Kasım ayına kesilen çeklerin karşılıksız çıkma riskinin çiftçileri tedirgin ettiğini, bu durumun yeni üretim dönemini de tehlikeye soktuğunu belirtti.

İcra Dairelerine Dosya Yağmuru

Gürer, UYAP verilerine göre icra dairelerine her hafta yeni dosyaların eklendiğini, muhtarlıkların icra tebliğleriyle dolduğunu ve ekonomik krizin ticareti ciddi şekilde etkilediğini söyledi. 13 Ekim itibariyle icra dairelerinde derdest olan dosya sayısının 22 milyon 965 bine yükseldiğini belirten Gürer, bu sayının yıl sonuna kadar daha da artmasının beklendiğini ifade etti.

Özel Haber

Bakmadan Geçme