CHP tüzük düzenlemesine gidiyor: Hangi değişiklikler gündemde?

BirGün’de yer alan habere göre CHP Tüzük Komisyonu'nun ön seçim, adaylıklarda dönem sınırı ve Parti Meclisi'nin...

TAKİP ET

BirGün'de yer alan habere göre; CHP Tüzük Komisyonu'nun ön seçim, adaylıklarda dönem sınırı ve Parti Meclisi'nin yapısı, sayısı ve seçim yöntemine ilişkin değişiklikleri ele alacağı bildiriliyor.

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinden yenilgi ile ayrılan ve değişim çağrılarının merkezinde yer alan CHP'de bayram tatilinin sona ermesinin ardından kurultaya yönelik çalışmalar hız kazanacak. Kongreler sürecini başlatan, ardından büyük kurultayda yeni Tüzük ile yola devam etme kararı alan, bu kapsamda bir de heyet oluşturan CHP yönetimi, taslak çalışmayı kısa sürede istiyor. CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre başkanlığındaki Tüzük Komisyonu, bayram sona erene kadar partililerden önerileri almaya devam ediyor. Komisyonun bir süre daha bu önerileri alacağı, daha sonra iç çalışma ile yeni Tüzük için taslak oluşturacağı da bildirildi.

CHP Tüzük Komisyonu'nun önündeki ilk madde, aday belirleme süreci hakkında olacak. Milletvekili ve belediye başkanı seçim sürecinden önce adayların ön seçimle belirlenmesi, Tüzük'te kesin hükme bağlanacak. Genel Başkana her adaylık için sınırlı bir kontenjan ayrılması da gündemde.

MİLLETVEKİLLİĞİNE DÖNEM SINIRI GELİYOR

Milletvekillerinin yedi döneme kadar üst üste Meclis'te yer almasına tepki gösteren partililerin bir diğer talebinin 'dönem sınırı' olduğu öğrenildi. Bu talebin kabul edilmesi durumunda kişiler yalnızca belirlenen dönem kadar milletvekilliği yapabilecekler. Milletvekilliğine devam etmek isteyenler yeniden aday olmak için 'bağımsız' ya da başka parti adayı olması gerekecek.

PARTİ MECLİSİ DE HEDEF LİSTESİNDE

Parti Meclisi ise üyelerin hedefindeki bir diğer birim. Parti üyelerinin önemli bir bölümünün PM'nin yapısı, üye sayısı ve seçim yöntemine tepkili oldukları öğrenildi. Özellikle kurultayda seçim günü dolaşan listelere tepki gösteren üyelerin, daha demokratik ve müdahaleye kapalı sistem talebinde bulunduğu, PM üyelerinin sayısının artırılabileceği dile getirildi. Liste savaşlarının yasaklanması gibi hususlar da gündemde. CHP'de Merkez Yönetim Kurulu Üyesi olmanın tek yolunun PM'ye girmek olduğunu anımsatan partililerin, genel başkan yardımcılarının belirlendiği PM'nin sadece genel başkanın talep ettiği isimlerden oluşmaması gerektiğini vurguladığı aktarıldı. Bazı üyelerin bu nedenle özellikle kurultay günü dolaşıma sokulan 'genel başkanın listesi' uygulamasının son bulması görüşünde oldukları öğrenildi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme