CHP’li Gökçen’den yemekhane zamlarına eleştiri!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi'nde yemekhane ücretlerine...

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi'nde yemekhane ücretlerine %200'ü aşan oranlarda zam yapılmasını eleştirdi.

Ne Olmuştu?DEÜ'lü öğrencilerden zam eylemi!10 ay önce

Ne Olmuştu?DEÜ'de öğrenci protestosuna güvenlik müdahalesi!10 ay önce

Ücretsiz olması gereken yemeklerin, zamlar sonrasında öğrencilerin aldığı kredi/burs ödemelerini aşacak noktaya ulaştığını dile getiren Gökçen, 'Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitelerinde yemekhane ücretlerine %200'den fazla zam yapılması, öğrencilerin öğrenim hakkının açıkça gaspı anlamına gelmektedir. Barınma sorunu, hayat pahalılığı, işsizlik gibi pek çok somut sorunla uğraşmak zorunda bırakılan öğrencilere destek olması gereken devlet, atanmış rektörlerin öğrenci düşmanı politikalarıyla öğrencilere adeta gözdağı vermektedir. Üniversiteler, ticarethane değildir; kamu hizmeti vermekle mükellef eğitim kurumlarıdır. Söz konusu öğrenciler olduğunda bütçenin yetersizliği ve hayat pahalılığı öne sürülerek %200'ü aşan oranlarda zamlar yapanlar, konu diğer 'gider' kalemleri olduğunda bütçenin ağzını sonuna kadar açmaktadır' dedi.

9 Eylül Üniversitesi öğrencilerinden 8 kişinin gözaltına alındığına ilişkin konuşan CHP'li Gökçen, 'Yemek ücretlerine yapılan fahiş zamma haklı olarak tepki gösteren öğrenciler yaka paça gözaltına alınıyor. Üniversite yönetimlerine sorsanız 'bütçe yetersiz' derler. Sayıştay öyle demiyor: Ege Üniversitesi 5.5 milyon TL'lik alacağının peşine düşmüyor, Dokuz Eylül Üniversitesi 40 tane Sayıştay yazısına cevap bile vermiyor. Denetim ve şeffaflıktan kaçan bu mantıkla kimse kamu kaynaklarının gençlerden esirgenmesini haklı çıkarmaya çalışmasın. Parasız, bilimsel ve erişilebilir eğitim haktır, barınma haktır, beslenme haktır. Devlet gençlerin yanında olmak zorundadır' diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

'Bu tespitler, son yayınlanan Sayıştay raporlarında da gözlemlenebilir. Nitekim güncel Sayıştay raporuna göre aynı Ege Üniversitesi, 2022 yılsonu itibarıyla yaklaşık 5,5 milyon TL'lik kira alacağını tahsil etmemiş, Avrupa Birliği projelerinden alınan hibelere dair projelerin sözleşmelerinde ciddi eksiklikler bırakmış, kurs ve sertifika programlarında ne kadar gelir elde ettiğini şeffaf bir biçimde göstermemiştir. Raporda da açıkça görüldüğü üzere, Rektörlük gerekli tedbirleri almadığı için milyonlarca Türk Lirası, gelire dönüştürülememiştir. 9 Eylül Üniversitesi ile ilgili Sayıştay raporunda ise işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmadığı, bu durumun hem yasalara aykırı olduğu hem de kullandırılmayan bu izinlerin ücretini Üniversitenin ödemek durumunda kalacağı belirtilmiştir. Yani her iki üniversite yönetimi de hem giderleri azaltan ve gelirleri arttıran bütçe dengesine uygun tedbirleri almamakta hem de bütçe yetersizliğini bahane ederek kendi öğrencilerinin haklarını hiçe saymaktadır.  Öğrenciye geldiğinde kahvaltı ve akşam yemeği ücretlerini değiştirerek kurnazlık peşinde koşan anlayış, söz konusu milyon liraların hesabını vermek olduğunda ise kamu kurumunun yararını düşünmemektedir. İktidarın yıllardır artan bir şiddette ve sistematik olarak uyguladığı bu öğrenci düşmanı politikaları tamamen reddediyoruz.'

'DEVLETİN GÖREVİ GENÇLERİN YAŞAMINI KOLAYLAŞTIRMAKTIR'

Barınma ve beslenme masraflarını karşılayamayan birçok gencin okulu bırakmak ya da yalnızca sınav dönemlerinde gitmek zorunda kaldığını ifade eden Gökçen, 'Bu ülkenin kaynaklarını, o kaynaklar üzerinde en çok hakkı olan gençlerden esirgeyen, barınmayı ve beslenmeyi öğrenciye lüks gören bir anlayışla hiçbir yere varamayız. Bir gencin, üniversiteye başlarken aklındaki soru 'Acaba kalacak yer bulabilecek miyim?', 'Parasızlıkta nasıl okuyacağım' değil, 'Ben bu hayattan ne istiyorum, ben ne katabilirim?' olmalıdır. Devletin görevi de bu soruların yanıtlarını ararken o gencin yaşamını kolaylaştırmak, destek olmaktır; onların hayatlarını zorlaştırmak, eğitim hakkına erişimlerini engellemek değil.  Yemek ücretsiz ya da çok uyguna verilmeli, daha da önemlisi eğitimde bütüncül olarak kamucu bir anlayış benimsenmelidir' dedi.

Haber Bülteni 

Bakmadan Geçme