Çiçekçi: Bu maddeler işvereni mahvedecek

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi sonrası düzenlenen Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclisi'nde bazı maddeler tepki çekti. Tartışmalı 6 maddeyi sıralayan Meclis Üyesi Erdoğan Çiçekçi, 'İşverenleri mahvedecek' ifadelerini kullandı

TAKİP ET

Sıla ARABACIOĞLU/YENİ İZMİR 15-21 Mart tarihleri arasında düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin yankıları devam ediyor. Kongrenin ardından düzenlenen Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mart ayı Meclisi'nde 34.Grup Plastik Ambalaj Sanayi Meclis Üyesi Erdoğan Çiçekçi'den maddelere ilişkin 'taraflı' eleştirisi geldi. Çiçekçi, İşçi Buluşması Deklarasyonu'ndan 6 maddeyi sıraladı, 'İşverenleri mahvedecek. Buradaki maddelerin çoğu bizi 35 yıl geriye götürür' dedi.

'DOĞRU BULMUYORUM'

Sanayinin bu maddeler ile kalkınamayacağını söyleyen Erdoğan Çiçekçi, 'Aklınıza gelen her şeyi isteyip buraya konabilir mi? Bunu uzmanlar müzakere ettik diyorlar hangi uzmanlar? 2 gün izin, haftalık 35 saat çalışma süresi deniyor. Bu kadar izin verilirse o iş yeri ne olur? Bir diğer madde de fabrika işgali. Buna nasıl izin verilebilir, nasıl hak olarak kabul edilebilir? İşçilerin yazdığı maddeler hiç değişmedi. 60 madde girdi 60 madde çıktı. Hiçbirisi eksiltilmedi, değiştirilmedi. Böyle tek taraflı bir kongre olamaz. Tek taraflı yaparsanız o kongre sadece işçi düşüncelerini yansıtır. Benim bu konunun üzerinde durmamın nedeni İzmir'in kongresinin böyle bir damga yemesi' açıklamasını yaptı.

Çiçekçi, İzmir'deki kongrenin daha demokratik olması gerektiğini söyleyerek, 'Ben bu söylemlerimi işçilerin maddeleri açısından kullanıyorum. Diğerleriyle ilgili sorunumuz yok. Maddeler çalışma hayatının bütün parametrelerini alt üst ediyor. Hiçbir şekilde işçi haklarına karşı değiliz ama durdurulamayacak müzakerelere sebep olmaktadır. İşçi hareketinin böyle takdim edilmesini doğru bulmuyorum. Sonuç raporu dedikleri maddeler, iş hayatını mahvedecek. Buradaki maddelerin  çoğu bizi 35 yıl geriye götürür' dedi.

Erdoğan Çiçekçi'nin tepki gösterdiği maddeler şu şekilde:

-Grev erteleme adı altında grev yasaklarına son verilecektir. Hak grevi, genel grev, dayanışma grevi, iş yavaşlatma dhil olmak üzere barışçıl eylem biçimleri yasal statüye kavuşturulacaktır.

-Etkin bir iş güvencesi sistemi kurulacak ve işe iade işçinin iradesine bırakılacaktır. İşçi haklarını pazarlığa açık hale getiren zorunlu arabuluculuk sistemi kaldırılacak, ihtiyari hale getirilecektir.-Kamu, özel sektör ve işkolu aykırımı olmaksızın taşeronluk sistemi kaldırılacaktır.

-Kamu, özel sektör ve iş kolu ayrımı olmaksızın taşeronluk sistemi kaldırılacaktır. Hizmet alımına dayalı personel çalıştırma kapsamında kamudaki tüm taşeron işçilik sona erdirilmelidir. Bu düzenleme 94 sayılı ILO sözleşmesinin gereklerinin yerine getirilmesini de kapsamaktadır.

-Asgari ücret en büyük toplu iş sözleşmesi olarak kabul edilecek, bu doğrultuda, tespit komisyonu demokratik bir yapıya kavuşturulacak ve asgari ücretin belirlenmesinde dört kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için gerekli tüketim kalıbı esas alınacaktır.

-Genel olarak haftalık çalışma süresi ücret kaybı olmadan 35 saati aşmayacaktır. Ancak ağır ve tehlikeli iş ise bu süre, haftada 25 saat olarak sınırlandırılacaktır. Haftada en az 2 gün ücretli izin hakkı verilecektir.

-İşçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını hak etmesi önündeki yasal engeller kaldırılacak, her iki uygulamanın kapsamı genişletilecektir. Çalışanların çalışma süreci boyunca kazandıkları haklar güvence altına alınacaktır. Çalışma süresine bakılmaksızın ve işçilerin istifası halinde de kıdem tazminatı ödenmesi sağlanacaktır. Kıdem tazminatı tavanı kaldırılacaktır.

Bakmadan Geçme