Çin “casus balonu” Atlantik okyanusu üzerinde düşürüldü

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Pekin ziyaretini ertelemesine neden olan ABD semalarındaki Çin “casus balonu” Amerikan ordusu tarafından Atlantik okyanusu üzerinde düşürüldü.

TAKİP ET

Casus balon ilk olarak, Montana semalarında görüldü ve Cumartesi günü Amerika Birleşik Devletleri'nden çıkmadan önce hava durumunu takip ederek ülkenin ortasını dolaştı.

Balon düşürülmeden önce Federal Havacılık İdaresi; Wilmington, Kuzey Karolina ve Güney Karolina'daki Charleston ve Myrtle Beach'teki havalimanları için bir durdurma emri vermişti. Ayrıca Federal Havacılık İdaresi 'ulusal güvenlik çabalarında Savunma Bakanlığı'nı desteklemek için' Myrtle Beach yakınlarındaki hava sahasını da kısıtladı.

Üst düzey askeri yetkililer, balonun yerdeki siviller ve mülkler için oluşturabileceği risk nedeniyle ABD kıtası üzerindeyken düşürülmemesini tavsiye etmişti ancak yetkililer tüm seçeneklerin masada olduğunu ileri sürmüştü. Cumartesi günü erken saatlerde Başkan Joe Biden, New York Syracuse'da gazetecilere,  'ABD'nin balonu vurup vurmayacağı' sorulduğunda, yönetiminin şüpheli Çin casus balonuyla 'ilgileneceğini' ifade etmişti. Salı günü balon hakkında ilk kez kamuoyu bilgilendirildiğinden beri üst düzey askeri yetkililer ile yönetim seçenekleri tartışılıyordu.

Cuma günü Pentagon, balonun askeri veya fiziksel bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Bir savunma yetkilisi ise ABD Kuzey Komutanlığı'nın hem balonun düşürülüp düşürülmeyeceği hakkında hem de balonun düşürülebileceği alanı belirlemek için NASA ile işbirliği yapıldığını dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı ise balonun yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini ifade etti. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, balonun ABD hava sahasında bulunmasının 'egemenliklerinin ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu ve bunun meydana gelmesinin kabul edilemez olduğunu' vurguladı.  Aynı zamanda söz konusu balonun keşfi ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, olayın 'gezi amacını kötü etkileyen koşulları yarattığı' gerekçesiyle merakla beklenen Çin ziyaretini ertelemesine neden oldu.

Son alınan haberlere göre ise ABD'li bir yetkili, ABD ordusunun Atlantik Okyanusu üzerindeki Çin gözetleme balonunu düşürdüğünü ifade etti.

 

HABER MERKEZİ 

Bakmadan Geçme