Çipura Körfez'i terk ediyor

Şevvalnur Arıkan- Pazartesi sabahıyla balık tutma zevkiyle yanıp tutuşan emekliler, oltasını ve kovasını alıp Konak sahiline...

Şevvalnur Arıkan- Pazartesi sabahıyla balık tutma zevkiyle yanıp tutuşan emekliler, oltasını ve kovasını alıp Konak sahiline indi. Saatlerce balığın hazırlanan yeme gelmesini bekleyen balıkçılar, oltasını boş çekmekten yorulurken kovalara balık koyamamaktan yakınıyor.

Çipura çekiliyor

Emekliliğine kavuşan 66 yaşında Hasan Usta, klinik işlerinin yanı sıra çocukluktan bu yana balık tutmanın, Körfez'in heyecanıyla yaşıyor. 'Çocukluğumdaki balık avlama tutkunluğu, Körfez'in dibinde yaşamamla başladı' diyen Usta, hayatını bir kliniğin içerisinde geçirse de zamanının kalan kısmını ise balık avlayarak sürdürmüş.

Sürüden ayrı takılan tek tük balığın dışında diğer sürü çipuraların üremek için Körfez'den ayrıldığını ifade eden emekli balık tutkunu Usta, 'Çipura balıkları buradan ayrılıyor artık. Çünkü onların da zamanı geldi ve çocukluğumdan beri hep aynı zaman diliminde kıyı şeritlerinden ve Körfez'in tamamından uzaklaşıyor. Onlar da üreyecek, yumurtalarını alıp buralara gelecek. Beslenmek için de kıyı şeritlerine akın ettiklerinde oltamıza takılabilir' dedi.

'Çipura plastik yemez'

Bazı iddialara da açıklık getiren Usta, çipuraların yanlış bilinenlerini aktardı. Plastik, demir gibi denizin dibindeki sağlıksız ve zararlı ürünlerle beslendikleri yönündeki iddialara açıklık getiren balık tutkunu Usta, 'Çipura asla öyle sağlıksız şeyler yemez. Bu tür balıklar yengeç, mamu, madya, kırmızı solucan ile besleniyor. Gayet sağlıklı besleniyor ve gayet de lezzetlidir' dedi.

'Balığa para vermiyorum'

Kendi balığını avlayıp üç çocuğunu da balıkla besleyen emekli Usta, balık sevgisini çocuklarına da aşıladı. Balıkların çok lezzetli olduğunu ve balık tutmanın da keyifli yönlerini çocuklarına aktaran Usta, 'Balıklara para vermiyorum desem yeridir. Çocuklarımı da tuttuğum balıklarla parça parça ağızlarına vererek besledim. Kendi balığımı kendim tutuyorum, kendim temizliyorum ve kendim yediriyorum' dedi.

'Suyumuz temiz'

Körfez'in temiz olduğunu da aktaran Usta, denizin ortasındaki sandallardan, vapurlardan atılan çöplerin ve poşetlerin kıyıya vurduğunu anlatıyor. Denizin sürekli temizlendiğini ifade ederken, 'Suyumuz temiz, güzel. Koku da yok şu an. Ama kirliliği kendisinden değil, denize atılan pisliklerden ve denizin ortasındaki bazı gezi tekneleri, vapurdan atılan poşetlerden kaynaklanıyor. Körfez son durak olduğundan, kabaran deniz kıyıdaki ağacı dahi kırıp bu bölgelere getirdiği oluyor' dedi.

Körfez'de diğer balıklar

Usta, şöyle konuştu: 'Çipura'nın çekilmesiyle kaya levreği, normal levrek, garanyoz balıkları olur. Ama balık kalmadı demek yanlış olur. Çünkü sürüden ayrı takılanlar, buralara gelebiliyor. Sadece Çipura, bu bölgeden ayrılmış oluyor' diyerek Haziran ayında çipura balıklarının İzmir Körfezi'ne doğru yol alacağını belirtti.

Haber Merkezi

Özel Haber

Bakmadan Geçme