Çocuk babanın soyadını kullanacak

Türkiye'de kadınlar daha önce evlendiklerinde eşlerinin soyadını alırken yeni gelen bir kanunla beraber artık bu durum...

TAKİP ET

Türkiye'de kadınlar daha önce evlendiklerinde eşlerinin soyadını alırken yeni gelen bir kanunla beraber artık bu durum ortadan kalktı. Yeni İzmir Gazetesi'nden Şaha Çimen'in haberine göre, Anayasa Mahkemesi, kadınların evlendikten sonra eşinin soyadını kullanmasını eşitsizliğe aykırı bularak bu kanunu iptal etti. Bundan sonraki süreçte kadınların kimliğinde 'kızlık ya da önceki soyadı' gibi ibarelerin yerine kendi soyadını kullanması kafalarda soru işaretleri yarattı. Bu soru işaretlerinin başında çocuğun velayeti, kadının kendi soyadını isteğe bağlı mı yoksa kesin bir şekilde mi kullanacağı, kadın isterse eşinin soyadını kullanabilecek mi geliyor.

Seferihisar Baro Temsilcisi Avukat Batuhan Gürbüz, konuya açıklık getirdi. Kadının evlenirken kendi soyadını kullanabilmesi konusunda bir hukukçu olarak kendi düşüncesini ifade eden Gürbüz, şu açıklamalarda bulundu: 'Daha önce de Anayasa Mahkemesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadınların soyadlarıyla alakalı yapılmış başvurular vardı. Ancak kanun maddesinin iptali için bir mahkemenin bu kanun maddesini iptali için Anayasa Mahkemesi'ne taşıması gerekiyordu. Normal yapılan bireysel başvuruyla kanun maddesinin iptali için yapılan başvuru farklı şeyler. Bunu bir mahkeme hkimi yaptı ve Anayasa Mahkemesi bu kanun maddesini iptal etti. Bu kanun maddesini iptal etmesinde de Anayasa Mahkemesi'nin eşitlik hakkını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin özel hayat ve aile hayatına, konuta ve haberleşmeye saygı hakkıyla ilgili  8. madde ve 14. maddede ayrımcılık yasağı bunlara da atıf yaparak bu kanun maddesini iptal etti. Bu Türkiye'de de Avrupa'da da artık oturmuş bir görüştü. Kadınlar da kendi istedikleri soyadlarının kullanabilsin diye ama bu artık kanun maddesinin iptaliyle resmi hale geldi'

 

Kadın isteği

 

Kadının soyadı kanunundan sonra eşinin soyadını tekrardan kullanıp kullanmamasıyla gibi soru işaretleri konusuna açıklık getiren Seferihisar Baro Temsilcisi Avukat Batuhan Gürbüz, 'Kadının eşinin soyadını kullanmasıyla ilgili kanun maddesi iptal edildi. Mahkeme bu kanun maddesinin iptaline 9 aylık bir süre verdi. Bu kanun maddesi 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu 9 aylık süre sonuna kadar muhtemelen TBMM' de bu kanun maddesiyle ilgili yeni bir düzenleme yapılacak. Bu düzenlemede Anayasa Mahkemesi kararının ayrıntılarını göz önüne alan bir komisyon kuracaklar. Bu komisyonda yeni bir kanun maddesi çıkacak. Şu an ki uygulamada kadın isterse eşinin soyadını kullanmaya devam edecek' dedi.

 

Yavaş yavaş değişim

 

Çocuğun kullanacağı soyadı hakkında avukat Batuhan Gürbüz, 'Şu an ki durumda çocuk ailenin soyadını alır. Aileden kasıt babanın soyadını alır. Bu durum kadının lehine sonuçlanır mı pek kestiremiyorum. Sanırım toplum gereği daha erkeğe doğru bir düzenleme olur diye düşünüyorum.  Kadın kendi soyadını çocuğuna vermek istemesi konusunda yeni kanun düzenlemesinin nasıl olacağı belirsiz. Ama muhtemelen bu da yargıya taşınacak. Birkaç sene sonra belki bununla ilgili de bir değişiklilik olacak. Bu konudaki benim kendi şahsi fikrimi soracak olursanız, bence düzenle birazcık da şöyle olacak; kadın eğer isterse yine eşinin soyadını alabilecek. Birçok kadının da eşinin soyadını kullanmaya devam edeceğini düşünüyorum. Farklı soy adlarda ortaya bazı problemler çıkacaktır. Çocuğun soyadıyla ilgili nasıl bir adım atılacak? Bu haklar orta çağdan beri çıkmaya başlamış ve günümüze kadar bir şekilde birçok hak oturmuş durumda. Bununla ilgili düzenleme de yavaş yavaş oturacak. Toplumda bir sorun yaratmayacak şekilde yapmaya çalışacaklar. Kadın da isterse eşinin soyadını kullanabilecek. Belki başka bir düzenlemeyle de erkek eş de isterse kadının soyadını kullanabilecek. Hep beraber 9 ay sonra bu konuda ne olacak bekleyip göreceğiz' diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme