Çocukların beslenme çantası için uzman önerileri

Eylül ayıyla birlikte okulların açılması, çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinin önemini bir kez daha gündeme getiriyor.

Okul döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin çocukların fiziksel ve zihinsel gelişiminde kritik rol oynadığını vurgulayan Humm Organic Beslenme Uzmanı Andaç Yeşilyurt, çocukların beslenme çantalarının sağlıklı bir şekilde hazırlanması için önerilerde bulundu. Yeşilyurt, doğru beslenmenin, çocukların gün boyu enerjik, sağlıklı ve odaklanmış kalmalarına yardımcı olduğunu belirterek, ebeveynlere bu süreçte yol gösterici olacak önemli püf noktalar paylaştı.

Sağlıklı Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır?

Beslenme çantası hazırlarken okulun yemek verip vermediği önemli bir rol oynuyor. Andaç Yeşilyurt, "Eğer okulda öğle yemeği sunuluyorsa, çantaya destekleyici atıştırmalıklar eklenmelidir. Taze meyveler, kuruyemişler, tam tahıllı sandviçler, yoğurt veya kefir gibi probiyotik ürünler, çocukların enerji ve vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için ideal seçeneklerdir" diyor. Öğle yemeği verilmediği durumlarda ise, tam tahıllı ekmekle yapılmış peynirli, yumurtalı veya tavuklu sandviçler gibi protein açısından zengin seçeneklerin çantada yer alması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, çocukların severek tükettiği köfte ve makarna gibi karbonhidrat ve protein dengesi sağlayan yemeklerin de uygun birer alternatif olduğunu ifade ediyor.

Sağlıklı bir beslenme çantasında sadece yiyecek değil, yeterli sıvı tüketimi de önem taşıyor. Yeşilyurt, "Çocukların gün boyunca enerjik kalmaları için yanlarında mutlaka su bulundurmaları gerekiyor. Bu nedenle geniş hacimli bir suluk da beslenme çantasının ayrılmaz bir parçası olmalı" diye ekliyor.

Kantin Alışverişinde Sağlıklı Seçimler

Okul kantinlerinde sunulan hazır atıştırmalıklar çocuklar için cazip olabilir. Ancak bu tür ürünler çoğu zaman sağlıksız içeriklere sahip olduğundan, çocukları doğru yönlendirmek ve beslenme çantalarına doğal ve sağlıklı alternatifler eklemek büyük önem taşıyor. Andaç Yeşilyurt, kantin alışverişi konusunda ebeveynlerin çocuklarına yol göstermesi gerektiğini belirterek, "Şekersiz meyve barları, tam tahıllı kurabiyeler ve organik atıştırmalıklar sağlıklı alternatifler arasında yer alıyor. Çocuğunuzu bu sürece dahil ederek, beslenme bilincini artırabilirsiniz" diyor.

Bu süreçte çocuğun alışverişe katılmasının ve sağlıklı beslenmenin öneminin anlatılmasının, çocukların doğru beslenme alışkanlıkları geliştirmesi açısından faydalı olduğunu belirten Yeşilyurt, "Organik atıştırmalıkların bu dönemde çocukların hayatına entegre edilmesi, ilerleyen yıllarda da sağlıklı tercihler yapmalarını kolaylaştıracaktır" diye ekliyor.

Ara Öğünlerin Önemi

Büyüme çağındaki çocuklar, yüksek enerji ihtiyaçları nedeniyle üç ana öğün dışında ara öğünlere de ihtiyaç duyabiliyor. Andaç Yeşilyurt, "Hareketli ve gelişim dönemindeki çocuklar enerjilerini hızlı tüketirler. Bu nedenle ara öğünlerle desteklenmeleri gerekebilir. Özellikle öğle yemeği ve akşam yemeği arasında bir ara öğün eklemek faydalıdır. Ancak ana öğünden hemen önce yapılan atıştırmalıklar, çocuğun iştahını kapatıp asıl yemeği yeterli miktarda tüketmesini engelleyebilir" diyor.

Ara öğünlerin zamanlaması kadar içeriği de büyük önem taşıyor. Taze meyveler, kuruyemişler ve tam tahıllı atıştırmalıklar, çocukların enerjilerini koruyarak öğrenme süreçlerine olumlu katkı sağlayabilir.

Doğru Beslenme Alışkanlıkları Geleceği Şekillendiriyor

Andaç Yeşilyurt'un vurguladığı gibi, okul dönemi yalnızca çocukların akademik gelişimi için değil, aynı zamanda sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmaları açısından da kritik bir dönem. Çocukların beslenme çantalarına eklenecek sağlıklı ve dengeli yiyeceklerle, onların gün boyunca hem fiziksel hem de zihinsel olarak güçlü kalmaları sağlanabilir.

Özel Haber

Bakmadan Geçme