COVID-19'u geride bıraktı! Uzmanlar bu belirtilere dikkat çekiyor!
Tüberküloz 2023'te COVID-19'u geçti! En ölümcül bulaşıcı hastalık yeniden tüberküloz mu? Verem aşısı neden zorunlu? Dr. Işık, tüberkülozdan korunmanın yollarını anlattı. Düzenli ilaç kullanımı neden hayati önem taşıyor? Tedaviyi aksatmanın sonuçları nelerdir?
Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, Veremle Savaş Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüberkülozun dünya çapında en bulaşıcı ve ölümcül hastalıklardan biri olduğunu vurguladı. Dr. Işık, özellikle kapalı ve kalabalık yerlerde bulunanlar ile kronik hastalığı olanların risk altında olduğunu belirterek, 'Veremin ilaçla tedavisi mümkün ancak dikkatli olunmalı. Düzenli ilaç kullanımıyla 6 ila 9 ayda iyileşme sağlanır. İlaçların aksatılması verem mikrobunun direnç kazanmasına ve tedavinin zorlaşmasına yol açar,' dedi.
KÜRESEL RAPOR
Dr. Işık, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı 2023 Küresel Tüberküloz Raporu'na göre, 2022 yılında dünya genelinde 7.5 milyon yeni tüberküloz vakası kaydedilirken, bu sayının 2023 yılında 8.2 milyona yükseldiğini ifade etti. 2023 yılının, DSÖ'nün 1995'te başladığı küresel tüberküloz izleme çalışmalarında bildirilen en yüksek vaka sayısına ulaşıldığı yıl olduğunu belirtti. Dr. Işık, tüberkülozun, COVID-19'u geride bırakarak en öldürücü bulaşıcı hastalık haline geldiğini söyledi. Türkiye'de de benzer bir eğilim olduğuna dikkat çekerek, 2022'de Türkiye'de 9 bin 723 yeni veya tekrarlayan vaka bildirildiğini aktardı.
KALABALIK ORTAMLARDA RİSK ARTIYOR
Kapalı ve kalabalık yerlerde çalışan ya da yaşayanların yüksek risk altında olduğunu belirten Dr. Işık, risk altındaki grupları şu şekilde sıraladı: sağlık çalışanları, hapishanelerde yaşayanlar, yaşlı bakımevlerinde kalanlar, HIV/AIDS hastaları, organ nakli yapılanlar, kanser hastaları, yetersiz beslenenler, sigara içenler ve madde bağımlıları. Dr. Işık, verem riski altındaki kişilerin düzenli sağlık kontrolleri yaptırmasının ve koruyucu önlemler almasının önemine vurgu yaptı.
HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Akciğer tüberkülozunun en sık görülen belirtisinin öksürük ve kanlı balgam olduğunu hatırlatan Dr. Işık, diğer belirtiler arasında ateş, gece terlemesi, kilo kaybı ve halsizlik olduğunu belirtti. Dr. Işık, 'Tanı genelde akciğer grafisi ve balgam kültürü ile konulur. Balgam veremeyen hastalardan örnek alınarak endoskopik inceleme yapılabilir. Verem Savaş dispanserlerine yönlendirilen hastalar genelde 6-9 aylık tedaviler sonucunda sağlıklarına kavuşur,' dedi.
ÇOCUKLARA AŞISI YAPTIRILMALI
Dr. Işık, tüberkülozdan korunmak için verem aşısının mutlaka önerildiğini ve zorunlu aşı takviminde yer aldığını söyledi. Kalabalık ve kapalı ortamlarda maske takılmasının, yakın temastan kaçınılmasının ve güneş ışığından yararlanılmasının önemli olduğunu belirtti.