Cumhurbaşkanı Erdoğan zeytinyağı ihracatına el attı!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından dökme zeytinyağı ihracatına 2022 yılı Mart ayında getirilip 7 Temmuz 2022’de...

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından dökme zeytinyağı ihracatına 2022 yılı Mart ayında getirilip 7 Temmuz 2022'de kaldırılan kısıtlama kararına bu kez de Cumhurbaşkanı Erdoğan el attı. Zeytinyağı fiyatlarına sinirlendiği öne sürülen Erdoğan, zeytinyağı ihracatına bir kez daha kısıtlama getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu kararını Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile duyurdu.

Yıldırım'ın yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

Zeytinyağı ihracatına yasak geldi Ticaret Bakanlığı, İhracatçı Birlikleri'ne sözlü olarak 1 Ağustos'tan 31 Ekim 2023'e kadar dökme ve varili zeytinyağı ihracatının yasaklandığını bildirdi. İhracatçıların dökme ve varilli yağ ihracat beyannameleri kabul edilmiyor. İddiaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Kredi marketlerindeki zeytinyağı fiyatını görünce tepki göstererek halkın yağ tüketmesi için ihracatın durdurulması talimatı verdiği ifade ediliyor. Tarım Kredi'de 1 litre naturel sızma zeytinyağı 199 TL ile 279 TL arasında değişiyor.

Ticaret Bakanlığı, İhracatçı Birlikleri'ne sözlü olarak 1 Ağustos'tan 31 Ekim 2023'e kadar dökme ve varili zeytinyağı ihracatının yasaklandığını bildirdi.

Zeytinyağı ihracatına yasak geldi

Ticaret Bakanlığı, İhracatçı Birlikleri'ne sözlü olarak 1 Ağustos'tan 31 Ekim 2023'e kadar dökme ve varili zeytinyağı ihracatının yasaklandığını bildirdi.

İhracatçıların dökme ve varilli yağ ihracat beyannameleri kabul edilmiyor.
++

— Ali Ekber Yıldırım (@tarimyazari) August 1, 2023

 

İkram Gıda AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldız da 24 Temmuz'da zeytin ve zeytinyağında ihracattan dolayı fiyatların yükseldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
'Dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama getirilmezse üç ay sonra Türkiye'de sofralık zeytin kalmayacak. Sebebi, Avrupa kadar olmasa da Türkiye'de de bu yıl zeytin çok az. İvedi bir şekilde müdahale edilmezse ocak-şubat aylarında marketlerde zeytinyağının litre fiyatı 300-350 liraya, sofralık zeytin fiyatları ise 400-450 liraya kadar çıkacaktır.'

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme