Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İzmir Türkiye Yüzyılı’nın öncü şehirlerinden biri
Yenikiraz.com’dan Semi Tektaş’ın haberine göre,İzmir iş dünyası buluşması İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı...
Yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre,İzmir iş dünyası buluşması İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ve Mahmut Atilla Kaya, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatörü Jak Eskinazi, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ve iş dünyasının temsilcileri katıldı. Toplantıda İzmir'in sorunları dile getirildi ve çözüm önerileri sunuldu.
'TESADÜF DEĞİL'
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir'in Türkiye Yüzyılı'nın öncü şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Yılmaz, 'Cumhuriyetin, ekonomi alanındaki en önemli girişimlerinden biri olan İzmir İktisat Kongresi'nin ilk defa İzmir'de toplanmış olması bir tesadüf değil. Herhalde bu bölgenin aslında ne kadar ekonomik potansiyele sahip olduğunu, özellikle de dünya ekonomisiyle etkileşimde ne kadar önemli bir pozisyonda olduğunu anlatmaya gerek yoktur. Kalkınma Bakanı iken, bizde burada bir İktisat Kongresi toplamıştık. Dünya ekonomisini de çalışmalarımıza dahil etmiştik, çok da başarılı olmuştu. İzmir sadece askeri zaferle gelen sonuçların değil, aynı zamanda ekonomik bağımsızlığın, özgürlüğün de sembolü olarak görülmüştür. Bugün yerli ve milli üretim diyoruz. Aslında İzmir İktisat Kongresi ve oradaki ruh bu politikalarımızın temelinde yatıyor. Ve konumunun verdiği sayısız avantajları nedeniyle İzmir tarihin her döneminde Avrupa ve Akdeniz'in en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Bunu da devam ettirmektedir. Ulaşım olanakları ve sanayi sektöründe kaydedilen gelişmeler İzmir ticaretine de ivme kazandırmaktadır. Çok önemli bir ihracat üssü haline geldiğini de biliyoruz. Diğer taraftan iklim koşulları, tarihi ve doğal zenginlikleriyle turizm anlamında da büyük bir potansiyeli olduğunu, bunu sağlık turizmi gibi yeni alanlarla geliştirme iradesini ortaya koyduğunu biliyoruz. Otomotiv, kimyevi, inşaat malzemeleri, elektrik, elektronik, tekstil ürünleri ve gıda başta olmak üzere üretim potansiyeli, lojistik avantajları ve altyapısıyla İzmir Türkiye Yüzyılı'nın öncü şehirlerinden biri olmak konumundadır' diye konuştu.
LİMANLAR
Yılmaz İzmir Limanları hakkında yaptığı açıklamada Kuzey Ege Liman'nın üst yapısının çalışmalarının devam ettiğini Alsancak Limanı içinse yolcu ve yük limanı çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Yılmaz, 'Son 21 yılda İzmir'imize toplam 227 milyar 512 milyon liralık yatırım harcaması gerçekleştirdik. Ulaşım altyapısına ciddi yatırımlar yaptık. İzmir-İstanbul otoyoluyla iki il arası mesafe 3 saate inmiş durumda. Çandarlı Limanı, Konak Tüneli, Sabuncubeli tüneli ve daha birçok projeyi tamamlayarak vatandaşımızın istifadesine sunduk. Adnan Menderes havalimanı, yeni dış hatlar ve iç hatlar teminatları yine vatandaşımızın hizmetine sunuldu. İzmir bir liman şehri. Dolayısıyla limanlar İzmir için çok çok kıymetli. Kuzey Ege Limanı'nın alt yapısı tamamlandı ama üst yapıya ilişkin daha yapılacak çok iş var. Alsancak Limanı'nda yine yolcu limanı ve yük limanı şeklinde projeler var. Bir rehabilitasyon projesi de uygulamaya konulmuş durumda' şeklinde konuştu.
BAYRAKLI ŞEHİR HASTANESİ
'Sağlık alanında bin 921 yatak kapasiteli 16 hastanemizi inşa ettik ve 117 sağlık tesisi yaptık' diyen Yılmaz, 'Şu anda 2 bin 60 yatak kapasiteli Bayrak Şehir Hastanesinin yapımı sürüyor. Kısa zamanda da tamamlanacak diye biliyorum. Gelmeden bir sağlık bakanımıza sorduğum doğrusu, 'hızlı bir şekilde tamamlamayı öngörüyoruz' dedi. İlaç ve sağlık endüstrilerinde tıbbi cihazlarda mutlaka yeni bir hamle yapmak durumundayız. İthalatı azaltıp ihracatı artırmalıyız. Üretimle ihracatı destekleyici yatırımlar yapmalıyız. Bunu yapmamamız için hiçbir sebep yok. Tablonun bu kadar güçlü konumda olduğu bir sektörde bunu rahatlıkla yapabiliriz diye inanıyorum. İzmir'de mutlaka burada hak ettiği konumu almalı' değerlendirmesinde bulundu.
TARIM
İzmir'in bir tarım şehri olduğunu söyleyen Yılmaz, İzmir'in hakkettiği konuma gelmesi gerektiğini söylerken sözlerini şöyle noktaladı; 'İzmir bir tarım şehri buraya gelirken uçaklarda seraları, ovaları görüyorsunuz. Tarımsal potansiyeli çok önemli. Türkiye pazarı içinde yüzde 4 gibi bir rakam hakikaten kıymetli bir oran. Tarımla ilgili şunu ifade etmek isterim. Hiçbir zaman modası geçmeyecek stratejik bir sektör. Özellikle iklim değişikliği, savaşlar ve bulaşıcı hastalıklarla birlikte tarım ve gıda sektörü bir kat daha önemli hale gelmiş. Dolayısıyla buraya ne yapsak azdır. OVP'de planlı tarımsal üretimden seracılığa varıncaya kadar birçok hususun altını çizdi. Tarım konusunda da yapacağımız gerçekten çok iş var, onu da hep birlikte başarmalıyız.'
TEŞVİKLER
Devlet teşviklerinden sadece esnaf ve sanatkrın değil TOBB üyelerinin de yararlanması gerektiğini Söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 'İç piyasada yatırım ve işletme kredilerine ulaşmada ciddi sorunlar yaşanıyor. Sadece küçük ve orta ölçekli firmalar değil, en büyük ticaret ve sanayi grupları da kredi bulmakta zorlanıyor. Zor şartlarda bulduğumuz kredinin vadesi ve maliyeti pahalı oluyor. Büyüme ve istihdam hedeflerinin gerçekleştirilmesi açısından olumsuz etkileri olabilecek bu duruma en kısa sürede çözüm bulunmasını bekliyoruz. Türkiye Bankalar Birliği'nin bu konuda çalışma yapması ve kredi kaynaklarının çeşitlendirilmesi yararlı olacaktır. Bu anlamda geçtiğimiz günlerde alternatif finans araçlarının hayata geçeceğine yönelik açıklamanız bizleri umutlandırdı. Sadece bankacılık kesiminden değil, girişim ve proje sermayesi ile sermaye piyasalarının alternatif araçlarından daha fazla yararlanan bir teşvik, kredi ve destek mekanizmasının varlığının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. İhracata dönük üretimin devam etmesi ve artması için de Eximbank kaynaklarının arttırılması iş dünyamız açısından önem taşıyor. Yanı sıra birçok sektörde Odamız üyeleri ve esnaf odası üyelerinin yaptıkları işler ve faaliyet alanları yakın olmasına rağmen devlet desteklerinden ve kredilerden farklı şartlarda yararlandırılıyorlar. Benzer şartları taşıyan firmaların esnaf veya tacir olduğuna bakılmadan aynı imknlardan yararlandırılmasının, esnafa verilen desteklerden bizim üyelerimizin de faydalanmasının önem taşıdığını düşünüyoruz. Esnafa düşük maliyetli kredi imknı sunan Esnaf ve Sanatkrlar Kredi Kooperatiflerine benzer bir yapının TOBB bünyesindeki Oda ve Borsa üyeleri için de oluşturulması önerimizi değerlendirmelerinize arz etmek istiyoruz' dedi.
KEMALPAŞA LOJİSTİK MERKEZİ
Kemalpaşa Lojistik Merkezinin tahsisisin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Özgener, 'Kentimiz; çok sektörlü yapısıyla geniş bir coğrafyayı etkileyen bir ticaret ve liman kenti. Bölgemize büyük güç verecek Çandarlı ve İzmir Alsancak Limanının bir bütün olarak değerlendirilmesi, kentimizde bulunan limanların kapasitelerinin ve karayolu taşımacılığının verimliliğinin arttırılması önem taşıyor. Bu noktada, Kemalpaşa Lojistik Merkezinin işletilmesine yönelik Valiliğimiz, Odamız, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri ortaklığında eşit paylara sahip bir şirket kurduk. İçerisinde lojistik depoların, gümrük binalarının, gümrük müdürlüğü, gıda laboratuvarları, geçici tır gümrüğü gibi tesislerin de faaliyet göstereceği Lojistik Merkezimiz ile ilgili son durumu geçtiğimiz hafta içerisinde Odamızda ağırladığımız Sayın Ticaret Bakanımıza da arz ettik. Arazi şu an tahsis aşamasında, tahsisisin bir an önce gerçekleştirilmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz' değerlendirmesini yaptı.
İZMİR GERİDE
EXPO'ya iki kere talip olduklarını ama ikisinde de olumsuz sonuç aldıklarını söyleyen İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 'Bildiğiniz gibi İzmir olarak iki kez, 'Herkes için Sağlık' temasıyla EXPO'ya talip olduk. Maalesef her iki adaylığımızda da sonuç olumsuz oldu ama kentimizin önüne sağlık temasını koymamıza rağmen, bu alanda da neredeyse hiç yeni yatırım alamadık. İlk adaylığımızın üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçti. O günlerde kişi başına düşen hasta yatağı sayısında Türkiye genelinde 26'ncı sıradaydık. 2021'de 43'üncü sıraya geriledik. Termal sağlık turizmi için yüksek potansiyele sahibiz ama yatırım ve tanıtım alanında çok ciddi proje ve strateji eksikliğimiz var. İzmir'de bir sağlık serbest bölgesi kurulması fikrini yıllar önce İzmir gündemine girmesi için söylemiştik. Ben bu konuda ısrarlı bir şekilde yineleme yapmak istiyorum. Rakiplerimizi geride bırakacak yüksek teknolojiyle buluşan bir sağlık serbest bölgesinin İzmir'i bu alanda öne çıkaracak çok önemli bir kaldıraç olacağı kanaatindeyim. Dünya sağlık turizminin 2025 yılında 500 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Ülkemiz bu alanda önemli mesafe kat ederken İzmir ne yazık ki tüm avantaj ve potansiyeline rağmen geride kaldı. Sağlık için gelen her bir turistin, deniz, güneş için gelen turistten ortalama beş kat fazla harcadığı göz önüne alınacak olursa konunun İzmir açısından ne kadar hayati olduğu daha iyi anlaşılacaktır' değerlendirmesinde bulundu.
ULAŞIM
İzmir'deki ulaşım sıkıntısına değinen Kestelli, 'İzmir ülkemizin coğrafi konumu açısından, en ulaşılabilir kentlerinden biri. Ancak yurtdışından ulaşım konusu tam bir kbus. Müthiş bir havalimanımız var ama yok denecek kadar az direkt uçuş söz konusu. Demiryolu ulaşımında kapsama alanı dışındayız. Karayolu konusunda ise şanslıyız. İstanbul-İzmir ve İstanbul-Çanakkale-İzmir otoyollarının kentimize olumlu fayda sağladığı gayet net. Kent içi ulaşımda ise üçüncü çevre yolu, Körfez geçişi, metro yatırımları konusunda yıllardır aynı noktadayız. Bu duruma dikkatinizi çekerek, değişimi konusunda desteğinize ihtiyacımız olduğunu ifade etmek isterim' değerlendirmesini yaparak konuşmasını sonlandırdı.
Haber Merkezi