Yılmaz, KKTC Başbakanı Üstel'i ağırladı yapısal reform vurgusu yaptı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüşme gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yılmaz, KKTC'de seçimleri kazanan Ulusal Birlik Partisi'ni (UBP) tebrik etti. Yılmaz, uluslararası toplumun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıması ve haksız ambargoların kaldırılması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kaydetti:

“Önümüzdeki süreçte partinizi ve temsil ettiğiniz değerleri daha da yukarılara taşıyacağınıza yürekten inanıyorum. Bu yeni dönemde size ve ekibinize başarılar diliyorum. Demokratik olgunluk içinde demokratik bir rekabet yaşandı. Demokratik rekabet varsa kaybeden olmaz. Herkesin kazandığı bir süreç oldu diye inanıyorum. Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) birlik ve beraberlik içinde Kıbrıs Türküne hizmete devam edeceğine yürekten inanıyorum. Değerli basın mensupları Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'nda bir kez daha ifade ettikleri üzere uluslararası toplum Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımalı, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurulmalıdır. Uzun zamandır devam eden haksız ambargolar, yaptırımlar, izolasyon çabaları son bulmalıdır. Adada varılacak bir çözümün bölgesel açıdan da son derece olumlu etkileri olacağı aşikardır. Sizlere buradan bir kez daha vurgulamak isterim ki anavatan Türkiye her daim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yanında duracak, adil ve kalıcı bir çözüm için garantör devlet olarak elinden geleni yapacaktır. İktisadi ve mali iş birliği anlaşması çerçevesinde Sayın Başbakan ve UBP Genel Başkanı Yüksel ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve bilhassa yapısal reformlar üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Tüm hükümet ortakları ile de istişare içindeyiz. KKTC'nin yarınları için fikir birliği içinde, gönül birliği içinde hareket ediyoruz. Ben de 6-7 Eylül 2024 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ziyaret etmiştim, Sayın Başbakanın misafiri olmuştum. Ve ziyaret esnasında Sayın Başbakan ile de kapsamlı görüşmeler yapmıştık. Bu karşılıklı ziyaretler ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin ne kadar kapsamlı olduğunun da bir göstergesidir”

GÖRÜŞMEDE ELE ALINACAK KONULAR

Görüşme kapsamında her iki ülke arasındaki enerji projeleri ve sürdürülebilir ekonomik gelişmelerin değerlendirileceğini belirten Yılmaz, yapımı devam eden Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi hizmet binalarının projelerinin de ele alınacağını aktardı.

“BİZİM ANA VATANIMIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ VARDI”

KKTC Başbakanı Ünal Üstel ise Türkiye'nin desteğinin önemine değindi. Üstel, 1974 Barış Harekatı sonrası sağlanan barışın KKTC'deki Türk halkı için huzur ve güven getirdiğini sözlerine ekleyerek, “Biz ana vatanımızla tam yol ileriye yol alıyoruz. Hemen Akdeniz'in göbeğinde ve Kuzey Kıbrıs'ın komşu tarafı Güney Kıbrıs'ta barut fıçısı olurken ve İsrail, Filistin, Gazze savaşı bütün şiddetiyle devam ederken ve şimdi genişleyerek Lübnan'a sıçrarken ve oradaki soykırım devam ederken çoluk, çocuk, yaşlı, kadın demeden bombalar altında can verirken maalesef dünya bunu izliyor. Ne Güvenlik Konseyi ses çıkarıyor, ne asli görevi olan Birleşmiş Milletler ne de Avrupa Birliği'nden ses yok. Yalnız Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti yardım elini uzatıyor. Ondan sonrası yok. Biz bunları 1974 öncesi yaşadık. Aynı zulümleri, aynı baskıları Rumlardan gördük. Bizim o zaman Filistin'den bir tek farkımız vardı. Bizim ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti vardı. Ve 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı'ndan sonra barışın ülkeye gelmesiyle hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan Türk insanımız huzuru, güveni, barışı kazanmış hem de Güney Kıbrıs'a barışı kazandırmıştır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme