Cumhuriyetin Arkeolojik Mirası: Ege Üniversitesi'nde yeni perspektifler

Cumhuriyet sonrası arkeoloji alanında atılan adımlar, bugünkü çalışmalarımızı nasıl şekillendiriyor? Anadolu topraklarındaki kültürel mirasımızı korumak için hangi stratejiler izleniyor? Ege Üniversitesi'nde gerçekleşen bu önemli etkinlikte, bu sorulara yanıt arandı.

Ege Üniversitesi, "Cumhuriyet ve Atatürk Günleri" etkinlikleri çerçevesinde, Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından "Cumhuriyet ve Arkeoloji Çalışmaları" başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansın konuşmacısı olarak, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Aytekin Erdoğan yer aldı.

Dr. Erdoğan, konferansında Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Atatürk'ün arkeolojik çalışmalar üzerindeki etkisini vurguladı. Atatürk'ün, arkeoloji alanında yapılacak çalışmaları desteklemek amacıyla birçok öğrenciyi yurt dışına gönderdiğini belirten Erdoğan, "Bu öğrenciler, yurt dışından döndüklerinde ülkenin çeşitli bölgelerinde kazı çalışmaları yürüttüler. Biz de onların çalışmalarını sürdüren üçüncü kuşak bilim insanlarıyız. Atatürk'ün amacı, Anadolu topraklarındaki kültürlerin ortaya çıkarılması, korunması ve anlaşılmasını sağlamaktı. Bu doğrultuda Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'nu kurarak ilk arkeolojik çalışmaları başlattı" dedi.

CUMHURİYETİN KATKILARI

Cumhuriyetin arkeolojik çalışmalara sağladığı katkıları da değerlendiren Dr. Erdoğan, "Cumhuriyet, arkeolojiye farklı bir bakış açısı kazandırdı. Ortaya çıkarılan kültürel mirasların kimler tarafından oluşturulduğu ve ne amaçla inşa edildiği gibi konuların geleceğe taşınması gerektiği önem kazandı. Bu sürecin millileştirilmesi, Anadolu'da yaşayan herkes için kültürel mirasın bilinirliğini artırmaktadır. Bu doğrultuda başarılı olabildiğimiz ölçüde çalışmalarımız da verimli hale gelecektir" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ARKEOLOJİK FAALİYETLERİ

Türkiye'nin arkeoloji alanında verimli bir dönemden geçtiğini ifade eden Dr. Erdoğan, "Ülkemizde birçok farklı konu başlığı altında arkeolojik çalışmalar yürütülmektedir. Antik yerleşimlerdeki kazı çalışmaları, araştırmalar ve arkeometrik incelemelerle çeşitlilik gösteriyor. Büyük kamusal projeler, özellikle baraj projeleri, arkeolojik çalışmalara önemli katkılar sağlamaktadır. Baraj projeleri, su toplama alanlarında tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi ve su ihtiyacının karşılanması anlamına gelirken, arkeolojik verilerin ortaya çıkarılmasına da yardımcı olmaktadır" şeklinde açıklamada bulundu.

Son olarak, Atatürk'ün cumhuriyetin kuruluşu ile arkeoloji bilimine öncülük ettiğini belirten Dr. Erdoğan, yurt dışına eğitim için gönderilen bilim insanlarının ülkemizdeki kültürel varlıkların korunması, tanıtılması ve araştırılması süreçlerine önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin, gerçekleştirdiği arkeolojik çalışmalarla kültürel mirasına sahip çıkmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Basın Bülteni

Bakmadan Geçme