Cumhuriyet’in genç pınarları Cumhuriyet’i resmetti

Yeni İzmir Gazetesi’nden Şahbanu Ercelep’in haberine göre, çocukların resim sanatına ve güzel sanatlara olan ilgilerini arttırmak...

Yeni İzmir Gazetesi'nden Şahbanu Ercelep'in haberine göre, çocukların resim sanatına ve güzel sanatlara olan ilgilerini arttırmak hedefiyle 1981 yılından bu yana Pınar Süt tarafından düzenlenmekte olan Pınar Çocuk Resim Yarışması'nın 42'ncisi bu yıl Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılının şerefine 'Benim için Cumhuriyet' temasıyla hayata geçirildi. Yarışmanın ödül töreni 14 Kasım'da Yaşar Üniversitesi Ana Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi ve bu yıl ödül alan 26 resim ile jüri tarafından sergilenmeye değer görülen 60 resim açılan sergiyle sanatseverlerle buluştu.

Yarışmaya Türkiye'nin her bölgesinden katılım gösteren 6-14 yaş arasındaki binlerce çocuk Cumhuriyet'i kendi gözlerinden anlattı. Ayrıca bu yılki yarışmada önceki yıllardan farklı olarak Adıyaman ve Kahramanmaraş'taki çadırlarda ve konteyner kentlerde düzenlenen Pınar Çocuk Resim Atölyesi'ndeki etkinliklere katılan depremzede çocukların resimlerine özel bir kategori de oluşturuldu.

Yarışmanın Jüri Başkanlığı'nı Prof. Dr. Mümtaz Sağlam'ın yaptığı yarışmada jüri kurulunun diğer üyelerini Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dilek Karaaziz Şener, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Dastarlı Dellaloğlu ve Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı İhsan Yılmaz oluşturdu.

MİNİK ELLERDEN 'BENİM İÇİN CUMHURİYET' TEMALI RESİMLER

Resim yarışmasını kazanan 13 öğrenciye Bisan bisiklet, 13 öğrenciye ise kablosuz kulaklık hediye edildi. Ayrıca deprem bölgesine özel düzenlenen kategoride başarı gösteren 3 öğrenciye Bisan bisiklet, 3 öğrenciye kablosuz kulaklık hediye edildi. Bunun yanı sıra yarışmayı kazanan bütün genç yetenekler profesyonel resim çantaları ve malzemeleriyle ödüllendirildi. Genç yeteneklerin arasından 6 öğrenci ise Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın 1 yıllık eğitim bursuna sahip oldu.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı

Resim sanatının çocukların zihinsel gelişimindeki gücü ile önemine vurgu yapan ve 42 yıldır düzenlenen yarışmada pek çok minik ressamın hayaline aracılık etmekten duydukları büyük mutluluğu paylaşan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, 'Bu yıl Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının gösterdiği büyük gayret sonucunda ülkemizin bağımsızlığına kavuşmasının 100 yılı. 'Milletimizin güzel sanatlar sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek millî ülkümüzdür.' diyen Atatürk'ün yolundan ilerleyerek geleceğimizin sanatçıları olacak çocuklarımızın Cumhuriyet'i nasıl resmettiklerini görmek istedik. Böylelikle çocuklarımıza yeni bir ufuk kazandırmak, bağımsız ve özgürce yaşadığımız bu Cumhuriyet'in nasıl fedakarlıklarla kurulduğuna yönelik bir farkındalık sağlamayı hedefledik. Yapılan resimlerden de görüyoruz ki, çocuklarımız Türkiye Cumhuriyeti'ne, yani Atatürk'ün açtığı yola sahip çıkıyorlar. Deprem bölgesinden katılan çocuklarımızın da Cumhuriyet'i ve umudu çizmesi, kalplerimizde ayrı bir yere sahip. Yarışmamıza katılan tüm minik ressamların hayallerine ortak olarak sanatla buluşmalarına aracılık etmekten mutluluk duyuyor, çocuklarımızın hayallerinin peşinden gitmelerini ve sanatla iç içe bir ömür geçirmelerini diliyoruz' dedi.

Bütün minik katılımcıları tebrik eden İdil Yiğitbaşı, 'Çocuklarımız muhteşem resimler yapmışlar. Cumhuriyet'i çok güzel anlatmışlar. Hepsi de birbirinden harika. Her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Çocuklarımız Türkiye Cumhuriyeti'ne, yani Atatürk'ün açtığı yola sahip çıkıyorlar. Çocukların özgüvenleriyle yaratıcılık sezgilerini güçlendiren resim sanatının etkisine inanıyorum. Bugüne kadar 4 milyondan fazla çocuğa resimle kendilerini ifade etmeleri icin destek olduk' sözleriyle yarışmanın daha nice yıllar boyunca aynı heyecanla devam etmesi yönündeki dileklerini iletti.

Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇOCUKLARA ÖZEL KATEGORİ 

Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş törende yarışmada dereceye giren tüm çocukları ve ailelerini kutladı. Mehmet Aktaş, 'Sürdürülebilirlik anlayışımızın sosyal boyutunda ele aldığımız sosyal sorumluluk faaliyetlerimiz; eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarında yoğunlaşıyor. Sosyal sorumluluk projelerimizi geliştirirken kurumumuzun değerleri ile uyumlu, daha çok insanı etki alanına alabilecek, uzun soluklu projeler gerçekleştiriyoruz. Bu yıl hem Cumhuriyet'imizin kuruluşuna özel yapılan yarışmamızla, hem de deprem bölgesindeki çocuklarımıza özel açılan kategori ile fark yarattığımızı düşünüyoruz'' diye konuştu.

Yarışmada ödül kazanan minik ressamlardan Sena Karademir (11), 'Cumhuriyet bence barış ve güven olmalı. Bu yüzden aklıma bir ağaca ve dallarına Cumhuriyet yazmak geldi' şeklinde konuştu.

Ayrıca deprem bölgesinden yarışmaya katılan bazı yarışmacıların resimlerinde depremin hlen devam etmekte olan etkileri de göze çarptı.

Yarışmaya deprem bölgesinden katılan Baran Dağdeviren'in annesi Gülnur Dağdeviren 'Baran'ın resmini gördüğümde 'Baran, bu nedir?' diye sordum. 'Depremi anlattım' dedi. 'Yağmurda suyun altında kalan çadırlarımızı çizdim' dedi. Ben resim yarışmasının Cumhuriyet ile ilgili olduğunu bile çok sonra öğrendim. Baran o kadar etkilendi ki, 'Benim için Cumhuriyet' temasıyla çizdiği resimde bile depremin etkisi vardı' dedi.

Yarışmada Bisan katlanır bisiklet ve profesyonel resim malzemeleri çantası kazanan genç yetenekler Ada Çözen, Elif Ece Dilek, Ediz Eşiyok, Hasan Beyazkendir, Yusuf Eymen Köseler, Sena Karademir ve Mustafa Emin Erdoğan oldu. Yarışmada kablosuz kulaklık ve profesyonel resim malzemeleri çantası ödülünü kazanan genç yetenekler ise Derin Tosun, Elif Naciye Kanyılmaz, Deniz Başkoru, Masal Fırat, Sine Nur Yağan, Ahmet Kuzey Dilber ve Rüya Kevser Doğan oldu. Bunun yanı sıra Pınar Çocuk Atölyesi Jüri Özel Ödülleri'nin sahibi Sümeyye Elifeydi, Baran Dağdeviren, Lemye Elrimi, Güllü Naz Parlak, Esma Boztepe ve Hayat Nur Görkem oldu. Genç müzisyen İrfan Karakılıç ise piyano dinletisiyle ödül törenine renk kattı.

Haber Merkezi

Fotoğraflar: Batuhan VURUŞKANLAR

Bakmadan Geçme