Dayanışma sofrasında buluştular

Rotary 2440. Bölge üyeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadifekale Kadın Dayanışma Merkezi'ndeki kadınlarla buluştu. Etkinlikte işbirliği konuları ele alındı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu Kadifekale Kadın Dayanışma Merkezi, 2440. Bölge Rotary üyelerini ağırladı. Buluşmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın eşi Öznur Tugay da katıldı. Kadifekaleli kadınların ektiği ürünlerden oluşan Mahalle Bostanı ve yine kadınların üretim yaptığı kaktüs ve sukulent serasının yanında Karşıyaka Rotary Kulübü'nün katkılarıyla yapılan Çocuk Dostu Alan ziyaret edildi. Etkinlikte, Kadifekaleli kadınların el emeği ile yaptığı yiyeceklerden oluşan dayanışma sofrası kuruldu. Kadınların hikâyelerini anlattığı etkinlikte, planlanan projeler ve iş birlikleri konuşuldu.

Mahalle Bostanı'nda üretici kadınlar ve çocuklarla sohbet eden Öznur Tugay, “Burada muhteşem döngü var. Kadınlar toprakla temas ederek stres atıyor, bir şey üretmenin hazzını yaşıyor ve ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Biz de elimizden geldiğince onların yanında olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Kadifekale Kadın Dayanışma Merkezi'ndeki dayanışma sofrasında da konuşan Tugay, “Kadın, çocuk ve can dostların maruz kaldığı eziyet ve şiddet gündemi, hepimizin canını acıtıyor. Hep şunu savunuyoruz kadın güçlü olacak ki çocuk, erkek güçlü olsun. O yüzden hep el ele, omuz omuza olmak zorundayız. Bu sofrayı sizinle paylaşıyor olmaktan çok mutluyum. Bu sevgi ve emek artsın, sesimiz daha çok yere ulaşsın” dedi.

Karşıyaka Rotary Kulübü Başkanı Mine Saraçoğlu “Çok duygusal, yürek şenlendiren sofradayız. İzmir'imiz çok güzel, bu güzelliği yaratan, hep birlikte olmak. Birbirimizin elini hiç bırakmayalım. Çocuklarımız çok değerli. Onlar iyi olursa İzmir'imiz iyi olacak” diye konuştu.

Karşıyaka Rotary Kulübü'nün geçmiş dönem başkanı Seniha Ciucci “Hep beraber güzel şeyler yapıyoruz. Kadın dayanışması çok önemli, iyi ki varsınız. Birbirimizden ve çocuklardan çok şey öğreniyoruz. Umarım daha büyük etkinliklere imza atarız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadifekale Kadın Dayanışma Merkezi görevlisi Ferhan Uzun, şunları söyledi: “Rotaryenler, Kadifekaleli kadınlar ve Öznur Tugay'ın katılımıyla dayanışma sofrası kurduk. Geçen hafta yeni ürünlerin dikimini yaptığımız Mahalle Bostanı'nda son kontrolleri yaptık. Güçlendirme Tohumları Projesi kapsamında kaktüs ve sukulent serası gezildi. Dayanışmayı büyütmek için yan yanayız. Bundan sonra birlikte ne yapabiliriz, bu dayanışmayı nasıl daha iyi yere getirebiliriz, bunun için çabalayacağız.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü'nün Mercek Projesi'nde Kadifekale'de kurulan Mahalle Bostanı, kadınların hem toprakla iç içe olmasını hem de ev ekonomilerine destekte bulunmasını sağlıyor. Atalık tohumlardan oluşan fideleri ve ürünler için kullanılan suyu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden temin eden kadınlar, ürünlerin olgunlaşmasıyla hasat yapıyor. Mahalle Bostanı'nda ilk ekimini yaptığını belirten Kadifekaleli Sevda Yıldız, “İlk kez toprakla buluşuyorum. Bezelye, karalahana, bakla, brokoli ve marul diktim ve bu benim ilk deneyimim oldu. Bugünkü etkinlik nedeniyle de çok mutlu olduk. Bu tür çalışmaların en önemli noktası bir şeyleri başarabilmemiz. Kadınca ayakta durabildiğimizi gösteriyoruz. Erkeklere bağlı kalmayacağımızı gösteriyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor” sözlerine yer verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Uluslararası Göç Örgütü'nün bütçe desteği ile oluşturduğu Güçlendirme Tohumları Projesi'nde kaktüs ve sukulent üretimi yapan kadınlar, ürettiği ürünlerin satışını yapıyor. Serada yetiştirdiği ürünlerle ev ekonomisine katkı sağlayan Kadifekaleli Elif Kurt, “Serada bitkilere çoğaltma işlemi yapıyoruz, saksılarımızı süslüyoruz ve yoğun bir emek veriyoruz. Ayrıca ürünlerimizin satışını da yapıyoruz. Ortamımız çok güzel. Bu seranın bize çok katkısı oldu. Belediyemizin bize sunduğu güzellikler bizi mutlu ediyor. Çocuklarımıza ve kadınlara dair bu tip etkinlikler çok faydalı. Bugün yapılan ziyaretten de çok mutlu olduk” dedi.

KAYNAK: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ


Bakmadan Geçme