Deniz Ticaret Odası'ndan körfez çağrısı: Elbirliği ile kurtaralım

Bakanlığın oluşturduğu İzmir Körfezi Bilim Kurulu'nun hazırladığı eylem planını gönülden desteklediklerini söyleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 'Elbirliği ile mavi körfez hayalimize ulaşacağımıza inanıyoruz' dedi

Tüm faaliyetleri denizyolu ile gerçekleşen Deniz Ticaret Odası da İzmir'in gündemdeki en önemli sorunu olan körfezin kirlilikten arındırılması konusunda yeniizmir.com haber sitemize özel görüş verdi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Körfezi Bilim Kurulu'nca geçtiğimiz hafta hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan 15 maddelik İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı'nın, körfezin halinden büyük üzüntü duyan herkes gibi denizcileri de çok mutlu ettiğini vurguladı.

Yusuf Öztürk, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonuyla hızlıca oluşturulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu'nun, atık su arıtma tesislerinden derelerde temizliğe, oksijeni artıracak yöntemlerin belirlenmesinden dip çamuru temizlik hazırlığına kadar Körfez'e çeşitli alanlarda acil müdahaleyi öngören eylem planını gönülden destekliyoruz” dedi.

KOORDİNASYON VE UYUM ÇOK ÖNEMLİ

Acil eylem planını değerlendiren Öztürk, şunları söyledi; “60 yılı aşkın süredir sanayi ve evsel atıkların büyük baskısı altında kirletilen İzmir Körfezi'nin bilimsel verilerin ışığında, bilim insanlarının süzgecinden geçerek belirlenen kısa vadeli önlemlerle en azından nefes alır hale getirilmesi çok önemli. Daha sonra orta ve uzun vadeli eylem planlarıyla Körfezin kalıcı şekilde temizlenmesi sağlanacak. Bunun en büyük adımı yine bilimsel yaklaşımla hazırlanan İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi olacaktır. Proje ile Körfezin güneyinde yaklaşım kanalının taranması, Körfezin kuzeyinde sirkülasyon kanalının oluşturulması ile İzmir ekolojik ve ekonomik bir yenilenme yaşayacak. Merkezi yönetimin ve yerel yönetimin Körfez konusundaki koordinasyonun ve uyumunun devamının yanı sıra İzmir halkının hassasiyetinin azalmaması da bu süreçte çok önemlidir. Elbirliği ile Mavi Körfez hayalimize ulaşacağımıza inanıyoruz.”

KİRLETMEMEK EN BÜYÜK TEMİZLİK

İzmir Körfezi için canla başla çalışan Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetici ve çalışanlarına, bilim insanlarına, akademisyenlere teşekkür eden Başkan Yusuf Öztürk, “Körfezin korunmasında hepimizin üzerine düşen bir sorumluluğun olduğunu düşünüyoruz. Kirletmemenin en büyük temizlik olduğu bilinciyle herkesi çözümün bir parçası olmaya davet ediyoruz” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme