Deniz Ticaret Odası’ndan Alsancak Limanı açıklaması

Yenikiraz.com’dan Semi Tektaş’ın haberine göre, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi temmuz ayı meclis toplantısı...

TAKİP ET

Yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi temmuz ayı meclis toplantısı Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Mecliste konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesi hakkında konuştu. Öztürk, 'İzmir aslında bir şehir değil, bir liman şehri. Bunu unutmamak lazım. Efes önemli bir limandı Efes'in denizle olan bağlantısı kesilince Efes bitti. İzmir'inde limanın olmaması demek, İzmir'in bitmesi demek' dedi.

AKARYAKIT ZAMLARI

Lozan Antlaşması'nın yıldönümünü kutlayarak sözlerine başlayan Öztürk, 'Özellikle akaryakıttaki artışların gerekçesini tartışmaya gerek yok. Ancak tek gerçek nakliye sektörünü deriden yaraladı. Birtakım çalışmalar yapıldı ama geri alınabilecek bir şey değil. Yansımaları sektördeki herkesi etkileyecek. Biz nihai kullanıcılar olarak bu zamlardan sonra ortaya çıkacak tabloyu omuzlamak zorundayız gibi gözüküyor' şeklinde konuştu.

TAHIL KORİDORU

'Tahıl Koridoru'nun sekteye uğramasını hakkında konuşan Öztürk, 'Tahıl koridorunun uzamasını arzu ediyoruz. Hemen tahıl da yüzde 8-10'ları bulan artış söz konusu oldu. Gıda fiyatlarının artması olumsuz bir durum bu konun bir an önce çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Rusya ve Ukrayna karşı ülkenin gemilerinin asgari gemi sayacağına karşın görüşler sunuldu bu da Karadeniz'in güvenliği anlamında sıkıntılı bir duruma geldi. Bu durumun olumsuz sonuçlarını hep beraber yaşayacağız. Nihai dileğimiz bu savaşın sona ermesi ve Karadeniz'in tekrar barış denizine dönüşmesi' değerlendirmesinde bulundu.

'EFES'İN DENİZLE BAĞLANTISI KESİLİNCE EFES BİTTİ'

İzmir Limanları hakkında konuşan Öztürk, ' İzmir aslında bir şehir değil, bir Liman şehri. Bunu unutmamak lazım. Efes önemli bir limandı Efes'in denizle olan bağlantısı kesilince Efes bitti. İzmir'inde limanın olamaması demek, İzmir'in bitmesi demek. Çok eskiden de İzmir limanı önemliydi. Osmanlı'nın dışa açılan kapısıydı. İzmir'de Alsancak Limanı dahil 16 limanımız var, bu limanlarımızdan bugün İzmir'den 120 tane destinasyona direk bağlantımız var. Özellikle İzmir Alsancak Limanı'nın liman içine giren bir demiryolu bağlantısı büyük avantaj. İzmir limanının kapasitesi 1 milyon TEU. Bu rakam önemli bir rakam. İzmir Limanı, uzunluk ve genişlik olarak baktığımızda günümüzde Ege'nin birinci limanı Türkiye'nin ise 2'nci limanı olmakta. Her türlü yük ve yolcuya hizmet edebilen bir liman. Sadece bir konuda uzmanlaşmış bir liman değil. Devlet limanı olduğundan tarifelerde örnek teşkil edilen bir liman. Birçok liman, İzmir Limanı tarifesine göre ayarlar kendilerini. İzmir Limanı her geçen gün kan kaybediyor' değerlendirmesinde bulundu.

YAPILMASI GEREKENLER

Limanları verimli hale getirmek için yapılması gerekenleri anlatan Öztürk, 'Limanı verimli hale getirmek lazım. Körfez Rehabilitasyon Projesi'nin biran evvel devreye girmesi gerekiyor. Tarama ile daha büyük gemilerin gelmesini sağlayabiliriz. Bunun bir faydası da Körfezdeki su devir daimini sağlıyor. Rıhtımların düzenlenmesi. Bu yatırımların gerçekleşmesi gerekmektedir. Ekipman eksikliğinin tamamlanması. Deprem ve afete karşı limanın güçlendirilmesi gerekiyor. 1954 yılından beridir rıhtımlarda bir düzenleme olmadı. Bu konuşmadan sonra bazıları mutlu olamayabilir ancak ben doğruları söylemeye çalışıyorum. Kemalpaşa Lojistik Merkezi'nin bir an evvel sisteme alınması lazım. Yurt dışı taşımalarında tekrardan deniz yoluna dönülmesi gerekiyor. Bugün Avrupa'nın, yaptığı doğru şeyler bunlar. Her türlü alternatifi değerlendiriyorlar. Bizde önümüzdeki yıllarda denizi daha çok kullanır hale gelebiliriz diye düşünüyorum' ifadesini kullandı.

'KARARI BİLMİYORUZ'

'Oda olarak İzmir Limanı'na ne olacağını biliyor muyuz?' sorusuna cevap veren Başkan Öztürk, 'Hayır bilmiyoruz. Bilmemize de gerek yok, devletin menfaatlerine en iyi devlet karar verir. Bu tür konularda siyaseti hiçbir zaman devreye sokmamak gerekir. Verilecek kararın ise hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum ve hayırlı olacağını biliyorum' cevabını verdi.

Toplantıda TARKEM, 'İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu'na dair meclise bilgilendirmelerde bulundu. Ardından odanın temmuz ayı faaliyetlerine dair meclise sinevizyon gösterisi yapıldı.

Bakmadan Geçme