Pahalı hobiler bu fuarda
MAST—Marine Saloon Trade Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı açıldı. Fuarda teknelerin yanı sıra botlar ve deniz oyuncakları da sergileniyor. Yaz yaklaşırken denizde keyifli vakit geçirmek ciddi bir bütçe istiyor.
Berivan KAYA/ YENİ İZMİR- MAST—Marine Saloon Trade; Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı ilk gününde büyük ilgi gördü. İZFAŞ tarafından Fuar İzmir'de düzenlenen fuara dünyaca ünlü tekne markaları, yerli üreticiler, ekipman ve aksesuar firmaları katıldı. Küçük su araçlarından onlarca metrelik teknelere kadar birçok farklı deniz aracının sergilendiği fuarda eğlence araçlarının fiyatı birkaç bin liradan başlıyor milyonlarca liraya ulaşıyor.
Ucu açık sektör
Sektöre ilişkin açıklamalarda bulunan Seapider Boat satış yöneticisi Baran Balçın 'Botlarımızın genel yapısı ithaldir, biz ekipman donanımını ekliyoruz ve satışa hazır hale getiriyoruz. Fiyat aralığı ise 50 bin Euro ile 130 bin Euro arasında değişiyor. Bu sektör çok farklı bir yapıya sahip. Standardın dışında pahalı bir hobi. Türkiye'nin ekonomik yapısı belli. Bu grup çok az bir kitleye hitap ediyor. Bu grubun da bütçe anlamında ucu açık. Küçük donanımlar ekleniyor ama büyük rakamlar çıkıyor. Pazarı büyütmeye çalışıyoruz' dedi.
Marina fiyatları pahalı
Deniz Yatçılık Genel Müdürü Mehmet Soydan ise marina fiyatlarından ve vergilerden yakınarak, 'Biz İstanbul firması olarak fuara destek vermek istedik. İzmir Fuarı'na 2 teknemizi getirdik, ambalajından yeni çıkardık teknelerimizi. Fiyatlarımız ise KDV dahil 120 bin ile 140 bin Euro arasında. Tabi seçilen aksesuarlara göre fiyatı da değişiyor. Pahalı hobi olmamalı diye düşünüyoruz. Pahalı hobi imajı devam ediyor ama tüm dünyada teknecilik bir hobidir ama aynı zamanda bir ihtiyaçtır. Fakat Türkiye'deki bazı marinaların pahalılığı, teknenin kendisinden ziyade, onu kullanırken yaşadığımız diğer etmenlerin pahalılığı yüzünden biraz pahalı gözüküyor. Tekneyi koyduğumuz marina fiyatları, bakım masrafları, vergilendirilmelerinin vs. hepsini topladığımızda pahalı hale geliyor. 3 tarafı denizlerle çevrili memleketimizin daha fazla teknenin olması için çalışmalar yapılmalı' ifadelerine yer verdi.
Fuara sahip çıkılmalı
Erke Marine yetkilisi Mehmet Pamukbey, İzmirlilere fuara 'sahip çıkalım' çağrısında bulundu. Pamukbey konuşmasında, 'Erke Marine olarak elektrikli ürünler getiriyoruz. Hem oyuncak hem de sportif amaçla kullanılan su altı scooterlarımız var. 40 metreye kadar gidiyor. 6,8 ve 16 km/s giden sualtı scooterlarımız var. Fiyatları ise 600 Euro'dan başlayıp 1400 Euro'ya kadar giden modellerimiz var. Fuara İzmirlileri bekliyoruz. İzmir'e ilk defa yapılan bir botshow ve bundan sonra devam etmesi isteniyorsa İzmirliler bu fuara sahip çıkmalılar' ifadelerine yer verdi.
Kiloya göre değişiyor
Avart Luxury Toys firma sahibi Gökhan Doboğlu ise, 'Ortalama fiyatlar 10 bin Euro'dan başlıyor ve 18 bin Euro'ya kadar çıkıyor. Bunlar boy boydur, bu şekilde olmasının sebebi ise, üzerine binen sürücünün kilosuna göre değişkenlik gösterir. 1.5 saatlik bir kullanım süresi var. Elektriklidir yani çevre dostudur. Belli bir hıza gelince sistemine göre denizin üstünde seyir yapar. Fuarın iyi geçeceğini düşünüyoruz. Bu sene İzmir'de ilk defa böyle bir fuar yapıldı. İlginin büyük olmasını bekliyoruz. Genellikle bu tip oyuncaklar hali vakti yerinde insanların tercih ettiği ürünler. Bunlar pahalı hobi oyuncakları' dedi.