Depreme dirençli antik kentler | Bilim dünyası çözüm için buluştu

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), tarihi mirasın korunmasına yönelik önemli bir adım atarak, antik kentleri depremlere karşı güvence altına almak için ANTİKDEM projesini hayata geçirdi.

Arkeoloji, jeoloji, jeofizik, mimarlık, inşaat mühendisliği ve kültürel miras yönetimi gibi farklı disiplinlerden uzmanlar, projenin yol haritasını belirlemek üzere Efes Meslek Yüksekokulu'nda bir araya geldi.

DEPREME DAYANIKLI ANTİK KENTLER İÇİN BİLİMSEL YAKLAŞIM

DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eda Avcı yürütücü olarak görev aldığı projeye ilişkin, 'ANTİKDEM, sadece tarihi yapıların korunması değil, aynı zamanda turizmin sürekliliği ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması açısından da kritik bir rol oynuyor,' dedi. Araştırma Üniversiteleri Destek Programı kapsamında desteklenen proje, Efes, Metropolis, Thyateira, Sardes ve Pergamon antik kentlerini pilot alan olarak belirledi.

KISA, ORTA VE UZUN VADELİ STRATEJİLER BELİRLENDİ

Projenin temel hedeflerinden biri, antik kentlerde yaşanabilecek olası bir deprem senaryosunun etkilerini en aza indirmek. Bu kapsamda, İlk aşamada deprem risk analizi yapılacak, orta vadede bu analizlerin çıktıları değerlendirilerek muhtemel zararlar belirlenirken, uzun vadede koruma önerileri geliştirilecek.

Doç. Dr. Avcı, 'Dünya genelinde antik kentlerin depreme dayanıklılığıyla ilgili sınırlı sayıda bilimsel çalışma bulunuyor. ANTİKDEM projesi, bu eksikliği gidermeye yönelik öncü bir model oluşturarak diğer projelere de örnek teşkil edecek,' ifadelerini kullandı.

AFAD'DAN DESTEK

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından da desteklenen projede, DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AFAD-Deprem ve Afet Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ve alanında uzman akademisyenler yer alıyor. Projenin ilk aşamasında deprem tehlike analizleri gerçekleştirilecek ve kültürel mirasın korunması için bilimsel ve teknik çözümler üretilecek.

TURİZM İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Proje yürütücüsü Avcı, antik kentlerin sürekliliği ve turizmin korunmasının da projenin odak noktalarından biri olduğuna dikkat çekerek, 'Bu proje, bölge turizmini olumsuz etkileyebilecek bir afete karşı, antik kentleri daha dirençli hale getirmeyi amaçlıyor. Deprem riskinin yüksek olduğu bir coğrafyada bulunan bu tarihi alanların korunması, kültürel miras yönetimi açısından da büyük bir adım,' dedi.

ANTİKDEM projesinin, sadece bilimsel bir araştırma değil, aynı zamanda tüm kamu kurumlarının, akademisyenlerin ve ilgili uzmanların ortak bir paydada buluştuğu büyük çaplı bir çalışma olduğu vurgulanıyor. Proje ekibi, belirlenen yol haritası doğrultusunda en kısa sürede araştırmalara başlayarak, antik kentlerin güvenliğini sağlamak için çalışmalarını hızlandıracak.

Bakmadan Geçme